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Mr. Mike Lopez
Safety & Compliance Associates, Inc.

P.O.Box 48

Trussville, AL 35173

Dear Mr. Lopez:

This is in response to your request concerning the charging of foreign-made cylinders for export
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 171-180).

Your questions are paraphrased and answered below:

Ql.

Al.

Q2.

A2.

Q3.

A3.

In reference to your May 23, 1992 response to Ms. Janice Romstad, Du Pont
Materials, Logistics and Services, please clarify whether a foreign-made, non-
DOT specification cylinder may be filled and shipped for export provided it has
been retested within the prescribed retest period according to the standards of the
country of manufacture and it will be filled and shipped prior to its retest due date.

Enclosed is our December 7, 1993 correction letter that we sent to Ms. Romstad.
Also in the enclosed notice of proposed rulemaking, we proposed to permit a
foreign-made, non-DOT specification cylinder to be requalified as authorized by
the Associate Administrator for Hazardous Materials Safety.

Must foreign-made, non-DOT specification cylinders be retested prior to each
instance of refilling for shipment, regardless of frequency?

No. A foreign-made, non-DOT specification cylinder is required to be retested
every 5 years in accordance with the marked service pressure on the cylinder, but

not less than 5/3 of any service or working pressure marking. See § 173.34(e)
table.

If this does not remain your current policy, must shippers retest a foreign-made,
non-DOT specification cylinder prior to each instance of refilling for shipment,
regardless of frequency?

Refer to A2.



Q4. May aretest facility place an identifying mark, other than its RIN number, on the
shoulder of a foreign-made, non-DOT specification cylinder, in accordance with

§ 173.34(c)(1)?
A4, Yes.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

/vé/ Yy 799

Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

Enclosure



5w

Safety & Compliance Associates, Inc.

P.O. Box 48, Trussville, AL 35173

Phone: 205-853-9874 Fax: 205-853-2067
20
March 13, 2000 SIS f

Qoo - O
Mr. Ed Mazzullo ol 3

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzullo,

Please reference the attached letter to Ms. Janice Romestad in which you interpreted 49 CFR,
§173.301(j) as allowing a foreign, non-DOT specification cylinder to be filled and shipped for
export provided it has been retested within the prescribed retest period according to the

standards of the country of manufacture and it will be filled and shipped prior to its retest due
date.

Q1 — §173.301(j) requires retesting and inspection in accordance with requirements of
§173.34(e) prior to refilling foreign cylinders for export and your clarification letter seems to
allow refillers to ignore §173.34(e), giving deference to foreign standards. Obviously, a
filler/shipper will not know whether the standards of the country of manufacture are the same as
§173.34(e). In fact, countries which require test pressure at 3/2 service pressure will fall short

of the U.S. requirement for 5/3 service pressure testing. Will you please clarify whether this
interpretation to Ms. Romstad remains current DOT policy?

Q2 — If so, can shippers assume that retest marking on foreign, non-DOT specification
cylinders, which may not be similar to U.S. cylinder marking, represents that these cylinders

have been retested according to the standards of the country of manufacture or is additional
evidence required?

Q3 — If this does not remain your current policy, must shippers retest foreign, non-DOT
specification cylinders prior to each instance of refilling for shipment, regardless of frequency?

Q4 — §173.301(j) requires foreign, non-DOT specification cylinders to be marked with only
the month and year of retest, after retesting prior to filling; that is, the retest facility must not

stamp the cylinder with its RIN number. To avoid multiple retests on the same cylinder within
the normal five-year retest cycle upon each instance of refilling” may a retest facility place an

identifying mark, other than its RIN number, upon the cylinder shoulder, in accordance with
§173.34(c)(1)?

Sincerely,

Mike Lopez, JD
Safety & Compliance Associates, Inc.
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Du PONT MATERIALS, LOGISTICS AND SERVICES
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May 26, 1992

JN = | 092

Ms. Diane Lavalle

Tr. Reg. Spec. Engineering -~ DHM --22
U. S. Degpartment of Transportation
Hazardous Materials Safety

400 Seventh Street, sSW

Washington, DC 20590

Dear Ms. Lavalle:

I wanted to confirm my understanding of our discussion over
the phone today. My question was what type of testing do I have
to do for foreign cylinders that I am using for export only. The
regulations reference is 173.301(j). I was uncertain how to
interpret subparagraph (1) under (j). My understanding from our
conversation is that if I have a foreign cylinder that has been
tested by the standards of the country of manufacture within the

prescribed retest period shown in 174.34(e), no additional retest
is required by DOT.

Thank you for your time and assistance. If my understanding
of our conversation is not correct, please let me know.

Sincerely,

Janice RomsggééxzaLZtlgz

Hazardous Materials Consultant
D-3096
(302) 774-3153
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Ms. Janice Romstud

Hazardous Materials consultant
D—-3096

Du ront

Materials, Logistics and services
Wilmington, Delaware 19698

Dear Ma. Romstad:

This is in response to your letter of May 26, 1992 concerning the retest of
a foreign-made cylinder under the provisions of 49 CFR 173.301(j).

A foreign-made non-DOT specification cylinder may be charged and shipped
for export only, as provided by § 173.301(j). Under § 173.301(3)(1), the
cylinder must be retested in accordance with § 173.34(e), which prescribes
a periodic retest at the pressure marked on the cylinder, but not less than
5/3 of the marked service or working pressure. The retest interval for a
cylinder with a marked test pressure is once every five years. If a
cylinder has been retested within the prescribed test period according to
the standards of the country of manufacture and it #will be filled and

transported prior to the retest due date, the cylinder need not be retested
prior to export.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

o 8,000,

Edward T. Mazzullo
Director, Office of Hazardous
Materials standards
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