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Mr. Darwin D. Garvin Ref. No: 00-0035
Transportation Safety
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1805 Westminister Court
Lakeland, Florida 33809

Dear Mr. Garvin:

This is in response to your letter of December 13, 1999, requesting clarification on the requirements for
transporting molten sulfur under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically you ask whether a cargo tank containing only the residue of molten sulfur which is no longer
at an elevated temperature is still subject to the HMR. You state the cargo tank would contain only a
small thin solid coating of sulfur.

The answer is no. As provided by special provision 30 (§ 172.102), sulfur is not subject to the HMR if
formed to a specific shape. It is the opinion of this Office that because the solid sulfur residueina
cargo tank is formed into a shape (the shape of the shell of the cargo tank) it is not subject to the HMR.
We are unable to respond to your question regarding vehicles stopping at railroad crossings. You may
contact Mr. Larry Minor of the Federal Motor Carrier Safety Association at (202) 366-1790 for
information on this issue. '

I hope this information is helptul.
Sincerely,

U 8.5

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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e Ui DARWIN D. GARVIN, INC.
TRANSPORATATIGN SAFETY
COMPLIANCE SERVICE
1805 WESTMINISTER COURT

LAKELAND, FLORIDA 33809
December 13, 1999

Ms. Eileen Mack, Hazardous Materials Specialist
U. S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Hazardous Moterials Enforcement

400 Sevenith Street, S. W.

Washington, D. C. 20590

Dear Ms. Mack:
Please review and provide guidance re: the following situation:

Commodity:  Sulfur Molten, Elevated Temperature Liquid
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A ceorier transporis an elevated temperature material, molten sulfur, in a non-specification cargo tank.

This is a class 9 materials and placards are not required. The cargo tank is

and the words “Molten Sulfur” per section 172.325.

marked with an ID rmmber

Neither the elevated temperature or molten sulfur material would be present after the product was

unloaded.

Section 173.29(g) states:

“(g) A package which contains a residue of an elevated temperature material may remain marked
in the same manner as when ir contained a greater quantity of the material even though it no
longer meets the definition in Section 171.8 of the subchapter for an elevated lemperature

material "

This indicates that the markings may be removed from the cargo tank when it is empty.

Question.
unloaded?

Is the cargo tank subject 1o the hazardous materials regulations after the cargo has been

It is the opinion of Debbie Booth and John Gale of RSPA that the cargo tankwould not be subject 1o the
regulations after being wnloaded as the elevaied lemperature and molten sulfur hazards have been

eliminated. T concur with their opinion.
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However, the question of residue in the cargo tank has been raised. Section 173.29(a) states:

“Section 173.29 Empty packagings.
(a) General. Fxcept as otherwise provided in this section, an empty packaging containing only the
residue of a hazardous material shall be offered for transportation and fransporied in the same
manner as when il previously contained a greater quantity of that hazardous material.-

There is no residue of “molten sulfur” as the product will immediately solidify into sulfur when cooled.
Note that the cargo famk never contained a greater quantity of “Sulfur” as stated in 173.23(a) above since
the previous product was “molten sulfur” which is listed separately in the hazardous malerials table.

Regardless, “Suifur” in the table has a special provision number 30 which states:

30  Sulfur is not subject to the requirements of this subchapter if fransported in a non-bulk
packaging or if formed to specific shape (e.g., prills, gramles, pellets, pastilles, or flakes).

It appears that “Sulfur,” if shipped in any form except powder, would not be subject to the hazardous
materials regulations.

Arty minuscule cmount of sulfur remaining in the cargo rank would be solidified onto the tank. Any other
pieces, if they existed at all, would most likely meet special provision 30.

Question: Daes the small thin coating of sulfur which has solidified onto the cargo tank make its
operation subject to the regulations?

There is no dangerous vapors or other hazards associated with the empty tank. Further, the amount of
sulfur, if any, in the cargo tank is de minimis. Withstanding all other decisions, it appears thal the De
Minimis theory rule should be applied.

We are presently transporting loads of this product over State Route 60 in central Florida witich has a
posted speed limit of 65 MPH. Rear-end collisions have always been a concern. Based on information
received from RSPA in 1996, our drivers have not been stopping, when emply, ai the numerous spur or
industrial lines that cross S.R. 60. We have even equipped the rear of our trailers with strobe lamps fo
reduce the accidents. So far in 1999, we have 16 rear-end collisions at these railroad grade crossings.
It certainly will be counter productive from a safety poinl lo require these empty Irailers to stop al
crossings when the potential for a hazardous materials incident does not exist.

In conclusion, it is our position that the operation of these empty cargo tanks are not or should not he
subject to the hazardous materials regulations. Any assistance you can provide in this matter would be
appreciated.

Sincerely

Darwin D. Garvin




