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Delmer Billings bﬂr“ ’ﬁﬁ”%/ Ref. No. 02-0149

Chief, Standards Development

Doug S. Smith
Enforcement Officer
Office of Hazardous Materials Enforcement

Thisisinresponse to your March 29, 2002 e-mail, asking whether a hazardous material classified as Fire
Extinguisher2.2. UN 1044 conforming to 49 CFR § 173.309 of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171 - 180) meets the definition of limited quantityin § 171.8. Furtheryoun asked

whethera Specification DOT-39 cylinder is allowed to beused as a fire extinguisher underthe provisions
in § 173.309(a).

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q. Can ahazardous material classified in accordance with § 172.101 Hazardous Material Table as “Fire
Extinguisher, 2.2, UN1044" be considered a limited quantity under the HMR and therefore excepted from
the emergency response telephone number requirement under § 172.604?

A. The requirements for shipping fire extinguishers are found in § 173.3 09(a). In order to qualify under
the limited quantity provision, a fire extingnisher must fully meet the limited quantity requirements
contained in § 173.309(a) through 173.309(a)(3)(iv). If the container is packaged and offered for
trapsportation in accordance with § 173.309 (a) through 173.309(a)(3)(iv) the limited quantity

provision applies, and the package is excepted from the emergency response telephone number
requirement in § 172.604,

Q. Ifa fire extinguisher is packaged and offered for transportation under the limited quantity provision

in § 173.309 (a) must the description on the shipping paper include the words “Limited Quantity” or
“Ltd Qty” as specified in § 172.203(b)?

A. Yes. Section 172.203(b) requires offerors of hazardous materials as limited quantities, including fire

extinguishers, to include the words "Limited Quantity" or "Ltd Qty" following the basic description on
the shipping paper.



Q. If afire extinguisher is charged with a compressed gas to 240 psi and exceeds 7.22 cubic inches in
capacity does the provisions under § 173.306 for limited quantity of compressed gases apply?

A.. Section 173.306 is not referenced in the Hazardous Materials Table, §172.101 for Fire
Extinguishers, therefore, § 173.309 applies.

Q. Are used specification DOT 39 cylinders authorized for use as fire extinguishers under 173.309(a)?

A.. The HMR does not authorize the rense of specification DOT 39 cylinders as fire extinguishers
under § 173.309.

Q. If a DOT specification cylinder is charged with a nonflammable gas (e.g. Nitrogen) to 240 psi and
contains a bladder with non-hazardous material is the material deseribed as Fire Extinguisher 2.2,
UN1044 or Nitrogen, compressed, 2.2. UN1066?

A. Provided that the extinguishing agent and expellant gas source (e.g. Nitrogen, compressed) is within
the same containment vessel, the proper shipping description is “Fire Extinguisher 2.2, UN1044".
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Thisisinresponse to your March 29, 2002 e-mail, asking whether a hazardous material classified as Fire
Extinguisher 2.2. UN 1044 conforming to 49 CFR § 173.309 of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 46 CFR Parts 171 - 180) meets the definition of limited quantityin § 171.8. Furtheryou asked

whethera Specification DOT-39 cylinder is allowed to beused as a fire extinguisher under the provisions
in § 173.309(a).

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q. Canahazardous material classified in accordance with § 172,101 Hazardous Material Table as “Fire
Extinguisher, 2.2, UN1044" be considered a limited quantity under the HMR and therefore excepted from
the emergency response telephone number requirement under § 172.604?

A. The requirements for shipping fire extinguishers are found in § 173.3 09(a). In order to qualify under
the limited quantity provision, a fire extinguisher must fully meet the limited quantity requirements
contained in § 173.309(a) through 173.309(a)(3)(iv). If the container is packaged and offered for
transportation in accordance with § 173.309 (a) through 173.309(a)(3)(1v) the limited quantity
provision applies, and the package is excepted from the emergency response telephone number
requirement in § 172.604.

