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e Memorandum

U.S. Department
of Transportation
Research and
Special Programs
Administration

Date:

Subject:

From:

To:

Reply to Attn. of: Ref. No. 00-0130

CFR 175.85

Office of Hazardous Materials Standards

William Wilkening, Manager
Dangerous Goods Program and Cargo Security

This is in response to your memorandum dated April 25, 2000, on whether a passenger-carrying

aircraft can transport hazardous materials in a main deck cargo compartment that is certificated
under 14 CFR 23.

49 CFR 175.85(a) states that “hazardous materials may be carried in a main deck cargo
compartment of a passenger-aircraft provided that the compartment is inaccessible to passengers
and that it meets all certification requirements for a Class B cargo compartment as provided in 14
CFR 25.857(b).” A main deck cargo compartment of a passenger-carrying airplane that has been
certificated under 14 CFR part 23 is not likely to have been shown to meet the requirements of 14
CFR 25.857(b). In any event, reconfiguring a part 23 airplane to incorporate a Class B cargo
compartment would likely be a major change in type design, which would require an amended or
supplemental type certificate. In that case, there would be a record of a Federal Aviation

* Administration (FAA) approval, and the certification basis of that approval would state whether the

change complies with 14 CFR. 25.857(b). Therefore, hazardous materials may only be carried on
a main deck cargo compartment of a passenger-carrying aircraft that is certificated under 14 CFR

Part 23 if there is a FAA amended or supplemental approval stating that the cargo compartment
complies with 14 CFR 25.857(b).

I trust this satisfies your inquiry. This response was coordinated with the FAA’s Office of the Chief
Counsel.
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suject:  AGTION: Interpretation of 49 CFR 175.85 as it e APR 25 200

From:

To:

applies to Part 135 Operators of Small Aircraft.

Manager, Dangerous Goods and Cargo m"v:g
Security Division, ACO-800 T

Edward Mazzullo, Director, Office of
Hazardous Material Standard, DHM-10

49 CFR Part 175.85 states that "hazardous material méy be carried in a main
deck of a cargo compartment of a passenger-carying aircraft provided that the
compartment is inaccessible to passengers and that it meets all certification

requirements for a Class B aircraft cargo compartment as provided in 14 CFR
25.857(b).

Part 135 operators utilize aircraft that are certificated under the airworthiness
standards of 14 CFR, Part 23, not Part 25.

The question is whether an operator can carry passengers and hazardous
materials simultaneously in an aircraft certificated under 14 CFR, Part 23 that

does not, and is not required to meet the requirements set forth in 14 CFR 25.
857(h).

If this office can be of further assistance, please contact us,

W I

William G. Wilkening
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Subject:

Fram:

To:

P.2/16
U.S. Depariment
of Tronsportation
Federal Aviation
Administration
ACTION: Civil Aviation Seourity Enforcement bate: Apnl 14, 2000
of 49 CFR Subpart 175,85
. - vt iy Tt e Reply o
Manager, Civil Aviation Security Division, ASO-700 Attn of: Hunior
404-305-6862
Manager, Dangerous Goods/Cargo Security Program,
ACO-800
The following is a question posed to the Southern Region, Civil Aviation Scenrity Division, by & Principal
Operations Tnspector.
Is the following subchapter, 175.85, guforceable when an FAR Part 135 air carricr ulilizes aun aircraft certified under

Part 23, and the main deck oargo compartment does not meet certification requirements of 14 CFR 25.857(b)?
The following regulations have been added for your convenience:
49 CFR subchapter 175,85

175.85(a)

a) Except as provided in §175.10, no person may carry a hazardous material subject {o tho requirements of this
subchapter in fhe cabin of a passenger-carrying aiverafl or on the flight deck of any aircraft. Hazardous materialg

be carried in 3 main deck cargo compartment of enger-airery; ided that the co, 1 ig
inaccessible ; i1 meats all certilication requi ans for a Clas jr cargo com
provided in 14 CER 25.857(b),
14 CEBR Part 25.857

Cargo compartment classification, 25,857(a)

