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Dear Mr. LaCouture:

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR parts 171-180) relating to the sequence of information required on shipping
papers by § 172.202.

You ask whether required information (i.e., the letter “X” or the letters “RQ,” as appropriate)
may be entered in a column headed “HM” that is immediately preceded by a column headed “No.
of Packages™ and immediately followed by another column headed “Description of packages and
goods.” You explained that the format of the shipping paper, in part, appears as follows:

No. of
Packages | HM Description of packages and goods
20 X | Drums - Proper shipping name, Class (or Div), ID Number, PG
i RQ | Cargo Tank - Proper shipping name, Class (or Div), ID Number,
PG, (additional descriptions per § 172.203)

It is the opinion of this Office that the presentation of required shipping paper information, as
shown above, conforms to requirements in the HMR.

1 hope this information is helpful.

Sincerely,

(Lt 7 2y H

Director, Office of Hazardous .
Materials Standards

N . 2

010233
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“I No. of Packages / HM / Descri'ption of packages and goods”

The shipping paper entry, therefore, would appear as in the examples shown
below:

“/ 20 / X / drums, Proper shipping name, Class (or div.), ID Number, PG"

or

“/ 1/ RQ / cargo tank, Proper shipping name, Class (or div.), ID Number, PG,
(additional descriptions per 172.203)" '

It is my interpretation that the computer prepared descriptions thus prepared are
in accordance with the applicable requirements, since there is no regulatory

prohibition of insertion of the package type between the HM column and the
basic description.

| seek your formal agreernenf that my interpretation is correct, confirming the
opinion expressed by Mr. Allan, and that the method of shipping paper
preparation used by the company is as required by the applicable regulations.

Since there is some degree of urgency associated with this request, | am sending
it by facsimile, to be followed by mail.

Thank you for your prompt consideration of this request.

Sincerely,

et

Carle LaCouture

cc.  Mr. Edward H. Bonekemper
Assistant Chief Counsel
Research & Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation
Washington, D.C. 20590-0001
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September 29, 2001

Mr. Edward T Mazzuilo

Office of Hazardous Materials Standards
OHMS/RSPA

U.S. Department of Transportation
Washington, D.C. 20590-0001

Request for formal interpretation

Dear Mr. Mazzuilo:

On August 23, | sent an email to you asking for clarification of a question relating
to shipping paper preparation; in your absence, | forwarded that communication
to Tom Allan, and he, in return, offered an opinion on behalf of your office. In the
process, Tom addressed a copy of his opinion to Ed Bonekemper. His comments
intimated to me that in order to obtain a formal interpretation, 1 should address
the question by means other than electronic mail, and | am now doing so.

The situation:

49 CFR §172.201(a)(1)(iii) allows for entry of an “X” in a column headed “HM"
(and where appropriate this may be replaced by “RQ”), “. . . placed before the
proper shipping name. . . ."” Likewise, in §172.202(c}, the regulations state that
“The type of packaging . . . may be entered in any appropriate manner before or
after the basic description.” §172.203(c)(2) contains similar language concerning
the placement of the letters “RQ”. '

In none of these instances do the requirements of 49 CFR specifically designate
exact placement by use of the word “immediately” in conjunction with “before” or
“after”.

A company uses “X” in a column headed “HM” to indicate the presence of a
hazardous materials shipment, regardiess of whether descriptions for other
materials, hazardous or otherwise, are placed on the shipping paper. The
shipping papers for various outlying facilities are prepared from a computer
database located in the company's headquarters office. The description on the
shipping paper appears as follows, with the symbol “ j “ used herein to indicate
column boundaries, according to the following:



