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Ms. Penny L. Guido Reference No.: 02-0301
YUASA Battery, Inc. ' ‘

P. O. Box 14715

Reading, PA 19612-4715

Attn: Mr. Joe Majewski
Dear Ms. Guido:

This letter is in further reference to our June 4, 2003 response concerning the limited quantity
exception in § 173.154 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
You state that your company manufactures dry batteries that are shipped with a separate acid
pack. One dry battery and an acid pack are packaged in a UN certified outer packaging, marked
“Battery fluid, acid, UN 2796." The product is offered for domestic and international
transportation. In a subsequent conversation with a member of my staff, you clarified that each
acid pack, which is in a polyethylene bottle with a volume of 32 ounces or less, contains less
than 0.4 L of acid. Our earlier response to “Q1" was in etror and is corrected below. I apologize
for any inconvenience this may have caused.

Q1. May our product be offered as a limited quantity under the provisions in § 173.154(b)?

Al. The answer is no. Although the § 172.101 Hazardous Materials Table in column (8A)
authorizes Battery fluid, acid, UN 2796 to be packaged in accordance with § 173.154, column (7)
of the Table directs the reader to Special Provision N6. Special Provision N6 states that “battery
fluid packaged with electric storage batteries, wet or dry, must conform to the packaging
provisions of § 173.159(g) or (h).” Paragraphs (g)(3) and (h) require the use of a combination
packaging with the outer packaging being a 4G fiberboard box. The completed package must
conform to the Packing Group IlI performance level.

You may request changes to the HMR. The procedures for filing a peﬁﬁon for rulemaking are
contained in §§ 106.95 and 106.100.

I hope this satisfies you inquiry.
Sincerely,

e = yIE L

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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U.S. Department 400 Seventh St., SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and :
Special Programs
Adminisiration
Ms. Penny L. Guido Reference No.: 02-0301

YUASA Battery, Inec.
P. O.Box 14715
Reading, PA19612-4715

Attn: Mr. Joe Majesky
Dear Ms. Guido:

This letter replaces our January 22, 2003 response concerning the limited quantity exception in

§ 173.154 of the Hazardous Materials Regulations (-HIMR; 49 CFR Parts 171-180). You state
that you manufacture dry batteries that are shipped with a separate acid pack which is a
polyethylene bottle with a volume of 32 ounces or less. One dry battery and an acid pack are
packaged in 2 UN certified packaging, marked “Battery fluid, acid, UN2796.” The product is
offered for domestic and international transportation. In a subsequent telephoné conversation
with a member of my staff, you clarified that each acid pack contains less than 0.4 L. of acid. Qur
response to question 1 is revised for clarity.

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. May our product be offered as a limited quantity under the provisions in § 173.154(b)?

Q2. How are “limited quantities” described on a shipping paper and what are the marking
requirements for “limited quantity” packages?

A2. The description for a material offered for transportation as a “limited quantity” must include
the words “Limited Quantity” or “Ltd Qty” following the basic description, see § 172.203(b).
Packages must be marked with the proper shipping name for the material as shown in the
Hazardous Materials Table, see § 172.301(a). The identification number is not required on
packages that contain only limited quantities. Under § 172.312, package orientation markings
are required on two opposite vertical sides of a non-bulk package containing 11qu1d hazardous
materials except when the inner packagings are hermetically sealed.




Q3. May the limited quantity exception be used in international corﬁiﬁerce?

A3. Limited quantities may be offered for international transportation by air and by vessel.
International air transportation is subject to the International Civil Aviation Organization’s
Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air. See Part 3, Chapter 4,
for acceptable dangerous goods (hazardous materials), specific packaging requirements, and
quantity limitations. The applicable regulations for limited quantities being transported by vessel
are found in the International Maritime Dangerous Goods Code, Volume 2, Chapter 3.4.

I hope this information is helpful.
Sincerely,

Py A

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards




. Bartery Council BCT Washington, DC Counsel:
international : Howrey Simon Amold & White

@ 1299 Peqnsylvania Ave., N.W.
_ Washington, D.C. 20004-2402

August 1, 2003

Via Facsimile and Emay

Ms, Gigi Corbin

U.S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards

400 Seventh Street, S.W.

Washington, DC 20590-000

Re: Limited Ouantity Exception for Battery Fliid, Acid (LN 2796)

Dear Ms. Corbin;

Battery Council International (BCI) recently was made aware that a RSPA interpretation
jetter issued to one of our members pertaining to shipmeats of Battery fhid, acid (UN 2796) has
been withdrawn, The letter addressed the transportation of battery acid packed with dry batteries
(also known as “fresh packs™), and confirmed that these ray be shipped by ground, in lmited
quantities, without the use of specification packaging. Iam writing today to request that the
RSPA interpretation be reconfitmed by reissuance of this letter.

