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Mr. Gene Secor Ref. No. 99-0148
H. B. Fuller Automotive

Products, Inc.
31601 Research Park Drive
Madison Heights, Michigan 48071

Dear Mr. Secor:

This is in response to your letter regarding the training requirements as they apply to sales people who
are considered “hazmat employees” under the requirements of Subpart H of Part 172 of the
Hazardous Materials Regulations (HMR,; 49 CFR Parts 171-180). We apologize for the delay in
responding and hope it has not caused any inconvenience.

You asked whether a “hands-on demonstration” is required, or if a “kit” consisting of the correct UN
packaging, including inner containers, etc., and a “cheat sheet™ on how to construct or prepare the
package would satisfy the requirements for “function specific” training. For example, if sales people not
physically located near a plant or warehouse were provided such a “kit”, would this be acceptable to
meet “function specific” training? Competency would be certified by your company.

The purpose of the training requirements is to ensure that each hazmat employer frain each hazmat
employee. There are no provisions or procedures under the training requirements for review or
approval of training programs or certification of instructors. A hazmat employer must determine the
most suitable method (e.g., hands-on demonstrations) and source of training for its employees.

Although self-training is acceptable and may be used, a “cheat sheet” in and of itself is not “training” and
may not be sufficient to provide the knowledge level necessary to construct and prepare a package for
hazardous materials. In addition, each hazmat employer must certify that each of its hazmat employees
has been trained and tested, as required. No specific testing method or document is required. The
requirements in Subpart H of Part 172 do not state that an employee must “pass” a test; however, a
hazmat employee may only be certified in those areas in which the hazmat employee can successfully
perform the assigned duties. A record of current training must be created and retained by each hazmat
employer as specified in 49 CFR 172.704(d).
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For your information, enclosed is a previous leiter of clarification which answers many of the questions
you may have regarding a hazmat employee’s training.

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.
Sincerely,

Wb M

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Re: Function Specific Training for Sales People

Gentlemen:

We have a far-flung and varied Sales Group who periodically may have a need to ship samples er small
quantities of hazardous materials via truck, mail, or other means, Generally speaking we mandate that
Sales personnel bring these samples to one of our manufacthiring or warchouse facilitics where people
have the proper hazmat training to make these shipments. In some cases this is impossible due to the
physicat location of the individual involved (no where near a plant or warehonse}. De facto, then, these
people would have to classify, name, mark, label, package, and prepare shipping papers to make these
shipments thus making them full fledged shippers requiring both awareness and function-specific training
according to my interpretation of the regulations.

Management’s concern, of course, is the training requirements for Hazmat employees. Use of the DOTs
CD-ROM training program may suffice to meet the awareness Iequirements (we realize that the company
must certify competency). Function-specific training is ancther matter and my interpretation is that
hands-on demonstrations especially in the packing area are required and the Imowledge level of all aspects
of hazmat shipping is enhanced and must be demonstrated. We can develop a detailed cheat sheet with
the details of classification, naming, marking, labeling, and shipping paper preparation but packing seems
to be a stumbling block. If we provided these people with a “kit™ consisting of the correct UN packaging
including inner containers, etc., along with a cheat sheet on how to construct the package, wonld this
suffice for function specific training or is hands-on, in person (or via video conference), demonstration the
only requirement acceptable to the department when examining training records. The company would
still decide on the competency of each employee to perform the functions of a shipper in these instances,

I'm sure you have gotten these questions (or similar ones) in the past so the Departments comments on
this matter would be appreciated.

Regards,

ol J/ -
GENE SECOR
EHS/TRANSPORTATION SPECIALIST

HB FULLER COMPANY
25200 MALVINA AVENUE

WARREN, Mi 48089 ) -
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