(n) Class A. A Class A cargo or haggage compartment is one in which- 28.857(n)(1)

(1) The presence of a fire would be casily discovered by a crewmember while at his station; and
25,857(a)(2)

(2) Each part of the compartment is casily acocssible in flight. 25.857(b)
(b) Class B. A Class B cargo or haggage compartment is one in which~ 25.857(b)(1)

(1) There is snfficient access in fliglt to enable a crewmember (o effectively reach any part of the compartment with
the contents of a hand fire extinguisher;

25.857(b)(2)

(2) When the access provisions are being used, no hazardous quantity of smoke, flames, or extinguishing agens, will
enter any compartment occupicd by the crew or passcngers;
25.857(b)(3)
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(3) There is a separate approved smoke detector or fire deteclor systein to gwe warning at the pilot or flight engineer
Station.

25.857(c)

(c) Class C. A Class C cargo or haggage compartment is onc not mecting the requirements for cither a Class
A o1 B compartment but in which- 25.857(¢)(1)

(1) There is a sepavate approved smoke detecior or fire detector sysiemt to give warming at the pilot or flight engineer
station; 25.857(c)(2)

(2) There is an approved built-in {irc extingnishing or suppression system condrollable from the cockpit.
25.857()(3)

(3) There are means 1o exclude hazardous quantities of smoke, flames, or extinguishing agem, fcom any
compartment oceupicd by the crew or passengers; 25.857(c)(4)

(4) There are means to control ventilation and drafts within the compariment so that the extinguishing agent used
can control any fire that may start within the compariment. 25.857(d)

(Q) [Reserved] 25.857(c)

(¢) Class E. A Class E cargo compartment is one on atrplanes used only for the carriage of cargo and in
which- 25.857(e)(1)

(1) [Reserved] 25.857(e)(2)

(2) Thero is a separate approved smoke or fire deteclor system to give warning at the pilot or fight engineer station;
25.857()(3)

(3) There are means 1o shut off the ventilating airflow to, or within, the oompartient, and the controls for these
means are accessible to the {light crew in the crew compariment; 25.857 (e)(4)

Pty R A

Jackson Smith
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From: Carol Toth [Carol. Toth@faa.gov]
Sent: Monday, September 11, 2000 1:06 PM
To: Gale, John <RSPA>

Subject: Re[2]:

John, I have reviewed the letter and see that it incorporates Carey
Terasaki's edits. Thus, I have two minor edits and then I am okay

with the letter -- last line of the second paragraph states "approval
stating that the cargo compartment . . ." should read "amended or
supplemental approval stating that . . .". BAnd the name of the office

should be corrected to read "Office of the Chief Counsel" not Office
of the General Counsel.

Carol Toth

Reply Separator

Subject: RE:
Author: "Gale John" <John.Gale@RSPA.dot.gov> at SMTPGate .

Date: 9/8/00 7:47 BM
No. I am only interested in my letter on the Class B cargo compartment.
John

————— Original Message----—

From: Carol Toth [mailto:Carol.Toth@faa.gov]
Sent: Thursday, September 07, 2000 6:48 PM
To: Gale, John <RSPA>

Subject: Re:

I am not ignoring you. I am waiting for comments from Dave Catey who
received the document last week but has been out all this week and

will be in on Monday. Since you asked for comments by 9/15 can we
assume I am not late on this??? Thanks, Carol.

Reply Separator

Subject:

Author: "Gale John" <John.Gale@RSPA.dot.gov> at SMTPGate
Date: 8/31/00 1:37 PM

Carol:

Attached is the latest version of Docket HM-224B, the RSPA rule that will

propose the ruggidized overpack for cylinders of compressed oxygen, for FAA
comment. Please provide your comments by 9/15/00.

We are in the final stages of this rule and pending your comments will be
ready to place it in final concurrence. However, the regulatory
evaluation/Regulatory Flexibility Act requirements are not yet completed.
Please let us know when FAA's Office of Policy will be able to complete
these documents so that the rulemaking can proceed further.

Thanks, John
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