U.S. Department ‘ o 400 Severth St., SW.
of Transportation Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs
Adminisiration

SEp - 7 2000

Mr. Gilbert A. de Chauvigny de Blot ' Ref. No. 00-0228
Dangerous Goods Management '

Schipholweg 307

1171 PL Badhoevedorp

Netherlands

Dear Mr. de Chauvigny de Blot:

This is in response to your letter dated August 14, 2000, regarding the definition of a hazardous
substance under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically,

you request clarification that the table under the definition “Hazardous substance” in § 171.8 is only
relevant to a package containing greater than 22,680 kg (50,000 pounds).

Under § 171.8, a hazardous substance (other than a radionuclide) is defined as a material, including its
mixtures and solutions, that: (1) Is listed in appendix A to § 172.101 of the HMR; (2) Is in a quantity,
in one package, which equals or exceeds its reportable quantity (RQ) listed in appendix A to

§ 172.101 of the HMR; and (3) when in a mixture or solution, is in a concentration by weight which
equals or exceeds the concentration corresponding to the RQ of the material, as shown in the table in
§171.8.

For a'ﬁlaterial to exceed the RQ listed in Appendix A to § 172.101 and be in a concentration by
weight which does not equal or exceed the concentration corresponding to the RQ of the material as
shown in the table in'§ 171.8, the quantity of the material in one package must be equal to or greater
than 22,680 kg (50,000 pounds).

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Ms. Helen Engrum
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“53,-,;,.,0,,?;" 305,'" Tol.: (020) 449 8565 US Department of Transportation
1171 PL Badhoevedorp  Fax: (020) 449 8575 RSPA
The Netherfands e-mail: info@dgm.ni 400 Seventh Street SW

‘ Washington DC 20580
United States of America

Bank: ABN-Ammo Schiphol account nmbr.: 54.55,62.961
ingeschr, K.v.K. Haarlem ondar nr. 34063618

Badhoevedorp, August 2nd 2000

Dear Ms. Helen Engrum,

This is in response 1o our telephone conversation of July 20th, 2000, regarding the definition for
Hazardous substances under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
N

( raised the question how to interpret the definition for Hazardous substances dealing with Mixtures
and Salutions containing a material listed in Appendix A to § 172.101 of the 49 CFR.

You explained to me that for mixtures and solutions the text must be interpreted as “clearty” mentioned
in the 49 CFR, stating:

Under § 171.8, a hazardous substance is defined as a material, including its mixtures and solutions,
that: (1) is listed in Appendix Ato § 172.101 of the HMR,; (2) is in a quantity, in one package, which
equals or exceeds its reportable guantity; and (3) is in a concentration by weight which equals or
exceeds the concentration corresponding to the RQ of the material, as shown in the table under §
171.8. .

tis clear that if it is a mixture or solution containing a material that is listed in Appendix A to § 172.101
af the HMR, we will have to continue.

You informed me that now bath, step (2) and (3) need to be applicable to idehlify the mixture or
solution as a Hazardous Substance.

' Example: -
A mixture containing 4999 Pounds of the substance Benzoic acid is not 3 Hazardous Substance
because it does not contain more than 5000 Pounds which is mentioned as the RQ for this product.
It could be BO% Benzoic acid in the compiete substance, but is not relevant according to your
clarification. .

Example; :
A mixture containing 5000 {or more) Pounds of the substance Benzoic acid could be a Hazardous

_ Substance if the concentration is equat to, or exceeds the concentration of 10% according to the table
under § 171.8. , .

To equal or exceed this concentration we must have 2 total quantity of material that equals or exceeds
'50000 pounds. ' '

If we take 3 closer look at the table under § 171.8 it seems that for mixtures and sclutions (to meet
both (2) and (3)), the table can only be used for quantities of 50000 pounds or more.
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If the interpretation you clarified to me (supported by the letters you faxed to me signed by Mr. J.A.
Gale, Mr. H.L. Mitcheil and Mr. D.F. Billings) is correct, it would be a recommendation to clarify that for
all mixtures and solutions the tabie under § 171.8 only needs to be used if the lotal quantity of the
mixture of solution equals or exceeds the 50000 peunds. .

| have the feeling that the industry will be served having this. puint clarified.

The letters that you have faxed me didn't only confirm your interpretation, but showed me that even
companies with highly specialized persennel did not have the confidence interpreting this text.

| hope you do appreciate my opinion regarding this subject.

Sincerely,
Gilbert A. de igny de Blot
Training & Teghnical Affairs
. ‘ 3 L-'
Dangerous Goods Management
Schipholweg 307
1171 PL. Badhogvedorp ‘
The Netherlands
- Phone 011-31-20-4496560
Fax 011-31-20-4496575
e-mail : * qgilbent@dam.n}
Maobile ; 011-31-6-53778188
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