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Mr. Nels Samuelson : Ref. No. 99-0180
EdgeCo

47 Therin Drive

Hamburg, NY 14075

Dear Mr. Samuelson:

This is in response to your letter dated June 29, 1939, regarding
reclassification of a material as a Consumer commodity under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically you ask if a material that is suitable for retail
sale meets the definition for Consumer commodity even though it
is not intended for retail sale.

The answer is yes. The definition of a Consumer commodity in

§ 171.8 includes materials that are both packaged and distributed
in a form intended or suitable for sale through retail sales
agencies or instrumentalities for consumption by individuals for
purposes of personal care or household use. - This definition
includes materials that are suitable for retail sale even if not
specifically so intended and which may, in fact, be used in some
other fashion. '

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

John A. Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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M. Edward Mazzullo (vrevods }/; 7/
Director Office of Hazardous Material
Hazmat Standard a4 -0180
US DOT RSPA
400 7% Street S.W.

Washington, DC 20590-0001
RE: Definition of “Consumer Commodity” per 49CFR Section 171.8.

Dear Mr. Mazzullo,

We are contemplating Internet sales of our products, many of which are considered
hazardous materials. Our ground shippers insist that even though our packaging
volumes, packing group and various classes meet 49CFR and 173.15X
requirements, it is their contention that our products could not be found under a
kitchen sink. Therefore, they charge a “HAZMAT” surcharge.

According to the US DOT person I spoke to the other day, the test to determine
“consumer commodity™ is; can the product be purchased at a retail store? If the
answer is yes then it is a consumer commodity and if the product meets all the
requirements set out in 49CFR for an exception under ORM-D, our shippers should
not charge a HAZMAT surchage.

Mr Mazzullo, please confirm in writing that the “retail store” test is the criteria for
consumer commodity and the ORM-D exception. I believe that we will need this

document to change the shippers practices.

Sincerely,

Manager

EdgeCo

47 Therin Drive

Hamburg, New York 14075