Q. Ifa fire extinguisher is packaged and offered for transportation under the limited quantity provision

in § 173.309 (a) must the description on the shipping paper include the words “Limited Quantity” or
“Ltd Qty” as specified in § 172.203(b)?

A. Yes. Section 172.203(b) requires offerors of hazardous materials as limited quantities, including fire
extinguishers, to include the words "Limited Quantity" or "Ltd Qty" following the basic description on
the shipping paper.



Q. If a fire extinguisher is charged with a compressed gas to 240 psi and exceeds 7.22 cubic inches in
capacity does the provisions under § 173.306 for limited quantity of compressed gases apply?

A. Section 173.306 is not referenced in the Hazardous Materials Table, §172.101 for Fire
Extinguishers, therefore, § 173.309 applies.

Q. Are used specification DOT 39 cylinders authorized for use as fire extinguishers under 173.309(a)?

A. The HMR does not authorize the reuse of specification DOT 39 cylinders as fire extinguishers
under § 173.309.

Q.Ifa DOT specification cylinder is charged with a nonflammable gas (e.g. Nitrogen) to 240 psi and
contains a bladder with non-hazardous material is the material described as Fire Extinguisher 2.2,
UN1044 or Nitrogen, compressed, 2.2. UN1066?

A. Provided that the extinguishing agent and expellant gas source (e.g. Nitrogen, compressed) is within
the same containment vessel, the proper shipping description is “Fire Extinguisher 2.2, UN1044".
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From: Smith, Doug S.
Sent: Friday, March 29, 2002 7:53 AM L "’L&‘QES
To: Webb, Sandra
Ce: Abbenhaus, Colleen (DHMTRTN); Derwey, Daniel (DHMTRTN) 0 Z — 0 / ,zz ?
Subject: FW: Fire extinguishers

Per our earlier conversation, OHME would really appreciate your input on the "used spec DOT-39's for fire extinguishers"
questions posed by Dan and Colleen. Thanks in advance, Sandra, for any assistance you can provide.

---~-QOriginal Message-—-

From: Abbenhaus, Colleen {DHMTRTN)

Sent: Wednesday, March 20, 2002 10:41 AM

To: Webb, Sandra; Hochman, Charles

Cc: Derwey, Daniel (DHMTRTN); Smith, Doug S.
Subject: FW: Fire extingulshers

| also have some questions | want to add to this.

Section 173.309 allows the use of non-spec cylinders for fire exﬁnguishers, as long as they meet the requirements
specified. The company meets the requirements specified for non-spec cylinders listed in Section 173.309, but are using
DOT 39's. They are also testing the cylinders as specified in 173.309(a)(3)(iii) prior to reuse,

1. Can they use a DOT 38 for fire extinguishers.

2. Canthey test and then refill DOT 39's, as specified in Section 173.309, even though DOT-39's are not authorized
to be refilled.

Also, the DOT specification 39 cylinder is filled with nitrogen to 240 psi. The cylinder also has a bladder filled with inert
materials. Can the cylinder be classed and shipped as a fire extinguisher as specified in Section 173.309, or should it be

shipped as nitrogen since that is the only hazardous material and the non hazardous material is not mixed with the
nitrogen.

---—Original Message—-

From: Derwey, Daniel (DHMTRTN)

Sent: Tuesday, March 19, 2002 3:19 PM

To: Webb, Sandra

Cc: Abbenhaus, Colleen (DHMTRTN); Michalski, Chris (DHMTRTN)
Subject: Fire extinguishers

Sandra | have a question regarding fire extinguishers that meets the requirements of 173.309 and are offered for
transportation accordingty.

Would fire extinguishers. 2.2, UN1044 be considered a limited quantity, and therefore excepted from the emergency
response telephone number requirement? Additionally, if considered a limited quantity would the shipping papers need to
indicate that the material is offered as a limited quantity in accordance with §172.203(b)?

