US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Trcngportoﬁon Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

FEB - 1 2001

Mr. John L. Conley Ref. No. 00-0350
National Tank Truck Carriers, Inc.

2200 Mill Road

Alexandria, VA 22314

Dear Mr. Conley:

This is in response to your November 28, 2000, letter regarding
the applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180) to fuel oil Ne. 6 with a flash point above
200°F.

Under § 173.120(b) (1), a combustible liquid is defined as a
material that has a flash point above 60.5°C (141°F) and below
93°C (200°F) that does not meet the definition of any other
hazard class under the HMR. Therefore, fuel oil No. 6 with a
flash point greater than 93°C (200°F), that does not meet any
other hazard class defining criteria in Part 173, and is not a
hazardous waste, hazardous substance, or marine pollutant, is not
subject to the HMR.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

J/o/h A Gall

/' Transportation Regulations Specialists
Office of Hazardous Materials Standards
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November 28, 2000

Mr. Edward Mazzull , 7 Z [ 0 I

. Edward Mazzullo

Office of Hazardous Materials Standards l 7 Z- [ L
Research and Special Programs Administration a COL 'd d, 743

U.S. Departrnent of Transportation
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We would appreciate an interpretation of the Hazardous Materials Regulations
relative to “fuel oil, (No. 6).” Do the Hazardous Materials Regulations, such
as placarding and requirements for shipping papers, apply to a tank truck load
of fuel oil #6 that has a flash point over 200 degrees Fahrenheit? In other

words, is a bulk load of fuel oil #6 with a flash point over 2ZK0 degrees
Fahrenheit a hazardous material?

Dear Mr. Mazzullo:

We understand that a speciﬁcation cargo tank would not be neguired, but
questions have arisen conceming other parts of the regulations—specifically
placarding and shipping papers..

Thank you for an early consideration of this question,
Sincerely,

s,

John L. Conley
Vice President



