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Mr. Timothy H. Shaw Ref. No. 99-0265
484 West Main Street
Milan, MI 48160

Dear Mr. Shaw:

This is in response to your letter dated September 25, 1999, regarding the requirement for showing the
letters, “UN” on shipping documents under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask if the notification to the Pilot-in-Command may omit the letters “UN”
before the corresponding hazardous material identification number.

The answer is no. Section 175.33(a)(1), Notification of pilet-in-command, requires that the notafication
to the pilot contain the identification number of the material as specified in § 172.101, Hazardous
Materials Table (HMT), or the International Civil Aviation Organization’s (ICAO) Technical
Instructions. Section 4.1.2 of Part 4, Chapter 4 of the ICAQ Technical Instructions requires that an
identification number be preceded by the letters “UN.”

It is the opinion of this Office that the information provided to the Pilot-in-Command, as _speciﬁed in
4.1.1 of Part 5, Chapter 4 must be consistent with the documentation requirements identified in the -
paragraph above. :

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

LAl

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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484 West Main Street ‘
Milan, M) 48160
September 24, 1999 WW)

Mr. Edward Mazzullo
Director of Hazardous Materials Standards % 1'7 6 . %3
USDOT / RSPA

DHM-10 o
400 Seventh Street SW. d94-0265

Washington, DC 20590-0001
VIA FACSIMILE 202-366-3012

Dear Mr. Mazzullo,

On October 1, 1998, | wrote to Mr. Alan Raberts concering the folldwing issute. To date | have not
received a response.

49CFR §176.33 details the information that must be given to the Pilot-in Command of any aircraft
transporting hazardous materials aboard (including attached to or suspended from) aircraft as soon as
practicable before flight.

49CFR §175.33(a)(1) requires (among other elements), the UN number as speciﬁed in 49CFR §172.101,
or the ICAO Technical iInstructions. The enclosed “Dangerous Goods Load Notification to Captain®
(carrier / customer / certification information deleted) for ‘Paint related material,” UN1283, shows the UN
number as *1263."

49CFR§172.101 shows this number as “UN1263," the ICAO Technical Instructions shows this entry as
*1263" under the columin heading “UN No.”

Note that the column on the 'Dangerous Goods Load Notification to Captain’ is headed “UN / 1D Number.”

My question: Does the enlry for UN Number on the enclosed ‘Dangerous Goods Load Notification to
Captain’ for “Paint Related Material,” satisfy the identification number requirement of 49CFR §175.337

The 1999/2000 edition of the ICAO Technical Instructions; Part 5, Chapter 4, ‘Informnation to Pilot-In-
Command,” Paragraph 4.1.1(b} requires “...and UN number as fisted in these instructions;...” (italics
added), be provided fo the Captain by the operator.

The 1999/2000 edition of the ICAO Technical Instructions; Part 4; Chapter 4, ‘Documentation’ Paragraph
4.1.2 requires the shipper to include on the shipping paper *..."UN number (if any) preceded by the letters
“UN"...° .

Does the 'UN Number "as listed in these instructions® include the prefix 'UN'? Or by virtue of a column
heading, is the ‘UN number’' simply a four-digit identifier, with the prefix necessary only under specific
circumstances? | realize that the ‘UN’ identifier is required only for those entries to which a UN identifier
has been assigned.

I look Forward to your interpretation.

tfully submitied
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Timothy H. Shaw

734-623-0500 ext. 222 days

734-433-2475 evenings

Encl. (1)




