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US.Department

400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and FEB 15 2000 !
Special Programs
Administration

Mr. Steven Charles Hunt

Shipmate, Inc.

1810 Green Lane

Redondo Beach, CA 90278 Reference Nos. 00-0006
00-0007

Dear Mr. Hunt:

This is in reference to your two letters dated December 29, 1999, submitted on behalf of several
automobile manufacturers, requesting clarifications of the requirements applicable to the
transportation of a Division 2.2 air bag module, UN3353, under 49 CFR. 173.166.

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1.  According to § 173.166, an air bag device should be assigned an EX number that is the
same as the air bag inflator contained within the device. A final rule (Docket HM-215C)
provides that until October 1, 2000, a Division 2.2 air bag module is allowed to be
described as "Compressed gas, n.o.s., 2.2, UN1956" or "Argon, compressed, 2.2, UN
1006." The final rule amended the Hazardous Materials Table by adding a new shipping
description, "Air bag modules, compressed gas, 2.2, UN3353." The basic description
shown on the Competent Authority (CA) Approval for Classification of Explosives is in
direct conflict with the basic description assigned to the device under the final rule.
Could you provide for the use of the old EX number previously assigned to UN1006 or
UN1956 with the new entry "Air bag modules, compressed gas, UN3353", or eliminate
the requirement that the EX number must be included on the shipping paper?

Al.  Aholder of a CA Approval affected by the adoption of Docket HM-215C may request, in
writing, a revision to the approval to reflect the new shipping description. In addition, on .
September 30, 1999, we published a notice of proposed rulemaking (NPRM) under
Docket No. HM-218 that proposes to revise §§ 171.11 and 171.12 to ex¢lude a Division
2.2 air bag inflator, air bag module or seat-belt pretensioner that is being offered for .
international transportation from the requirement contained in § 173.166(c) to enter the
EX number on the shipping paper. It was also our intent to exclude a domestic shipment

of a Division 2.2 device from the requirement. This inconsistency will be corrected in the
final rule.

Q2.  Section 173.166(€)(4) permits the use of a reusable high strength plastic or metal
container or dedicated handling device for the shipment of air bag inflators and seat-belt
pretensioners from a manufacturing facility to the assembly facility. Sometimes, these
devices must be returned to the manufacturing facility because they are scratched,
damaged or otherwise unacceptable. Are return shipments permitted under paragraph

(©)(4)?



No, return shipments are not authorized. However, RSPA issued an exemption that
provides for return shipments under § 173.166(e)(4). Any person may submit an
application for exemption in accordance with the procedures contained in § 107.105.
Your request for an amendment of § 173.166(¢)(4) will be addressed in a separate letter.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Hallev.z Wa7e 24

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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December 29, 1999 mc
Mr. Ed Mazzullo é
Chief, Standards Branch ) ‘)% * ] (a (O
U.S. Department of Transportation
Research & Special Programs Administration 00- 000b &
400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590-0001

Subj:  Request for Interpretation: Return of Air Bag Modules

Dear Mr. Mazzullo:

Steven Charles Hunt of ShipMate, Inc. is submitting this letter for and on behdalf of a number of

automobile manufacturers including Toyota Motor Sales; Mazda North American Operations; and
Nissan North America.

We respectfully request a written interpretation regarding the return of air bag modules in returnable
plastic boxes from an assembly plant to an original equipment manufacturer.

49 CFR 173.166(e}(4) permits the use of reusable high strength plastic or metal containers or
dedicated handling devices for the shipment of air bag modules, air bag inflators and seai-belt
pretensioners from a manufacturing facility to the assembly facility.

No mention is made of the return of these devices from an assembly facility to the original
equipment manufacturer.  Accordingly, it will be prohibitively expensive to repack individual
devices info 4G specification or other UN approved packagings just for the retumn trip. There are a
number of devices that need to be returned to the original equipment manufacturers because the

covers are scrafched, damaged or in some other way do not meet the specifications of the
assembly plant.

We respectifully request a written interpretation that will permit us to return these devices from the

assembly plant to the original equipment manufacturers. In addition, we request that 49 CFR
173.166(e)(4) be amended to read:

"(4) Reusable high strength plastic or metal containers or dedicated handling devices are
authorized for shipments of air bag inflators, air bag modules, or seat-belt pretensioners from

a manufacturing facility to the assembly facility, and return, subject to the following
conditions:
IEEE Ul

Your assistance would be most helpful. If | may be of assistance in any way, please call.

Re, ,

Steven Charles Hunt
ShipMate, Inc.
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