Section 172.604(c)(1) excepts hazardous materials that are offered for transportation under the provisions applicable to
limited quantities from the emergency response telephone number requirement. Section 171.8 defines a limited guantity
as; limited quantity, when specified as such in a section applicable to a particular material, means the maximum amount of
a hazardous matferial for which there is a specific labeling or packaging exception. In Subpart G, §173.309 does provide
specific labeling and packaging exceptions for compressed gases. However, the exceptions for hazard classes 3,4,51,
5.2, 6.1, 8, 9 and ORM are listed in Subpart D. Section 173.306 lists the limited quantity exceptions for compressed
gases. However, column 8 of the 172,101 table does not reference 173.306 for UN1044. Additionally, in my opinion

173.306 would not apply as the cylinders in the shipment that | am reviewing exceed 7.22 cubic inches, and they are
charged to 240 psi.

Dan
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From: Smith, Doug S.
Sent: Friday, March 29, 2002 7:53 AM L ""-‘j\‘efs
To: Webb, Sandra
Cc: Abbenhaus, Colleen (DHMTRTN); Derwey, Daniel (DHMTRTN) D Z - 0 / ,2[ C{
Subject: FW: Fire extinguishers

Per our earlier conversation, OHME would really appreciate your input on the "used spec DOT-39's for fire extinguishers"
questions posed by Dan and Colleen. Thanks in advance, Sandra, for any assistance you can provide.

~---Original Message-----

From: Abbenhaus, Colleen (DHMTRTN)

Sent: Wednesday, March 20, 2002 10:41 AM

To: Webb, Sandra; Hochman, Charles

Cc: Derwey, Danle! (DHMTRTN); Smith, Doug S.
Subject: FW: Fire extinguishers

'l also have some questions | want to add to this.

Section 173.309 allows the use of non-spec cylinders for fire exiinguishers, as long as they meet the requirements
specified. The company meets the requirements specified for non-spec cylinders listed in Section 173.309, but are using
DOT 39's. They are also testing the cylinders as specified in 1 73.309(a)(3)(iii} prior to reuse.

1. Gan they use a DOT 39 for fire extinguishers,

2. Can they test and then refill DOT 39's, as specified in Section 173.309, even though DOT-39’s are not authorized
to be refilled.

Also, the DOT specification 39 cylinder is filled with nitrogen to 240 psi. The cylinder also has a bladder filled with inert
materials. Can the cylinder be classed and shipped as a fire extinguisher as specified in Section 173.309, or should it be

shipped as nitrogen since that is the only hazardous material and the non hazardous material is not mixed with the
nitrogen.

—-Original Message~—~—

From: Derwey, Daniel (DHMTRTN)

Sent: Tuesday, March 19, 2002 3:19 PM

To: Webb, Sandra

Cc: Abbenhaus, Colleen (DHMTRTNY); Michalski, Chris (DHMTRTN)
Subject: Fire extinguishers

Sandra | have a question regarding fire extinguishers that meets the requirements of 173.309 and are offered for
transportation accordingly,

Would fire extinguishers. 2.2, UN1044 be considered a limited quantity, and therefore excepted from the emergency
response telephone number requirement? Additionally, if considered a limited quantity would the shipping papers need to
indicate that the material is offered as a limited quantity in accordance with §172.203(b)?

Section 172.604(c)(1) excepts hazardous materials that are offered for transportation under the provisions applicable to
limited quantities from the emergency response telephone number requirement. Section 171.8 defines a limited quantity
as; limited quantity, when specified as such in a section applicable to a particular material, means the maximum amount of
a hazardous material for which there is a specific labeling or packaging exception. In Subpart G, §173.309 does provide
specific labeling and packaging exceptions for compressed gases. However, the exceptions for hazard classes 3, 4, 5.1,
3.2, 6.1, 8, 9and ORM are listed in Subpart D. Section 173.306 lists the limited quantity exceptions for compressed
gases, However, column 8 of the 172.101 table does not reference 173.306 for UN1044. Additionally, in my opinion

173.308 would not apply as the cylinders in the shipment that | am reviewing exceed 7.22 cubic inches, and they are
charged to 240 psi.

Dan









