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JuL 10 2003

Ms. Robin J. Eddy Bolte Ref. No. 02-0080
Safety and Regulatory Complaince Manager .

Allied Universal Corp.

3901 N.W., 115* Avenue

Miami, FL 33178

Dear Ms. Bolte:

This is in response to your letter and subsequent telephone conversation with Sandra Webb of my staff
requesting clarification of the requirements for marking the tare weight on a cylinder under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you state that your
company is trying to determine the proper procedure for handling DOT Specification 3A and 3AA,
cylinders that show distinct loss in weight, between five (§) and nine (9) percent of the original stamped

tare weight. I regret the delay in responding to your letter and hope it has not caused you any
inconvenience.

The requirement previously contained in § 173.34(c) was recently moved to § 173.301(b) in a final rule
published on August 8, 2002, under RSPA Docket HM-220D; 67 FR 51652. Your specific questions
are paraphrased and answered below.,

Q1:  If the cylinder passes inspection and requalification, may our hydrostatic testers or third party

hydrostatic testing service mark the new tare weight to the right of the original tare weight on
the cylinder?

Al: Theansweris yes. Additional information may be marked on the cylinder provided it does not
affect the required markings prescribed in § 178.35(f) and the applicable specification as
specified in § 173.301(b). However, we recommend that you stamp one diagonal line through
the obselete, orginal tare weight(s), if present, so that it is still legible for future reference.

Q2: Isittrue that a cylinder with a five to nine percent tare weight lost passing inspection and
hydrostatic testing may only be used for one year from the date of that testing, or may it be used

until additional inspection and hydrostatic testing is warranted or it fails the ten percent tare
weight lost rule?

A2:  With the exception of DOT Specification 3HT cylinders (sce § 173.302a(a)(2) as specified
under Docket HM-220D (67 FR 51626; 51646; August 8, 2002)) or cylinders manufactured
under exemption, DOT cylinders do not have a specified service life. Therefore, if the cylinder



conforms to the applicable requirements specified in Part 173 and Part 180 of the HMR, it may
be used in the transportation of hazardous materials.

I trust this satisfies your request. Please contact us again if we can be of further assistance.

Sincerely,

Lhoe Dy

Susan Gorsky

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Cj lindere,
ALLIED UNIVERSAL CORP., 3501 NW. 116™ Avenus. Miaml, Fiorids 33178

308-888-2623
Pax 305-88544871
Mr. Edward Mazzullo 0
Director for Hazardous Materials Standards 0 Z ’00 g

U.S. Department of Transponation
400 Severith Street, S.W., DHM-10
Washington, D.C, 20590-0001

March 1, 2002

Subject: Interpretation, Cylinder Requafification
Dear Mr, Mazzullo:

My company is trying to determine the proper procodure for handling DOT Specification 3A and 3AA
Cylinders that show a distinct logs In weight, between five ond nine percent, from their original stamped
taro weight.

RSPA refers to Compressed Gas Assoclation (CGA) Pamphilet C-6 In their regulstions found at 49 CFR
§173.34(e). Pamphlet C-8 states on page 6, section 3.2.1.1 (copy endlosed) that a cylinder with & tare
weight fost of five percent or greater is required to be rejected for service. If the cyfinder tare weight loss
is ten percent or grester, Pamphlet C-8 and 49 CFR 173.34(e) both state that the cylinder must be
condemned and romoved from service. (f the loss is five percent or greater, but not more than ten
percent, the CGA Pamphlet states that the cylinder must be Inspected and requalified by hydrostatic
testing. Our questions are regarding cylinders that pass these inspections and requalifications.

1. If the cylinder passes inspection and requalification, may our hydrostatic testers or third
party hydrostatic testing service mark the now tare weight to the right of the original tare
welght on the cylinder? Our reason for requesting this ability to mark the cylinder with the new
tare weight is due to the following safety concems:

a) One, we do not want to overfill the cylinders; hence the reason for the new tare weight for our
cylinder fillers, and,

b) Two, though the cylinder passed requafification, if the cylinder continues to lose weight, we need
to know the original tare weight to make sure it is rotested or condemned as indicated in the
previous paragraph.