BCI is a non-profit'trade association representing commercial entities involved in the
mamifacture, distribution, sale, and reclamation of lead-acid batteries. BCI’s members and
associate members include manufacturess and distributors of lead-acid storage batteries for
automotive, marine, industrial, stationary, specialty, consumer and commercial uses, and
secondary lead smelters that reclaim or recycle the batteries once they are spent. BCI’s
membership represents more than 99 percent of the nation’s domestic lead-acid battery
manufacturing capacity and more than 35 percent of the nation’s lead battery recycling or

secondary smelting capacity.

As you are aware, under 49 CFR § 173.154(b), Battery fluid, acid can be shipped in
limited quantities, by ground, provided the following requifements are met:

1. Combination packaging is used,

2. Inner packages of acid contain less than 1.0 L;

3. Packages are marked “Battery fluid, acid” and have double up arrows on opposing
sides; and ‘

4. Shipping papers include the basic shipping description and the words “Limited.
Quantity” or “Ltd. Qty”.




RSPA’s letter was initially issued in response tc a request that your 6fﬁce confirm that
these “fresh packs” can be shipped by ground as limited quantities if the requirements listed above
are met. Your office issued a favorable letter, but subsequently withdrew it.

We have been told that the withdrawal occurred because RSPA perceived an
inconsistency in the limited quantity provisions and special provision “N6” in the U.S. hazardous
materials regulations (HMR). The concern apparently is that Special Provision N6 appears to
require specification packaging, but 49 CER § 173.154(b) does not.

There is no reason that such specification packaging should be required, however. Strong
combination packaging already is required when these products are shipped as limited quantities,
only small amounts of battery fluid are shipped in these packages, and BCI is not aware of any
safety incidents involving these products in ground transport. Therefore, use of specification
packaging is an unnecessary burden on BCI members and their customers. In addition, 49 CFR
173.159¢h), as referenced in “N6,” does not appeal 10 require specification packaging. BCI thus
urges that RSPA reconfirm that these “fresh packs” can be shipped by ground in limited guantities
using non-specification combination packaging.

This is an extremely important issue to BCl in light of the fact that one our members
recently was cited by the U.S. DOT for violations of the FIMR involving shipments of these fresh
packs. Please contact our Washington, DC counsel, David Weinberg, at 202-383-7435 or his
colleague, George Kerchner, at 202-383-7163 if you have questions regarding BCTI’s position on
this matter,

I look forward to your immediate response.

Sincerely,

Tomothy . Lafond

Timothy J. Lafond
Chairman, BCI Environmental Committee




i YUASA

Keith E. Ordemann
President & COO

July 31, 2003

Ms. Gigi Corbin

U.S. Department of Transportation

Research and Special Programs Adminisiration
Office of Hazardous Materials Standards

400 Seventh Street, S.W.

Washington, DC 20590-0001

Dear Ms. Corbin,

Re: Limited Quantity Exception for Fresh Pack Batteries and Battery Fluid, Acid (UN 2796)

Yuasa is pleased to provide the enclosed samples to aid the Department of Transportation in
evaluating the packaging and marking issues for Fresh Pack batteries and Battery Fluid, Acid.
Rather than restate the issues, I"ve attached a copy of Timothy Lafond’s July 29" letter from the
Battery Council International. This letter accurately reflects the issues from Yuasa’s perspective
and was prepared with input from my team.

Yuasa is committed to adhering to the DOT's (and all other governing bodies) policies and
rulings to assure safe transport of Yuasa products. We have had no significant safety issues in
our history and are committed to protecting the safety of everyone who handles our products
from our distribution center to the consumer who buys, and in some cases installs, their batteries.
Additionally, we have regular HazMat training for all of our Distribution Center employees to
ensure that they are trained on DOT rules and regulations, and any updates.

Yuasa's primary goal in pursuing the Limited Quantity Exception is to eliminate the shipping
surcharge levied by key freight carriers (UPS, FedX Ground, and Purolator are examples) for
hazardous materials shipments. Yuasa's distributor customers use one of these three carriers for
most shipments to powersports dealers. Yuasa also occasionally uses UPS for shipments to these
distributors. Currently, distributors and dealers recover this surcharge in their pricing strategies,
by passing the surcharge on to consumers. Obviously, both groups would prefer to avoid this |,
surcharge to improve the value of our products to consumers. Additionally, Yuasa is currently
moving to a worldwide, standardized look in our packaging. Reconfirming that “fresh packs™
can be shipped by ground in limited quantities using non-specification combination packaging
will enable Yuasa to complete the standardized, worldwide graphics program and provide
savings to consumers.

Yuasa is committed to using packaging that provides adequate protection to the battery, acid
container, and those who come in contact with the product. However, there is a cost to certifying
packaging. Gaining Limited Quantity Exemption status would save Yuasa the time and money

YUASA Battery, Inc.
2901 Montrose Avenue, Reading, PA 19605
P. O. Box 14715, Reading, PA 19612-4715
Phone: 610-929-5781
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of certification. However, these savings are a distant secondary reason Yuasa seeks the Limited
Quantity Exemption.

We look forward to meeting with you, BCI, and the DOT team to discuss this important issue. I
will have Linda Gartner, my assistant, call you the week of August 4 to set an appointment with

you and your associates.
Sincerely,
éM
Keith Ordemann
KEO:llg

Attachment




