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400 Seventh Streel, SW.
ngT%?Sggr%?gn Washington, D.C. 20580
" Researchand

Special Programs
Administration

FEB 24 2000

Mr. Melvin Starks- Ref. No. 99-0247
Manager, Cargo Loading and
Hazardous Materials
Express One International, Inc.
3890 West Northwest Highway,
Dallas, TX 75220

Dear Mr. Starks:

This is in response to your letter dated August 27, 1999, regarding the definition of a “compartment or
bin” under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions are
paraphrased and answered as follows:

Is a compartment one pallet position, or is it the entire upper cabin? The answer to your question is no,
a cargo compartment is not one pallet position. The term, “cargo compartment™ as used in the HMR is
based on the requirements for cargo compartments of 14 CFR Part 25 Sections 25.855 and 25.857,
which were amended by a February 17, 1998 final rule published by the Federal Aviation
Administration (63 FR 8031). Quantities of dry ice in excess of 441 pounds in any cargo compartment

are allowed only when a special written arrangement has been made between the shipper and the
operator.

Regarding your question of whether the Office of Hazardous Materials Standards is aware of a formula
to calculate the maximum quantity of dry ice for a B-727 aircraft, the answer is no. The requirement for
special written arrangement with an operator for quantities of dry ice in excess of the limitation provided
in § 173.217 is based on the range of possible cargo compartment configurations of different aircraft.

The HMR does not specify a formula to be used to determine the maximum amount of dry ice that may
be carried on a particular aircraft.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,
Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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400 7th Street Southwest
Washington, D. C. 20590

Dear Mr. Mazullo:
Express One (and most other airlines that fly B727 aircraft) allows up to 4000

pounds of dry ice 1@ be loaded in the main cargo compartment. My concern is that this
may be too muchX 49 CFR 173.217(d) allows 441 pounds per compartment or bm). I
need you give a specific definition of “cormpartment or bin.” In other wo !

compartment one pallet position or the entire upper cabin which consists of 9 or 12 pallet
positions? I have contacted EAA dangerous goods specialists, M. Richard Tarr of the

DOT, and the Research and.Special Programs Administration. I7eceived different
answers from each one. Mr. Tarr referred me to you. 2

.

They reason I have concerns in this matter is because it has beep reported f0 me
that dry ice shipments have been the cause of death for some pilots. Also the U. S Navy
has a dry ice formula that limits the amount of dry ice in the entire upper cabin to about

800 pounds. This could be because cargo and passengets are transported in the same
upper compartment. The Navy forinula is:

X =VA{0.47)
323

V= Volume of aircraft A=Air Exchange per hour X= Maximum dry ice

Do you know of such a formula that calculates the maximum dry ice quantity for the
entire main cabin area of a B727 aircraft?

I would appreciate hearing from you on this matter as soon as possible.

Respectfully

Mehsa) Stk
" Melvin Starks

Copy to: Bud Phillips
Skip Spence
Neil Johnson
Ken Schweitzer

3890 WEST NORTHWEST HWY. s SUITE700 » DALLAS, TEXAS 75220
214/902-2542 « FAX: 214/350-1399 » SITA: HDQOOEO « EMAIL: expressi@onramp.nut



MEMORANDUM

DATE: 02 December, 1999
TO: Spenser Watson

Jim O’Steen
FROM: Eric

SUBJECT: Letter of clatification to Starks
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I'have altered the letter to Starks on dry ice and before you read the second draft, I want to outline my
analysis of the situation and address your comments.

Spenser:

The company name has been added... thanks. Also, you are right in saying that a pallet position is not a
compartment. A compartment is also not a ULD. We can’t say, however, that a bin isn’t a ULD since
I can’t locate any explanation for it or rationale for the addition of it into the regulations. I think the
mention of a bin in an “or” statement implies a choice between it and the other thing in the statement,
and that would be a cargo compartment. After talking to you, I realized that we are in a sticky spot
with that term because I contacted the FAA to see if we would have gotten it from them in years past,
and they think it is a ULD. Anyway, I removed the reference to a “bin” in the letter. I think the letter
sufficiently answers his question now despite the fact I omitted the term. T o Wt‘drv

" R
According to the FAA, the term “bin” come from a separating device that prohibited packages from
intermixing with other packages before the fuselage of an aircraft was split into defined cargo

compartments as they are now. Today, the term “bin” is a ULD, or other device that sufficiently

separates packages. When I asked them if that implies that a “bin” affords the same standard for

protection that a cargo compartment does (such as from passengers) they said there are no

requirements applicable to that, although some do... (as if any of this is very helpful).

Also, you are 100% right about the potential for a dangerous situation, but only if the operator decides

to do it that way. There is no limitation except by physical space to the amount of dry ice that can be
transported on a single aircraft, because § 173.217 allows them to with a written agreement. This issue

is ultimately left to the air carrier to determine what is safe for them to do for any given aircraft
configuration.

Maybe we can slip the removal of the term “bin” into a rule that’s going out soon.



November 26, 1999

MEMO TO CORRESPONDENCE FILE 99-0247

FROM: Spencer Watson, DHM-21.1

SUBJECT: Comments on Interpretation Letter to Mr. Melvin
Starks of Express One International Inc.

1. The company name has been left out of the address.

2. The “main cargo compartment” i.e, the entire upper deck
’ area in a Boeing 727 (or any aircraft) is defined as a
Class E cargo compartment in 14 CFR if the flight is
cargo-only. So, the short answer to Mr. Starks question
is no, a compartment is not one pallet position or unit

load device, it is the entire cargo area that is not
interconnected with any other area. According to
173.217(d), the company should limit the main deck
compartment in a cargo-only flight to 441 pounds of dry

ice, except by specific and special arrangement with the
aircraft operator or carrier.

3. For the future, the word “bin” in the current text of
173.217(d) is mis-leading and ought to be discontinued.

%/

&—SO‘M WM MM%
441 Q . - ‘

w&m&?"wm 4

o eara e /oS o
AL %KM%MWWM&W»uMmW

Wc—wu’ﬁcﬁ atma T The correR
M @MWMMQ

Noggedions P“w@“‘”“ Cﬁ‘%@{'g/?,/p o



	00000013.pdf
	00000014.pdf
	00000015.pdf
	00000016.pdf
	00000017.pdf
	00000018.pdf
	00000019.pdf



