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Mr. Gary Chilcott Ref. No. 00-0128

CEO/President

Sure-Way Systems, Inc.

310 East Harry Bridges Boulevard
Wilmington, CA 90744

Dear Mr. Chilcott:

This is in response to your letter and telephone conversations with members of this office
concerning whether your company’s reusable sharps container conforms to the packaging
requirements for the transport of a regulated medical waste (RMW) under the Hazardous
Materials Regulations (49 CFR Parts 171-180).

You described the sharps container as a rigid, oblong, high-density polyethylene container with
absorbent foam at the bottom and a locking lid. Flanges extending from the edge of the container
lid are designed to be attached to, and suspended from, a metal cart rack. When offered for
transportation, the top, bottom and sides of the cart rack holding the containers are surrounded
with 1/8-inch thick polyethylene sheeting. The ends of the cart rack, where the containers are
loaded and unloaded, are locked during transportation. You enclosed test reports that state the
sharps container meets the Occupational Safety and Heaith Administration (OSHA) requirements
in 29 CFR 1910.1030, and certain other performance criteria. Also, you enclosed several
photographs of the containers, which appear to be marked with the OSHA “BIOHAZARD”
marking, and the cart racks.

Based on the information you submitted, it is our opinion that the polyethylene container meets
the criteria in §§ 171.8, 173.24, and 173.24a for a non-bulk, non-specification package. Under

§ 173.134(b)(3), the container may be used for RMW (i.e., Regulated medical waste, 6.2, UN
3291, PG II) that does not contain a waste culture or stock provided it is transported by private or
contract carrier. Each container must be marked in conformance with the proper shipping name,
identification number, etc., as required in 49 CFR Part 172, Subpart D, and with the OSHA
“BIOHAZARD” marking. If the markings on the containers are not visible through the
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polyethylene sheeting, the sheeting must be marked according to the requirements for an
overpack, as prescribed in § 173.25.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,
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Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Sure-Way Systems, Inc.
April 16,2000

Edward Mazzullo, Director

Office of Hazardous Waste Materials Standards
US.D.O.T.

400 Seventh St. S W.

‘Washington, D.C.

20590

Dear Mr. Mazzullo,

We talked at the National medical waste conference in October about the need for secondary containment
of our reusable sharps containers while they are being transported in transport cart racks during shipment
to and from the hospital. You had indicated that you thought they did not need to be in certified
secondary containment enclosure given the fact we had gone through the D.O.T. testing.

1 would like to formally request a letter from your office clarifying the transportation of our FDA cleared
sharps containers in our proprietary custom transport (Picture Attached). Our transport carts are specially
constructed to insure that the containers are upright and do not rub against each other except at the flange
edge of the container. This design best protects the container form any damage while in route to and from
the hospital and treatment facility. These carts are also used to transport the containers around the
hospital when the empty containers are exchanged with the filled containers.

When the sharps containers are placed in the cart at the hospital, they are each locked with pins which
require a special tool for their removal. Independent testing was done on the containers by 2 different
companies testing the containers for puncture resistance, ability to hold liquids, drop tests for breakage,
and a vibration test was done to simulate 5 years of typical transportation operation usage. The
containers that we have are approximately twice as thick as the disposable ones that they are replacing,

We are enclosing a picture of the naked transport rack so the you can see how the containers ride in the
transport cart. The carts that we will be using are just like the one in the picture, except they will have 1/8
inch thick polypropylene sheeting on the top, sides, and bottom. The ends of the transport cart, where the
containers are loaded and unloaded, are locked during transport to secure the load.

We are attaching the independent test results as will as a picture of the unsheeted cart. Anything that you

could do to expedite a response to our question WWW appreciated

™ Gary Chilgeft CEO/Pres.  /
Sure-Way Systems, Inc.
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