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" Ms. Patricia Mancos _ Ref No. 03-0140
Methodist Hospital Laboratory
Microbiology Department
600 Grant St.
Gary, IN 46402

Dear Ms. Mancos:

This is in response to your June 4, 2003 leiter, requesting clarification of the Hazardous Materijals
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to diagnestic specimens and infectious
substances. Specifically you ask about the packaging requirements for paternity testing specimens,
newborn metabolic screens, drug screens, and occult blood; and record keeping for shipments of
diagnostic specimens and infectious substances.

On August 14, 2002, RSPA published significant changes to the regulations for the transport of
infectious materials (including diagnostic specimens). A copy of this final rule is available at the
following URL: http://hazmat.dot.gov/67fr-53118.pdf

A diagnostic specimen known to contain or suspected of containing a micro-organism in risk group 1,
or that does not contain a pathogen, or a diagnostic specimen which the pathogen has been neutralized
or inactivated so it cannot cause disease when exposure occurs is not subject to the HMR as a Division
6.2 material (§ 173.134(b)(2)). If, in the judgement of a medical professional, a diagnostic specimen is
unlikely to contain an infectious substance, then it is not subject to the requirements of the HMR. This
determination should be based on the known medical condition, history, or symptoms of the source
patient. Paternity testing specimens, newborn metabolic screens, urine samples fo drug screens, fecal
samples being tested for non-infectious disease, and blood samples tested for cholesterol or other non-
infectious conditions are not subject to the HMR if a medical professional determines that they are not
likely to contain infectious substances. A diagnostic specimen known to contain or suspected of
containing a micro-organism in Risk Group 2 or 3 must meet the packaging requirements, including
capacity, found in § 173.199. A diagnostic specimen containing a Risk Group 4 pathogen must be
shipped as an infectious substance.
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The HMR do not require or address "initialing" of shipping papers; however, under §172.202(b)
additional information may not be interspersed in a shipping description.

I hope this satisfies your inquiry.

Sincerely,

o ek
Thotn ISy

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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To:  Shane C. Kelley

Office of Hazardous Materials Safety, DHM-5

From: Patricia Mancos
Microbiology Department
Methodist Hospital Laboratory
600 Grant St. .

Gary, IN 46402

Date: June4 2003
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Per our: recent ‘telephone conversatlon, I am’ subm1ttmg these questlons for
clarification.” I-appreciaté your help in obtaining information. We:will be awaiting your;
written reply.- If you have any questions, please feel free to contact me via Email
(pmancos@methodisthospitals.org) or at 219-886-4578. (These would be shipments
within the continental U.8.) -

1. Paternity testing specimens
These are "kits" supplied by private DNA testing companies for legal paternity
issues. They contain buccal (inside of cheek) swabs. Do these have to be packed
as dlagnostlc speclmens?

2. Newbom metabohc ‘screens | : R
These are dried-blood spots on cards from newborns Do these have £5-be packed
as diagnostic specimens? Since these can not:be "erushed"; would & Tyvek
envelope be considered sufficient as a secondary container, would an outer
- -+ cardbgard container be necessary?

3. Drug screens for legal / forensic or pre-employment purposes
Are these considerad diagnostic specimens? Specimens include urine drug
screens and newborn meconium drug screens.
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4. Occult blood screens : _
These are thin cardboard envelopes containing a card with a dried smear of stool.
Usually these are given to outpatients by the hospital or their physicians. The
patients are instructed to mail them back to us in the paper envelope or bring them
back to the hospital {aboratory. Are we required to instruct the patients about
proper shipping? Are these considered diagnostic specimens requiring 650
packaging?

5. Blood drawing service
Out patients (apparently healthy) come to the hospital to have their blood drawn -
and sent to a specific laboratory, for which they already have the packaging and
paperwork. ‘Can we draw the specimen and hand it back to the patient to be
packed and shipped? Patient would use the materials provided by the outside lab
for packaging and ship from a site other than the hospital.

6. Record keeping
Do we need to keep records of both diagnostic 650 and infectious substance 602
shipments? What type of records are required? Will copies of the airbills and/ or
Shipper's Declaration forms suffice?

Thank you for your consideration of these matters.

Sincerely,

Patricia Mancos




