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Mr. John W. Miggins Reference No.: 03-0039
Product Safety/Transportation Specialist

Baker Hughes

12645 West Airport Boulevard

Sugar Land, Texas 77478-5050

Dear Mr. Miggins:

This is in response to your letter requesting clarification of the packaging requirements in

§ 173.226(b) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask if a 54 gallon DOT 4BW cylinder may be used as an inner packaging for a
Division 6.1, Packing Group I, Hazard Zone A material. You state that the DOT 4BW cylinder
meets or exceeds the performance standards of a 1A1 steel drum which is an authorized inner
packaging. . '

The answer is no. Section 173.226(b) does not authorize a DOT 4BW cylinder as an inner
packaging. The drums authorized as inner packagings in § 173.226(b), as well as the outer
drums, must conform to the performance test requirements of subpart M of part 178 of the HMR
at the Packing Group I performance level. A DOT 4BW cylinder is manufactured to a specific
design specification instead of a performance standard. Therefore, use of a DOT 4BW cylinder
as the inner packaging of a UN 1A1 drum for a Hazard Zone A material must be authorized
under the terms of a DOT exemption.

I trust this satisfies your inquiry.
Sincerely,

1l . ML

Hattie L. Mitcheil
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Material Standards
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Tel 281.-276-5400
. Fax 281-275:7385
Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Maierials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Mr. Mazzullo:

I am reguesting a letter of interpretation regarding 173.226(b). There has been a
great deal of debate among my colleagues regarding the use of a 54 gallon 4BW
Cylinder as an inner drum to be over packed with a customized drum
manufactured to 1A2 specifications. We are seeking interpretation of the above
regulation that will explain whether or not we can utilize a welded cylinder that
may meet or exceed the safety requirements of a 1A1 drum as an inner drum to
be over packed in a 1A2 drum; thus would be exempt from the requirements in
173.226(a). '

Please fax me (281-275-7386) or email me (john.miggins @ bakerpetrolite.com)
your letter of interpretation.

Thank You,

John W. Miggins
Product Safety/T raqqurtation Specialist
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