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Mr. Robert L. Edgar Ref. No. 00-0307
Rinchem Company, Inc.

Training Cénter

6149 Edith NE

Albuquerque, NM 87107

Dear Mr. Edgar:

This is in response to you letter of October 26, 2000, and subsequent phone conversations with
Michael Johnsen, of my staff, regarding emergency response information required by § 172.602 of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you asked if

§ 172.602(b)(3) requires that the 2000 Emergency Response Guidebook (ERG) “guide number” that
applies to a hazardous material represented on the shipping paper be printed on the shipping paper.

The answer is no. Neither the ERG “gnide number” nor the page number needs to be printed on the
shipping paper. If a carrier uses the ERG to fulfill the emergency response information requirements,

the proper shipping name and UN ID number are acceptable to cross reference the correct entry in the
ERG.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

W

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Robert McGuire ’
Acting Associate Administrator for
Hazardous Materials Safety
-US Department of Transportation
Research and Special Programs Admin.
400 Seventeenth Street, S.W.
Washington, DC 20590

RE: Interpretation of DOT Hazardous Materials Regulations Requested

Dear Mr. McGuire:

We are interested in your interpretation of the requirements for compliance with 49 CFR 172.602.
When we ship hazardous material, we are required to prepare shipping papers as specified in 49 CFR
Subpart C (quantity, container types, number, proper shipping description(s), emergency response
phone number, etc.). We insure the immediate response information is with the papers, as specified in
172.602(a), by carrying the most recently published DOT Emergency Response Guidebook (ERG).

Does 172.602(b)(3) require that the ERG Guide n;n,bd' that applies to a hazardous material being
transported must be written on the shippingpaper (such as after each proper shipping description) in
order to be in compliance? Do the cross references of the Proper Shipping Name and DOT ID Number
on the papers and in the ERG satisfy the 172.602(b)(3)(iii) requirement, and, therefore, the ERG Guide
Number does not have to be listed? If MSDSs are used to supply the immediate response information
specified in these regulations what additional information has to be listed on the shipping papers to

comply with 172.602 other than a cross reference such as the Proper Shipping Name or DOT ID
Number?

Please call if you have any questions. Ilook forward to your reply so that we can ensure that all of our
shipping papers are in complete compliance with DOT regulations.

We Care,

Robert L. Ed#ar
E, S&H Manager
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