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Mr. Mark S. Morgan, Esq. Ref. No. 00-0153
Petroleum Transportation & Storage Association

4200 Wisconsin Ave. NW, Suite 106

Washington, DC 20016

Dear Mr. Morgan:

This is in response to your letter of May 16, 2000, concerning testing and inspection requirements of
non-specification cargo tanks in flammable liguid service under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask what, if any, equipment must be retro-fitted on
small non-specification cargo tanks under 3500 gallons carrying flammable liquids in order to continue
in service after June 30, 2000 under the provisions of § 173.8. You also wanted clarification on the ‘
testing and inspection procedures for these tanks.

The requirements in § 173.8(d)(6) for non-specification tanks under 3500 gallons carrying flammable
liquid petroleum products in intrastate transportation require only that these tanks be tested and
inspected under part 180 (except for § 180.405(g)) as required for an MC 306 cargo tank. No
specific retro-fit is required as long as the tank passes the required tests. The testing and inspection
requirements in part 180 which apply to these tanks are found § 180.407.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

Ua., 7.0z

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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May 16, 2000

Edward Mazzullo, Director

Oflice of 1azardous Materials Transporiation Srandards
L.% DOT/RSPA (DITM-10)

410 7th Strect, S.W.

Washington, [2.C. 20590

RI: Docket 11M-200, 49 CFR 80

[year Director Mazzulle:

j am writing this letter to seck clarification on the requirements of 49 CFR 180 lesting and inspection
of non-specification cargo tanks in flammable service, As you know, | {M-200 permits the continuation in
service of small non-specification cargo tank vehicles under 3500 gallons carrying flammable materials {in
© {his case, gasoline) under certain conditions. One of those conditions is that after June 30, 2000, the non-
specification tanks must mect the testing and inspection requirements of 49 CFR 180, except for 180.405 (g).

| have received many telephone calls from certified DOT cargo tank inspectors and testers who
interpret 1{M-200 tu require small non-specification cargo tanks under 3500 gallons in flammable service
he retro-fitted with equipment normally found on MC-306 specification tanks (exciuding manhole
assemblies) in order to pass Part 180 testing and inspection requirements, Certified inspectors and 1esters
have told me that they can not pass a non-specification cargo tank in Nammable service if, for example, the
piping is not configured according to MC-306 specifications or the bumper {5 to high, etc. My
understanding of the rule, as explained by RSPA information specialists, is that no cquipment retro-fit is
required under 1{M-200 and that & non-specification cargo tank in flammable service can not fail a test or

inspection solely because it does not meet the packaging qualifications of an MC-306 cargo tank. -

Would you please clarify whal, if any equipment must be rewro-firted on small non-specificarion
cnrgo tanks under 3500 gallons carrying Mammable muterials in order ta continue in service after June 30,
2000. Alsa. please speeity lesting and inspection procedures for non-specification cargo tanks in
Nammable service that are not equipped to MC-306 specifications. In other words. what must be tested and
inspected on non-specification curgo tanks under 1{M-200.

Thunk you for your assistance in this matter. 1 would sppreciate 2 response at your earliest
convenicnce given the approaching June 30, 2000 compliance deadlinc. 1T you should require any
additional information, please da not hesitate Lo call me.

Singerely.

.!{f/ﬁfu,{” S / ?DC'\;{-CH}gg?" _
Mark S. Morgan, Isq. ) é

PDirector v/

4200 Wisconsin Avente N.W. « Sulte 106 » Washington, DC 20016
Phone: {202)364-6767 » Fax: (202)966-4560




