US.Department 400 Seventh Street, S.W.

of Transporfation .. Washington, D.C. 20590
Research and T

Speciat Programs
Administration

JUN 26 2001

Mr. Andrew N. Romach Ref. No. 01-0148
URS Corporation

PO Box 13000

Research Triangle Park, NC 27560

Dear Mr. Romach:

This is in response to your June 13, 2001, letter reguesting
clarification of marking reguirements in § 172.322(d) (3)of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180)
applicable to the highway transportation of a placarded bulk
packaging or transport vehicle containing a hazardous material
that is also a marine pollutant.

A packaging containing a marine pollutant must have the “Marine
Pollutant” mark placed on each bulk and non-bulk packaging when
transported by vessel. For transportation by highway, rail, or
air, the “Marine Pollutant” mark is required on each bulk
packaging that contains a marine pollutant, and each vehicle or
freight container that contains a package that requires the
“Marine Pollutant” mark. However, as provided by

§ 172.322(d) {3), the “Marine Pollutant” mark is not requ1red on a

bulk package or transport vehicle that is already labeled or
placarded in accordance with Subpart E or F of Part 172 except
when transported by vessel.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

(o} . Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards

010148
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Office of Hazardous Material Standards (DHM-10) 5 M ) r\ \
Research and Special Programs Administration P
U.S. Deparmment of Transportation /b

400 7th Street, SW

Washington, DC 20590-0001
FAX: (202) 366-3012

Dear Mr. Mazzullo:

[ am writing to you to request a written regulatory interpretation concerning "Marine Pollutant" marking
requirements for a bulk quantity of a Marine Pollutant transported exclusively over the highway. The
specific Marine Pollutant being transported is Nonylphenol (which meets the definition of a "Marine
Pollutant” as well as 2 Class 8 Corrosive material).

Specifically, my question concems the provision outlined in 49 CFR 172.322(d). Based on my reading of
this provision, if a transport vehicle is placarded with Class 8 "Carrosive" placards as specified in Subpart F,
then that transport vehiole is not required to have the "Marine Pollutant” markings.

Transport vehicles caying Nonylphienol have been stopped by State Police because the phrase "Marine
Pollutant” appears on the HAZMAT Bill of Lading but the transport vehiote does not have the "Marine
Pollutant" markings on all four sides of the vehicle--even though the transport vehicle is ‘appropriately
placarded on all four sides with Class 8 "Corrosive" placards. It is my understanding that, if taking
advantage of the exception provided in 49 CFR 172.322(d), the "Marine Poliutant” markings are not
required. SR :

If you have any questions, you can call me directly at 919.461.1220 or you can FAX me at 919.461.1371.1
appreciate your clarification of this matter. :

Sincerely,

e

Andrew N. Romach
Regulatory Manager
URS Corporation

URS Corporation

P.0. Box 13000

Research Trlangle Park. NG 27708
1600 Parimetar Park Drive
Morrisvilie, NC 27560

Tel; 919.461.1100

Fax; 919.461,1415




