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DEC - 4 2000

Mr. Donald Leith ’ Ref. No. 00-0213
APS

Mail Station 7902

P.O. Box 52034

Phoenix, AZ 85072-2034

Dear Mr. Leith;

This is in response to your letter dated July 28, 2000, regarding the overpacking of packages of

Class 7 (radioactive) material. I apologize for the delay in responding, I hope it has not caused
you any inconvenience.

In your letter you describe a scenario where an overpack contains two packages of Class 7
material that are appropriately labeled RADIOACTIVE YELLOW-II. Based on the requirements
of 49 CFR 173.448(g)(1) and 172.403 the overpack is labeled RADIOACTIVE YELLOW-IIL

Based on that scenario you ask the following questions, which are paraphrased below for ease of
response:

Q1)  For the above described scenario, is the transport vehicle required to be placarded, and

should the category of labels and transport index described on the shipping papers be
those of the inner packages or the overpack?

Al)  Inaccordance with the requirements of § 172.504(a), any quantity of radioactive material
Jabeled RADIOACTIVE YELLOW IIl must be transported in a freight container, unit
load device, transport vehicle or rail car that is placarded RADIOACTIVE. Therefore, a
transport vehicle carrying an overpack that is labeled RADIOACTIVE YELLOW-II,
even though it contains packages of radioactive materials that are labeled

RADIOACTIVE YELLOW-II or WHITE-, is required to be placarded in accordance
with § 172.504.

~ Section 172.203(d) requires that the shipping paper for each package of radioactive material must
include the activity level, the category of label applied to each package, and the transport index
assigned to each package. For the scenario described above, that information must be based on

the individual packages contained in the overpack and not a summation of all the packages

within the overpack. For example, in the scenario above, you must identify the presence of two

RADIOACTIVE YELLOW-II labeled packages and not one RADIGACTIVE YELLOW-III
labeled package.
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Q2)

A2)

Q3)

A3)

If the overpack does dictate hazard .communication, does it affect how you determine if a
package contains a reportable quantity?

Under § 171.8, a hazardous substance is defined as a material, including its mixtures and
solutions, that: (1) is listed in. Appendix A to § 172.101 of the HMR; (2) is in a quantity,
in one package, which equals or exceeds its reportable quantity (RQ); and (3) isin a
concentration by weight which equals or exceeds the concentration corresponding to the
RQ of the material, as shown in the table under § 171.8. Under the scenario described
above, you must evaluate each inner package separately to determine if it contains a
hazardous substance. You do not sum the activities of the radionuclides contained in

each inner package of the overpack to determine whether there is a reportable quantity of
a hazardous substance.

Does § 173.448(g) overrule §§ 173.25(a) and 173.400(a), which exempts overpacks from
labeling requirements if the labels on the inner packagings are visible? -

Yes.

I hope this information is helpful.

Sincerely,
I 60—-’;444 7&[, Mﬂl—v'\
Thomas G. Allan

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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July 28, 2000

Mr. Edward Mazzullo, Director -
Office of Hazardoys Materia) Standards
U.S. Department of Transportation

Dear Sir,

APS respectfully requests an intzrbretation of the general transportation requirements of 49 CFR
173.448(g) for labeling an Overpack used to consofidate individua] Ppackages of Clasg 7 radioactive

category of labels and transport index describeg on the shipping Papers be those of the inner packages
or the overpack? Ifthe Overpack does dictate the Communications, does the Yellow-IIT labej with a
total activity of 1,2 of Cs-137 require the Communication of g reportable quantity of radionuclides? i
And finally, does Part 173.448(g) overrule Parts 173.25(a) and 172.400(a), which exempts overpacks
from labeling requirements if the labels on the jnne, Packages are vigihle?
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July 28, 2000

Mr. Edward Mazzullo, Director
Office of Hazardous Material Standards
U.S. Department of Transportation

Dear Sir,

APS respectfully requests an interpretation of the general transportation requirements of 49 CFR
173.448(g) for labeling an overpack used to consolidate individual packages of Class 7 radioactive
materials.

APS is currently preparing to transport two radioactive sources in a vendor supplied overpack to the
original manufacturer, Each source consists of 600 mCi of Cs-137. Each source is contained in an
integral housing, both of which are appropriately certified as DOT Spec 7A Type A general K
packagings. Each housing is packaged, marked, and labeled in accordance with the requirements of K
Subchapter C, per Part173 .448(3). Accordingly, each housing bears the Radioactive Yellow-II label, ;=
based on each having a maximum surface radiation level of 30 mrem/hr and a transport index of 0.8.

- They are being transported as Radioactive Material, n.o.s., UN 2982. Both source housings are

mechanically secured to the inside base of a plywood ovcrpack for shipment. The overpack is marked ! <
in accordance with Subpart D of Part 172 and 49 CFR 173.25(a). ¢

kS
Per the requirements of 49 CFR 173.448(g)(1), the overpack must be labeled as prescribed in Part L
172.403 with noted exceptions. Since each inner package contains the same radionuclide, the
"contents" entry is Cs-137. The sum of the Becquerels (Curies) contained within, for the “activity"
entry, is 44.4 GBq (1.2 Ci). The question arises with the determination of the transport index for the AR
overpack and the resultant category of labels. If the transport index values for the inner packages are
summed per Part 173.448(g)(1)(A), or the transport index is measured in accordance with Part
173.448(g)(1)(B), the result is a transport index for the overpack of 1.6 or 1.2 respectively. Either
transport indeX appears to require Yellow-IIY labels on the overpack and to require the conveyance to
be placarded. Since an overpack is not a "packaging”, but an enclosure used to consolidate packages
for convenience of handling, can the overpack dictate the hazard communications? Should the
category of labels and transport index described on the shipping papers be those of the inner packages
or the overpack? If the overpack does dictate the communications, does the Yellow-11I label with a
total activity of 1.2 Ci of Cs-137 require the communication of a reportable quantity of radionuclides?
And finally, does Part 173.448(g) overrule Parts 173.25(a) and 172.400(a), which exempts overpacks S
from labeling requirements if the labels on the inner packages are visible? o

Sincerely, -
M Trsttds

Donald T. Leith
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