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Mike Marshall
Occupational Safety and Health Administration
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This is iin reference to your facsimile dated February 7, 2002 and our telephone conversation,
concerning the storage of Compressed Natural Gas (CNG) in DOT 3AA cylinders. Specifically, you
asked if a cylinder made in conformance with a specification listed in the table in § 173.34(e)(13) and
used exclusively in CNG service, instead of a periodic hydrostatic retest, be given a complete external

visual inspection at the time periodic retest becomes due. In addition, you requested our office to
review your draft of interpretation.

We suggest that the following language and/or corrections be used in your response:

eply to io mb :

The Department of Labor’s Occupational Safety and Health Administration (OSHA)workplace health
and safety requirements apply to the storage of CNG in DOT 3 AA specification cylinders. In addition,
your cylinders must conform to DOT regulatory requirements applicable to the maintenance and
requalification of DOT 3AA cylinders. The Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171 - 180) apply to the transportation of hazardous materials in commerce, including packaging
authorized for such transportation. Packaging manufactured in accordance with HMR requirements
must be marked to indicate conformance with the specific requirements applicable to the packaging.
The OSHA regulations incorporate the HMR by reference; thus, the OSHA standards also require
DOT specification 3AA cylinders used for storage to be maintained and requalified in accordance with
the HMR requirements. Further, cylinders used to transport hazardous materials in commerce are

subject to HMR and may not be offered or transported unless they are maintained and requalified in
accordance with the HMR.



OSHA/DOT Requirements

As your facsimile notes, the visual inspection requirements in §173.34(¢)(10) of the HMR are for
cylinders used exclusively for materials specifically listed. However, the provision allowing performance
of a visual inspection instead of a hydrostatic test applies only to cylinders used exclusively for the
materials specifically listed in the table is contained in §173.34(¢)(13). The material, CNG you

identified is not listed in the table. Therefore, cylinders used exclusively for CNG service does not

qualify for the five-year complete external visual inspection in §173 .34(e)(13). Thus, the hydrostatic test
as specified in the§173.34(¢) table must be used.

With regard to your reference to the Compressed Gas Association (CGA) pamphlets, C-6 and C-8,
Section 173.34(¢)(3) of the HMR prescribes that a DOT specification cylinder must be visually
inspected, internally and extemnally, in accordance with CGA Pamphlets C-6, C6.1, C 6.2, as
applicable. CGA pamphlet C-8 applies to requalification of 3HT specification cylinders thus would
not be applicable to DOT 3AA specification cylinders, as noted in your letter. In addition, the CGA
pamphlets are specifically listed in the §171.7 table which sets forth materials (¢.g. CGA pamphlets)
incorporated by reference into the HMR. Therefore, as prescribed under 173.34(c)}2)(vXC), the
pamphlet maintained must be the edition incorporated by reference in §171.7.

I'hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
office
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Mr. Hank Seiff, P.E.

Director of Technology

The Natural Gas Vehicle Coalition
400 North Capitol Street, NW
Washington, DC 20001

Dear Mr. Seiff::

Thank you for your November 9, 2001-letter to the Occupational Safety and Health
Administration’s (OSHA's) Directorate of Compliance Programs (DCP). You have questions
regarding OSHA’s Compressed Gasses (General Requirements) Standard, §1910.101.Please be
aware that this response may not be applicable to any question or sitvation not delineated within
your original correspondence. Your specific questions are related to inspection and maintenance
requirements for compressed natural gas (CNG) cylinders at vehicular fueling stations and the

application of a latter version of a document which is incorporated by reference into OSHA
standards.

Scenario: U.S. Department of Transportation (DOT) 3AA cylinders are used for storage of high
presure gas at some CNG vehicular refueling stations.

Question #1: Does OSHA have any requirements or guidelines for station operators on the
inspection and maintenance of these fuel storage cylinders?

Reply: First, OSHA would have jurisdiction over the situation you describe. The DOT 3AA
cylinders are not involved in the movement of materials involved with interstate commercg;
rather, the cylinders are used merely for on-site storage of CNG. Therefore, DOT has no autfio
to enforce its regulations over the storage of CNG in cylinders at the described locations.
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* workplace health and safety regulations over the situation you describe.

OSHA/DOT Requirements
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Consequently, there is no pre-emption of OSHA authority and OSHA would enforce its '7,4/' 'Z —

CNG cylinders. OSHA has incorporated by reference DOT Hazadous Materials Regulations, 49

cylinder, i.c., material, pressure, etc. a visual inspection alone may be insufficient to detenmine the
mechanical integrity of a compressed gas cylinder. Therefore, an employer may not be able to
adaquately determine the condition of their cylinder(s) based merely on a visual inspection.
Therefore, OSHA and DOT require visual and other inspections as prescribed in the referenced
DOT regulations . DOT has a regulation, 49 CFR 173.34, Qualification, Maintenance and Use of
Cylinders (a copy of this section of the 1970 incorporated standard is attached), which is
applicable to your question. In particular, 49 CFR §173.34(e), Periodic relesting and relnspection
of ¢ylinders, requires periodic retesting of DOT 3AA cylinders every S years. This requirement
would be applicable to DOT 3AA cylinders containing CNG. Further, 49 CER §173.34(c)(1)?

specifies criteria to be included in a perlodic retest and also requires a visual internal and external
examination.

As stated in the previous paragraph, in 2ddition to hyrostatic retesting, 49 CFR §173.34(c)(1)
requires a visual intemal and external cxamination of DOT cylinders. While the particular DOT
1970 standard does not specify the criteria for the intemal and external eXaminations, the current
DOT standard, 49 CFR 173.34(e)(3), Visual Inspection, (see the website

http://63.141.23 l.97Icgi-bin/om_isapi.dll?infobascenztdot&soﬁpagﬁDoc_Framc_PyZ for the
current version of this regulation) does specify criteria for these inspections. Based on the 1970
DOT incorporated standard requirement to conduct internal and external visual inspections,

49 CFR 173.34(eX1) This periodic retest must include a visual internal and external
examinatioon logether with a test by interior hydrostatic pressure in a water jacket or other
opparatus of suitable form for the determination of the expamsion of the cylinder....

