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Ref. No. 00-0341

Mr. Barry M. Longcor
Citation Parts Distribution
5 Cessna Blvd.

Wichita, XS 67215

Dear Mr. Longcor:

This is in response to your letter requesting clarification
of the requirements in the Hazardous Materials Regulations
{HMR; 49 CFR Parts 171-180) concerning empty oxygen
cylinders. Specifically, you ask whether an empty oxygen
cylinder is subject to the HMR. You are concerned that
because oxygen has a Division 5.1 (oxidizer) subsidiary
hazard, your empty oxygen cylinders do not meet the
provisions in § 173.2%(b) (1} {iv) (B).

Section 173.29¢(b) (1) {iv) (B) states that a packaging
containing a Division 2.2 nonflammable gas with no
subsidiary hazard and at an absolute pressure less than 280
kpa {40.6 psia)(see § 173.115(b) (1)} is not regulated under
the HMR. 1In the case of an oxidizer as a subsidiary hazard,
when the pressure in the cylinder is low (below 280 kpa
(40.6 psia}), the subsidiary hazard is no longer posed and
the empty cylinder is not subject to the HMR.

I hope this information is helpful. Please dec not hesitate
to contact us if you need additional information.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention

QOffice of Hazardous Materials Standards
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[J Urgent For your review Reply ASAT [ Pilease comment

Ladies and Gentlemen: .
We made a shipment of an empty oxygen cylinder to the manufacturer. The cylinder was opened and drained and left open for
transportation, The consignee noted upon receipt of the shipment that the package was hissing! They were concerned that we were in
violation of the CFR 49 regulations. I have since then been in contact with a couple of individuals with your organization trying ©
resolve this!

Please review the following sections of regulations and advise of the proper way, if any, to ship an oxygen cylinder as non-hazardeus!
173.115b Division 2.2 (non-flammable, non poisonous compressed gas — including compressed gas, liquified gas, pressurized
cryogenic gas, cormpressed gas in solutfon, asphyxiant gas and oxidizing pas). For the purpose of this subchapter, a non-flammable,
nonpoisonous compressed gas {Division 2.2) means any material (or mixture) which- :

(1)Exerts in the packaging an absolute pressure of 280 kPa (40.6 psis) or greater at 20 degrees C (68 degrees F), and

(2) Does not meet the definition of Division of 2.1 or2.3 .

This previous section suggest that an Oxygen Cylinder could be sltipped non-hazardous i the pressure was (280 kPa (40.6 psia)) or
1ess at 20 degrees C (68 degrees ).

173.29b2ivE states: :

(173.29b) Notwithstanding the requirements of paragraph () of this section, au empty packaging is not subject 1o any other
requirements of this subchapter if it conforms to the following provisions:

(173.2902)The packaging— '

(173.29b2iv) Contains only the residue of -—-

(173.29b2ivB) A Division 2.2 non-flammable gas, other than anmonia, anhydrous, and with no subsidiary hazard, atan absohite
pressure less than 28 Pa (40.6 psia); at 20 degrees C (68 degrees )

Obviously Oxygen has a subsidiary rick 0£5.1! I have underlined the sections in both parts that conflict with each other!

[ received a Fax from Arthur Pollack, on 12-6-00 who was Tying to help me resolve this question. I am not sure the letter dated
Sept.16-1997 from Edward T. Mazzullo, Director (Office of Hazardous Materials Standards) to Ms. Bea Lutz of Trans World Airlines
is now accurate! Tt may have been at that ime! [ feel that this may be in error if (173.2962ivB) is carrect! The following page is a copy
of that letter.

Could these cylmd.érs be drained and & nitrogen gas input to a pressure Jess than (280 kPa (40.6 psia)) to allow transportation as non-
hazardous? ' '

1 would appreciate your input on this subject matter to hefp resolve this issue. Thank you for your timel

[ apologize; 1 will be out of the office from 12-7-00 through 12-11-00. 1 Jook forward to your correspondence on this. B
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Ms. Bea Lurzz

Trans World Airlines

9833 Air Cargo Road

St. Louis International Airport
St Louls, MG 63134

Dear Ms. Lutz:

This is in response to your telephone inquiry regarding empty cylinders which previously
conrained oxygen. You asked about the exrent 1o which such empty cylinders needed to be
purged (see 173.29(b)(2)(ii)) in order for them not be subject to the Hazardous Materials

Regulations.

Oxygen is a Division 2.2 gas and as such is only subject to the regulations when the
pressure in the container (cylinder) equals or eXceeds 230 kpa (40,6 psia) at 20° C (se¢
173.115(b)(1)). Thersfore, oxygen cylinders where the pressure has been reduced o less

than 280 kPa are not subject to the regulations 2nd are constdered to have been purged to
the extent necessary for the purpéses of 173.20(b)(2)(ii).

Sincerely.

gwa.rd T. Mazzullo, Déréefor
Offica of Hazardous Materials Standa;ds
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