e

us, Depc:rrmenr 400 Seventh Stree!, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs

Administration

APR -4 2000

Mr. John J. Cario Ref. N0.99-0043
Hazardous Materials Officer

Stolt Nielsen Inc.

15602 Jacintoport Blvd.

Houston, TX 77213-6438

Dear Mr. Cario:

This is in response to your letter requesting clarification on minimum thickness requirements for

specification IM portable tanks as specified in 49 CFR 178.270-5 and special provision T26. Your

questions are paraphrased and answered below.

Q1.  If the maximum cross-sectional dimensions of a specification IM 101 or IM 102 portable
tank exceeds 1.8 meters (5.9 feet) is the specified minimum thickness 6.35mm (0.250
inches).

Al. Yes. Inaddition, for each hazardous material that makes reference to special provision T26
a minimum thickness of 6.35mm is required regardless of the tank’s cross sectional

dimensions.

Q2.  Is the minimum thickness specified in T26 the same as the standard minimum thickness in
§ 178.270-5(b)(2)?

A2.  Yes, they both require a minium thickness of 6.35 mm (0.250 inches).

Q3. Ifthe answer to Q2 is yes, can § 178.270-5(c) be used to calculate the minimum thickness
for the shell and heads instead of § 178.270-5(d).
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A3. The answer is yes. Section 178.270(d) applies when other than the standard minimum
thickness of the reference mild steel is specified for a tank. For example, special provision
T27 requires a minimum shell thickness of 8.0mm (0.315 inch) mild steel, therefore
requiring the use of the formula specified in § 178.270-5(d).

I hope this information satisfies your inquiry.

Sincerely,

o b

Thomas G. Allan
Senior Transportation Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Research And Special Programs Administration
Office Of Hazardous Materials Standards

400 Seventh Street,S.W.

Washington, D.C. 20590

Attn. Mr. Ed Mazzullo
Subject: Request For Interpretation
Dear Mr. Mazzullo,

Pusuant to discussions with Charlie Hochman of the Engineering Division, we would like
the following points confirmed in writing.

Ref: 49 CFR Part 178.270-5 Minimum thickness of shells and heads.

1. For the purposes of section 178.270-5(b)(2), the standard minimum shell thickness for
a tank with a maximum cross sectional dimension exceeding 1.8 meters (5.9 feet)
shall be at least 6.35 mm mild reference steel. Please confirm this is the standard
minimum thickness.

2. The formula used to calculate the minimum thickness of the shell and heads of each
portable tank constructed of a steel other than the reference mild steel meeting the
criteria stated in 178.270-5(b)(2) is the formula stated in 178.270-5( c).

Since Special Provision T-26, requries each tank to have a minimum shell thickness of

6.35 mm (.0250 inch) mild steel and this is equal to the * standard minimum thickness”
described in part 178.270-5(b)(2) for tanks meeting the reguirements of that section, fe
formula used to calculate the shell and head thickness would be the that which is
contained in 178.270-5 (c). '

We look forward to your confirmation of the above points.
I remain,

Sincerely Yours,
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John J. Cario
Stolt Nielsen Inc.
Hazardous Materials Officer
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