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US.Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

JUN 28 2000

Mr. John Byers Ref. No. 00-0138
Corrugated Container Corporation '

PO Box 20369 '

Roanoke, VA 24018

Dear Mr. Byets:

This is in response to your letter dated May 5, 2000, and subsequent telephone conversation with Eric
Nelson of my staff requesting clarification of marking requirements for UN standard packagings under
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if the date
when periodic retesting is required for a combination packaging is two years from the date of
manufacture or the date of the original design qualification test.

The answer is the date of the original design qualification test. A combination or composite packaging
may be marked as being “manufactured” on the date on which the packaging was assembled.
“Assembly” is the physical act of placing inner packagings or a liner into an outer packaging. Itis
important to note here that the date of a design qualification test or periodic retest and the date of
manufacture are two different things. The date marked on the packaging does not necessarily reflect
the date the packaging was tested.

For example, a combination packaging that is tested in January 1998 may be manufactured anytime
within 24 months after that test, and dated the year it is manufactured, which would be 1998, 1999, or
2000; or the packaging may be dated the year it is assembled, which could be any year thereafier.
Aside from the date the packaging is assembled, the packaging design must be retested by the end of

January, 2000.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

Do AR

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Corrugated Container Corporation

Date: Friday, May 05, 2000 visit us at'www.ccchox.com

To: Hazardous Information Department Dot Lo V/ s X / / o
Joan Macintire
Phone: 202-366-4488, Ext.

Fax: 202-366-3012
From: Corrugated Container Coxp.
John Byers
Phone: 540-774-0547, Ext 208 Email: jbyers@cccbox.com
Fax: 540-774-2142 Pager $88-594-1743
Home Fax  435-808-2028
Pages: _ 1
Subject: Recertification date confirmation

I spoke with Mindy in your office about 2 months age, and Joan Maclntire this ‘morning. lneed a
clarrification of Mind's information in writing on the following situation. My customer had a
combination 4G pack certified by a test lab in March of 98, Thg'fp’plication Vbzsted was a/fmall user, and
a production order was not entered until November of 98 (8 montlis fater). According to inc e date
~¥5 use for recertitication is the date of manufacture, not the test date. Please clarify and fax back to me

asap. Thanks in advance for your assistance.
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