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Mr. Leo N. Richard Jr. Ref. No: 00-0141
Chemical Hygiene Supervisor

Merichem Company Research Center

1503 Central

Houston, Texas 77012-2797

Dear Mz. Richard;

This is in response to your letter of May 2, 2000, requesting clarification on the requirements for
Materials of Trade (MOTs) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). You provide the following scenario and ask whether the MOTSs exception may be applied.

From time to time “samples” must be transported to an independent analytical
laboratory for various analyses. Could a Merichem Research Center employee
transport the samples to the laboratory? After analyses are completed, could a
Merichem employee transport the samples back to the Merichem Research Center?
All requirements in § 173.6 are met.

The answer is yes. A Merichem Research Center employee may transport samples to and from a
laboratory in direct support of their business when in private carriage.

T'hope this information is helpful.
Sincerely,

b, 745

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10})

400 7™ Street S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

A review of 49 CFR 173.6 (Materials of Trade) clarifications revealed scenarios similar to those found at
my facility. These scenarios involved transportation of hazardous materials between or to company
facilities by company employees. While my interpretation of 173.6 and subsequent instruction to
employees agrees with published clarifications, questions have arisen that require additional clarifications.

From time to time, Merichem Research Center "samples” must be transported to independent analytical
laboratories for various analyses. The "samples” are, by definition, hazardous materials but fall into the
classes or divisions eligible for Materials of Trade consideration. In addition, Materials of Trade quantity
limits are not exceeded and Merichem Research Center's principal business is not transportation by motor
vehicle. Could a Merichem Research Center employee transport a "sample” as a Matetial of Trade to an
independent analytical laboratory? After analyses are completed, could a Merichem Research Center
employee transport a "sample” as a Material of Trade from an independent analytical laboratory back to
Merichem Research Center?

Regarding the first scenario in which a Merichem Research Center employee transports a "sample" to an
independent analytical laboratory, I have instructed employees that the Materials of Trade exception does
not apply. My reasoning is based upon the interpretation that, while the analytical results are of benefit to
Merichem Research Center, transport of the "sample" is actually in direct support of the principal business
of the analytical laboratory. On the other hand, I have instructed employees that the Materials of Trade
exception applies to the second scenario in which a Merichem Research Center employee transports a
"sample” from the analytical laboratory. In this case, return of the "sample" is required for further work
and, consequently, support of Merichem Research Center's principal business.

Thank you in advance for clarifications regarding the application of the Materials of Trade exception to
these two scenarios.

Sincerely,

Zr P Ll 7, CHimpy

Leo N, Richard Jr., CHMM
Chemical Hygiene Supervisor
Merichem Company Research Center
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