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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20580
Research and
Special Programs
Administration
JuL 16 201
Ms. Linda McCarthy ) Ref. No. 00-0320

Defense Logistics Agency
2001 Mission Drive
New Cumberland, PA 17070-5000

Dear Ms. McCarthy:

This is in response to your letter and subsequent telephone
conversation with a member of my staff requesting clarification
of Variation 2 in 49 CFR 178.601(g). Specifically, you ask
whether retesting is required for a combination packaging with
one inner fiberboard box weighing 5 pounds if the packaging was
tested with four 1 quart inner glass bottles weighing 2.5 pounds

each. You also ask whether there is a limit on the size of the
inner fiberboard box.

Under § 178.601(g) (2), for combination packagings, Variation 2
allows inner packagings of any type in an outer packaging without
retesting if the specific conditions of the variation are met.
There is no restriction on the size of the inner fiberboard box,
however, it may not exceed half of the gross mass (the weight of
the inner packagings plus the weight of the contents) of the
inner packagings used for the drop test. For air transport,
packagings must also comply with § 173.27(c) (1) and (c) (2). If
all of the provisions in § 178.601(g) (2) (i) through (vii) are met,
the combination packaging with one inner fiberboard box is not
required to be retested.

I hope this information is helpful. Please contact us if you
need further assistance.

Sincerely, ,

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Ms. Linda McCarthy

Defense Logistics Agency

2001 Mission Drive

New Cumberland, PA 17070-5000

Ref. No. 00-0320

Dear Ms. McCarthy:

This is in response to your letter and subsequent telephone
conversation with a member of my staff requesting clarification
of Variation 2 in 49 CFR 178.601(g). Specifically, you ask
whether retesting is required for a combination packaging with
one inner fiberboard box weighing 5 pounds if the packaging was
tested with four 1 quart inner glass bottles weighing 2.5 pounds

each. You also ask whether there is a limit on the size of the
inner fiberboard box.

Under § 178.601(g) (2), for combination packagings, Variation 2
allows inner packagings of any type in an outer packaging without
retesting if the specific conditions of the variation are met.
There is no restriction on the size of the inner fiberboard box,
however, it may not exceed half of the gross mass (the weight of
the inner packagings plus the weight of the contents) of the
inner packagings used for the drop test. For air transport,
packagings must also comply with § 173.27(c) (1) and (e) (2). 1If
all of the provisions in § 178.601(qg) (2) (1)through (vii) are met,
the combination packaging with one inner fiberboard box is not
required to be retested.

I hope this information is helpful. Please contact us if you
need further assistance.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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MEMORANDUM FOR DOT, RSPA, OFFICE OF HAZARDOUS MATERIALS
STANDARDS

SUBJECT: Request For Interpretation of CFR49, 178.601 ()

This office as the Defense Logistics Agency focal point for Performance Oxented
Packaging (POP) testing receives questions concerning interpretations of the CFR 49 *
regulation. We have a qiestion on the use of Selective Testing , 49 CFR, Paragraph
178.601 (g)(2) “Variation 2”. Can a lesser number of larger packagings be shipped in a
tested container meeting| the requirements for testing of Variation 2 without forther
testing? For example, a ackaging is tested with 4-1 quart inper glass bottles weighing :
2.5 pounds each, total weight of inner packagings is 10 pounds, each. 1-quart bdttle is |
eight inches in height anfl two inches in diameter, Provided the cushioning requirements
can be satisfied, can onefiberboard box weighing 5 pounds, ten inches in heisht and four
inches in-djameter be substituted for the 1-quart original inner container? Is the#e an
upper limit on the size of the fiberboard box?

Thank you for your assistance in this matter. Action officer for this matter is Libda '
McCarthy, DSN: 977-8258, Cormercial 7 17-770-8238, FAX extension is 7143, b

Linda McCarthy '
Packaging Specialist

Program Manager, POP
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