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Research and FEB 22 2002

Special Programs
Administration

Mr. Greg DePies Reference No.: 02-0040
GS Battery (U.S.A.) Inc.

7576 Trade Street, Suite B

San Diego, CA 92121

Dear Mr. DePies:

This is in response to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR parts 171-1 80) applicable to the transportation of nonspillable batteries.
Specifically, you want to confirm that your company is in compliance with the provisions of

§ 173.159(d)(1), which states that “the battery must be protected against short circuits and
securely packaged.” .

You state that the batteries are loaded on heavy duty pallets, separated by cardboard dividers, the
battery terminals are capped, and the rows separated by bubblewrap and cardboard. The pailet is
banded horizontally and vertically and then wrapped in 5 mil thick tarp. In addition to the
description, you also submitted several photographs showing batteries in various stages of
preparation for shipment, Based on the information provided, it is the opinion of this office that
the batteries are “securely packaged.”

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Transportation Regulations Specialist
" Office of Hazardous Materials Standards
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I recently talked with Mr. Stephen Lee at the Hazmat Help Desk concerning D.Q.T. Hazardous
Materials Regulations (Title 49, CFR 173.159) related to electric storage batteries. My company, GS
Battery Inc. sells lead-acid batteries that pass the vibration and pressure differential tests, and therefore
qualify for the “nonspillable” designation, per sub-section (d).

My question relates to the packaging requirements for “nonspillable batteries.” | wish to confirm that the
packaging GS Battery uses complies with the paragraph (d){(1) requirement that the batteries be
“securely packaged.”

Mr. Lee advised me that no specific guidelines exist for determining exactly what constitutes “securely
packaged,” and referred me to you for a ruling and/or authorization letter to ship our products in bulk
(no carton) packaging.

Please see the enclosed photographs of the packaging GS Battery intends to use. Please note the
following:

1) The pallets are a heavy duty type that can hold twice as much weight as a standard pallet
2) The cardboard dividers are 275 double walled construction for heavy duty use.

3) The rows are separated by cardboard and bubble-wrap.

4) The battery terminals are capped by a black rubber piece. i
§) The palletis banded horizontally and vertically.
6) The product is wrapped in 5 mil thick tarp.

Does this packaging meet the DO.T. requirements?

Thank you very much for your attention. If you should need any clarification or further information
please do not hesitate to contact me.

Sincerely,

/r?/@e/pa«,

Greg DePies

GS Battery (U.S.A) Inc.
7576 Trade Street, Suite "B"
San Diego, CA 92121

aregd@gsbattery.com
858-547-6430 ex. 207
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