U.S. Department 400 Seventh St,, S.w.
of Transportation " Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

AUG 7 2003

Mr. Michael H. Diem . Ref. No. 03-0193
Commander

U.S. Army Center for Health

Promotion and Preventive Medicine

5158 Blackhawk Rd.

Aberdeen Proving Ground, MD 21010

Dear Mr. Diem:

This is in response to your letter dated August 1, 2003 concerning the transportation of “Regulated
medical waste, 6.2, UN 3291, PG II” under the Hazardous Materials Regulations (HMR: 49 CFR
Parts 171-180). Specifically, you ask if regulated medical waste meeting § 173, 134(c)(1)(ii) is subject
to the specification packaging requirements of § 173.1 97(b).

The answer is no. Although it may not be clear, the intention of § 173. 134(c)(1)(i) is for regulated
medical waste that is transported by private or contract carrier to be excepted from the specific

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Ao Jg""’/g’
Susan Gorsky
Senior Transportation Regulations Specialist

Office of Hazardous Materials Standards
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INFOCNTR

From: Diem, Michael H Mr USACHPPM [michael.diem@us.army.mil]

Sent: Friday, August 01, 2003 4:42 PM

To: INFOCNTR

Ce: Baetz, Linda L Ms USACHPPM; Cummmgs Laune ALTC USACHPPM k@
Subject: Request for written clarification E ;u ,

Gentlemen: I have just spoken on the telephone with Susan Gorsky, who § ,75 ZZ/ @J
asked

me to write to you for interpretation/clarification to a portion of the

: e D fag g

CFR. We ask for a written response that will ¢larify the RSPA's intent
regarding the outer packaging for transport of Regulated Medical Waste.

We
have contract carriers serving our military medical facilities and they 03 /0/ gj
are R
starting to provide packagings that do not have the UN Spec1f1catlon
marking. . RV O 5

Specifically, Section 173.134(0)(1)(ii) says, ". specrflc
packaging i
requirements of this section. " AS'we all know "thls section™ [i.e.,
173.134} is silent on specrflc packaglng requ;rements . If one reads
further
in that same subsection, one is referred to general packaging
reguirements
of sections 173.24 and 173.24a. In Section 173.24(c) (1} the reader
learns
that the only authorized packaglngs are those one finds by geing the
section
shown in Column B8 of the Hazardous material table, namely 173.197. 1In
the

latter section [173.197(b}], cne sees that non- bu%k packaglngs must be
specification containers meeting the Packing Group. IT (twe) performance
level as set forth in Sectiocn 178, Subpart M. - .-~ - i

No matter how one reads the current phrasing. of the regulations,
one : ST
is led to the requirement for UN Specification packaging for Regulated
Medical Waste. We understand that it was the DOT's intention to allow
contract carriers to offer to thelr customers and to use
non-specification ) I -
containers under certain conditions, some of which are expressed in
Section : :
173.134(c) (2). But the current regulatory text does not support that
intent
and the regulatory community is in a compllance bind, partlcularly with
respect to signing the certification statement on shipping papers.
There
are additional spin-off issues regarding what contracts for services
specify, and the wording of regulatlons that the mllltary issues in
order to
implement the Department of Transportatlon regulatlons

If you can clarify the intent of the current.regulations in a
way

that we can use as current and authorltatlve, compliance with the rules
will ’

be easier to evaluate and the anxiety of certifying officials and
managers

will be eased. We thank you for any help you can givelin this regard.

Questions regarding this request may be directed to Mr, Michael
N ‘




H
H,
Diem at (410)436-3651.

Please reply to:

Commander

U.S. ARMY CENTER FOR HEALTH PROMOTION AND PREVENTIVE MEDICINE

ATTN: MCHB-TS-EHM (Mr., Diem)
5158 Blackhawk Rd.
Bberdeen Proving Ground, MD 21010-5403