2. We were told that a cylinder with a tare weight loss of five percent, but not greater than nine percent,
that passes requalification has & use life of one year from the date of requalification testing. One
yesr from the date of the requalification testing the cylinder must be condemned, and removed from
service. s it true that a.cylinder with a five to nine percent tare weight lost passing
inspaction and hydrostatic testing may only be used for one year from the date of that
testing, or may it be used until additlonal inspection and hydrostatic testing Is warranted or it
fails the ten percent tare weight lost rula?

If you should have any questions, please call me at 800-437-8715, extension 183,

Thank you.
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2.2.6.3 Crevice Corrosion. Crevice corrosion 2.2.7 Weld Defects. Cracks or flaws in weld

oceurs in the area of the intersectionof the footring  areus reduce the structural strength of metal
or headring with the eylinder. Fig. 4 is an example which may csuse separation when pressurized,

oA srevics eortosion 3. LOW PRESSURE CYLINDERS EXEMPT
2.2.6.4 General Cocrosion. General corrosion is : : AT

that which covers considerable surface areas of the FROM 'I:HE HYDROS,TM I1C TEST

cylinder. It ceduces the structural strength. It is This section covers eylinders exempt from

often difficult to measure or estimate the depthof ~ hydrostatic retest requirements of the DOT by
general corrosion because direct comparison with  Virtue of their exclusive use in certain non-
the original wall cannot always be made. General ~ Sorrosive gas service. They are not subject to
corrosion is often accompanied by pitting. This interns! corrosion and do not require internal
form of corrosion is shown in Figs. 5 and 6. shellinspection. If, due tounusual circumstances,

¢ylindersof thesetypessufferinternal corrosion,
they should be inspected in accordance with the
procedure in Section 4.

3.1 Preparation for Inypection. At the time of
requalification, all rust, sealc.caked paint, caked
coatings, et¢., shall be completely removed from
the exterior surfice so that the surface is
adequately prepared for inspection.

3.2 Exterior Inspection. Cylinders shall be

¢hecked as outlined below for corrosion, general

distortion.or any otherdcfcet that mightindicate o

a we;akness which would render them unfit for : ')
service, .

3.2.1 Corrosion

3.2.1.1 Corrosion Limits. To fix corrosion
limits for all types, designs, and sizes of cylin.
ders, and include them in this standard Is not
practicable: Fatlure to meet uny of the follounng
Jour general rules 1s cause for condemning a
Wl';';df' linder shall be condemned when th
: v . : { ¢yiinder shail de ¢ondemned when the
Fig.S. General Corrovion with Pitting. tare weight Is less than 90% of the original
stamped tare weight. A cylindec shall be rejected
when the tace weight is less than 95% of the
original stamped tare weight. A rejected eylin.
der may be requalificd in accordsnce with 49
‘ CFR 173.34(¢). by water jacket or by direct
P e, M expansxon.[_l) Whendetermining tare weight, be
AR N i &Y e sure the ¢ylinder is empty.
STV Lyt (2) A cylinder shall be ¢condemned when the
SRR . remaining wallinanarea havingisolated pitting
ot only 13 less than one-third of the original mini-
mum allowable wall thickness. Refer to Fig. 2.
(3) Acylindershallibecondemined whenlineor
crevice corrosion on the eylinderis 3inches (76.2
mm)inlength or over and the remaining wall is
less than three-fourths of the original minimum
allowable wall thickness oe when line or crevice
corresfonislessthandinches(76.2mm)inlength
and the remaining wall thickness is less than N
one-half the original minimum allowable wall
Fix.6. GoneralCorroxion with Pittingon Cylinder Wall. thickness. Refer to Figs.3and1.
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ALLIED UNIVERSAL CORPORATION

3901 NW 115" AVENUE, MIAMI, FL 33178-1859
PHONE: 800-437-87T15/FAX"305.8858.4871
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