3 49 CFR 173.34(cX3) Visual Inspection, Except s otherwise provided in this section, each time a
cylinder Is retested, it must be vis wally inspected, internally and externally, in accordance with
CGA Pamphless C-6, C-6.1, C-6.2, or C-6.3, as opplicable. The cylinder must be approved,
refected or condemned according to the criteria in the applicable CGA pamphlet..,
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"2 OSHA requires employers in this case to conduct these inspections as prescribed by established
inspection criteria required by the current DOT standard 49 CFR 173.34(e)(3).

The OSHA incorporated standard, 49 CFR §173.34(e)(10) is not applicable to CNG ¢ylinders in
this case because your CNG cylinders do not meet the listed service criteria (“...listed in the table
below and used exclusively in the service (emphasis added] Indicated...”). This table only lists the
used exclussively for services of liquified petroleum gas, anhydrous ammonia, fluorinated

hydrocarbons, butadiene, and liquified hydrocarbon gas - CNG is not one of these specified
service materials.

ess Safi 2 ui

OSHA has another standard which may apply to the the inspection and maintenance of the subject
cylinders. OSHA’s PSM standard, 29 CFR 1910.119 would apply to the situation you describe -
the storage and bandling of flammable gases (¢.g. CNG) when an amount of flammable gas exist
in a process equal to or greater than 10,000 pounds [threshold quantity (T Q) for flammable gas).
Note, the definition of process includes the activities of storage and handling. Also, to determine
the amount of flammable gas in the process, the amount of flammable gas in all interconnected
(manifolded) cylinders is 2ggregated to determine if it is equal to or exceeds the TQ. When
cylinders are not interconnected but are in close proximity/co-located, their amounts are
aggregated if it is determined by the employer that an event such as a fire or explosion could cause
the release of the contents of the non-interconnected cylinders.

When a PSM-covered process does exist and none of the exemptions apply (i.c. hydrocarbon
fuels exemption, 29 CFR 1910.1 19(a)(1)(ii)(A), retail facilities exemption 29 CFR
1910.119(a)(2)(i), etc.), OSHA’s PSM standard, 29 CER 1910.1 19G), Mechanical Integrity,
specifically applies to the inspection, testing and maintenance of these cylinders. This particular
standard among other requirements, requires employers to conduct inspections and testing on
PSM-covered equipment per recognized and generally accepted good engineering practices
(RAGAGEP) - 1910.119(G)(4)(ii)*. PSM is a performance oriented standard and therefore, OSHA
does not specify the RAGAGEP employers utilize for their workplace application. PSM is a safety
management standard. The standard requires employers to specify which codes and standards they
employ (1910.119(3)(3)G)(F), including RAGAGEP applications for PSM-covered inspections,
testing, and maintenance. After the employer specifies which standard they utilize for the
inspection of their cylinders, they are required to implement the provisions of the RAGAGEP.
With respect to compressed gas cylinder inspection and testing, OSHAPSM does not specify or
benchmark the DOT Hazardous Materials Regulations as the only RAGAGEP. Based on input
from stakeholders, OSHA stated in the PSM final rule (see F.R,, Volume 57, No. 36, pg 6390)
that it did not intend to incorporate by reference into PSM all the codes and standards published
by consensus groups. Therefore, in evaluating whether an employer’s engineering practices with
respect to compressed gas cylinder inspection and testing complies with PSM, OSHA would
consider among other factors, whether the employer meets the requirements of the current DOT
49 CFR 173.34, Qualification, Maintenance and Use of Cylinders regulations.

1910.119GX4)Gi) Inspection and testing procedures shall follow recognized and generally
accepted good engineering practices.

Qoo«
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The PSM standard is a performance-oriented standard. When not specified, the employer has
flexibility in complying with the requirements of PSM, including recognized and generally
accepted good engineering practices.

The previous discussion has focused on employer requirements under PSM for the inspection,
testing and maintenance of DOT cylinders. Please note, when these cylinders are in a PSM-
covered process, the employer must comply with all elements of PSM.

Question #2: What is OSHA’s position on whether an employer may follow latter versions of the
Compressed Gas Associations (CGA) pamphlets?

Response: The last sentence in 29 CER 1910.101(a) specifies thatyisual a i
shall be conducted in accordance with CGA Phamphlets C8 - er, the
opening statement in this same sentence states, “Where those Yegulations are n ple,...”.
In your case, DOT regualtions are applicable, therefore, this third sentence in 1RO 2
applicable to you. As noted in the Response to the above question, CGA phamphlets are specified
in DOT"s cumrent regulation 49 CFR 134(c)(3) for the visual inspection of cylinders. In this case,
OSHA would require compliance with the current DOT regulation which specifies latter versions

of the CGA pamphlets for establishing inspection criteria for the visual inspection of compressed
gas cylinders.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information
helpful. Please be aware that the enforcement guidance contained in this response represents the
views of OSHA at the time the letter was written based on the facts of an individual case,
question, or scenario and is subject to periodic review and clarification, amplification, or
correction. It could also be affected by subsequent rulemaking; past interpretations may no longer
be applicable. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains
current, you may consult OSHA’s website at http://www.osha.gov. If you have any further

questions, please feel free to contact the Office of General Industry Compliance Assistance at
(202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs Assistance

1 i eferences:

OSHA Standards
1. 1910.101(a)
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