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From: Thomas G. Allan
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards

To: Stephen E. Barber
Acting Director of Enforcement and Compliance
Federal Motor Carrier Safety Administration

This responds to your request for an interpretation, dated March 27, 2000, of certain record keeping
requirements applicable to cargo tanks used to transport liquefied compressed gases under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask about the ..
information that will be required to document hose testing conducted by a Registered Inspector in
accordance with § 180.407(h)(4) of the HMR.

You are correct that, as currently written, the language related to record keeping in § 180.407(h)(4) is
unclear, particularly the reference to the date of the “original hose assembly test.” The inclusion of the
term “original” in this paragraph was inadvertent. To comply with the record keeping requirements in
this paragraph, a Registered Inspector must note the hose identification number of the hose being
tested, the date of the test, and the condition of the hose assembly and piping system tested. We will
delete the inadvertent reference to an “original” hose assembly test in a future rulemaking.

Your understanding of the hose marking requirements is correct. Section 180.416(b) of the HMR
requires operators to assure that each cargo tank delivery hose assembly is permanently marked with a
unique identification number and maximum working pressure. This marking must be applied by

July 1, 2000. In addition, after July 1, 1999, new and repaired hose assemblies must be marked with
the month and year that they were pressure tested in accordance with §§ 178.337-9(b)(7) and

180.416(f). Hose assemblies manufactured or repaired prior to July 1, 1999, will not have this test
marking.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
office.
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Subject: Request for Interpretation Date: MAR 27 2000
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To:
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Mr. Ed Mazzullo

Director, Office of Hazardous

Materials Standards

Research and Special Programs Administration

The Federal Motor Carrier Safety Administration(FMCSA) is moving forward to ensure
compliance with rules promulgated under Docket HM-225 A (Revision to Regulations
Governing Transportation and Unloading of Liquefied Compressed Gases). A question has been
forwarded to us requesting a clarification of 180.407(h)(4). The issues and concerns are
explained below.

The last sentence in 180.407(h)(4) reads as follows:

“ In addition to a written record of the inspection prepared in accordance with
§180.417(b), the Registered Inspector conducting the hose test must note the hose
identification number, the date of the original hose assembly test, and the condition
of the hose assembly and piping system tested”.

It is our understanding the meaning of “original hose assembly test” is the test identified in
178.337-9(b)(7).

Prior to June 1, 1999 there was no requirement for a hose assembler to mark the hose with the
month and year of its original hose assembly test. What information, if any, will be required of
the Register Inspector to comply with 180.407(h)(4) when inspecting hoses assembled prior to
June 1, 19997 ‘
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Stephen E. Barber
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