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Dear Mr. Bowman;

This is in response to your letter regarding the requirements for inclusion of a technical name(s) for a
hazardous waste described by generic or n.o.s. description under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180).

You stated that a common practice of emergency response contractors is to perform a
hazard characterization (“HAZCAT™) field test as a method to determine the hazard
category for unknown hazardous wastes from an emergency response cleanup, and
selection of a generic or n.0.s. description to identify the waste materials. Disposal sites
often accept these unknown wastes identified under the HAZCAT field test method.
Once the waste is received at the disposal site, additional analysis, if required, may then
be performed.

You asked how the technical name should be shown for generic or n.o.s. proper shipping names
(PSNs), other than “Hazardous waste liquid or solid, n.o.s.”. Can it be assumed that since additional
testing may be performed by the disposal site, these generic PSNs are excepted from the technical
name(s) requirement as specified in § 172.203(k)(2)(iD)?

The answer is no. The technical name exception in § 172.203(k)(2)(ii) only applies to a hazardous
material for which the hazard class is to be determined by testing under the criteria of
§ 172.101(c)(11). This does not include analysis performed at a disposal site.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,

A

Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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October 29, 1999

US Department of Transportation
RSPA

400 Seventh Street S.W.
Washington D.C. 20590

Atin.: Thomas G. Allan

Dear Mr. Allan:

I am in receipt of a copy of your letter dated August 6, 1999 to Mr. Paul Bomgardner regarding
the use of EPA waste codes to satisfy the requirements for a technical name. As a provider of
EPA and DOT compliance training, many of our students provide emergency response services
for the illegal disposal of unknown/unmarked hazardous waste drums and containers. It has been,
and continues to be, a common practice of emergency response contractors to perform a hazard
characterization (HAZCAT) field test as a method to determine the hazard category by which a
generic, or n.o.s., proper shipping name can be chosen. Unknown waste from an emergency
response cleanup can oftentimes be accepted by a disposal site using the HAZCAT as
identification. Once received, additional analysis, if required, can then be performed.

As per 49 CFR 172.203(k) these PSNs require technical names in association with the basic
description. Due to public and environmental health concerns, it is often not practicable to leave
these containers on site while analysis is performed to determine the technical constituents of each
container. In emergency response type situations such as this, how should the technical name be
shown for generic PSNs other than hazardous waste liquid or solid, n.0.s.? Can we assume that
since additional testing may be performed by the disposal site, these generic PSNs are then
exempt from requiring technical names under 49 CFR 172.203 (k)(3)(ii)?

Your clarification on this matter will be greatly appreciated.

fhental Compliance
(210)208-9314
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