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Mr. Jeff K. Ehrman _ Ref. No. 99-0280
Challenger Transportation, Inc.

P.0O. Box 247

Clinton, MO 64735

Dear Mr. Ehrman:

This is in response to your letter dated October 6, 1999,
regarding the shipment of electric storage batteries under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically you ask if electric storage batteries meeting the
criteria specified in § 173.159%{(e) are subject to placarding when
shipping papers are provided (e.g., Batteries, wet, filled with
acid, 8, UN2794, PG III).

The answer is no. Under § 173.159(e}, electric storage batteries
must: (1) be the only hazardous material on the vehicle; and (2)
be loaded or braced so as to prevent damage and short circuits.
Tn addition, any other material loaded in the wvehicle must be
blocked and braced to prevent contact with or damage to the
batteries and the vehicle may not carry material shipped by any
person other than the shipper of the batteries. Electric storage

batteries meeting the criteria specified in § 173.159{e)} are not’

subject to the HMR. The HMR include, but are not limited to,
shipping paper, marking, labeling, and placarding requirements.
If the shipper chooses to provide a hazardous materials shipping
paper, the shipper must do so in accordance with all the
requirements in Part 172, Subpart C; however, the vehicle need
not be placarded. :

I hope this satisfies your‘requeSt.

Sincerel

Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Director OHMS

Mt. Edward Mazzullo

400 7th Strect SW

Washington, DC 90509

Dear Mr. Mazzullo,
I would appreciate your written interpretation on the following issue.

1E.: If the bill of lading shows: Batterics, wet, filled with acid, 8, UN2794, PGIII and
the batteries are shipped meeting all requirements of 173.154(2) and 173.155(¢)
which allows exemption. Are we still allowed to take exemption 173.159(¢) and
not plaquer the load if all requirements in section 173.159(e) and 173.154(2) are
made.? (copy of bill of lading attached)

I look forward to your interpretation and written response. Should you have any additional
questions or comments please contact me at 800-334-7269.

Sincerely,

g f KEA—

Jeff K. Ehrman
" Prestdent
Challenger Transportation, Inc.
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