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US.Department 400 Seventh Street, SW.

of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration
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Mr. Randolph Martin

E.I. DuPont de Nemours & Co.
1007 Market Street

Room D-3062 _
Wilmington, DE 19898

Dear Mr. Martin:

This is in response to your letter of January 6, 1998, requesting clarification of the
requirements for constructing and certifying a composite 11HG2 Intermediate Bulk Container
(IBC) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180). Your
questions are paraphrased and answered as follows:

Q. Can a composite IBC have a removable or hinged top?

A. Yes.

Q. Can the inner plastic receptacle of a composite IBC be removable?

A. The inner plastic receptacle of a composite IBC may be removed for repair or
replacement. However, as provided by § 178.707(b)(1), a composite IBC consists of a rigid
outer packaging enclosing a plastic inner receptacle together with any service or other
structural equipment. The inner receptacle and outer packaging form an integral packaging
and are filled, stored, transported and emptied as a unit.

Q. Can we put a liner inside the inner plastic receptacle?
A. Yes.
Q. Can this liner be removable for unloading?

A. Yes.
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Q. Section 178.802 requires conditioning of composite IBCs with fiberboard outer
packagings prior to testing; § 178.810 requires freezing to 0°F prior to the drop test. The

International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code excepts conditioning when freezing is
done. May we follow IMDG guidelines?

A. Packagings certified as manufactured in the United States (i.e., marked USA) must meet
49 CFR part 178 requirements (see § 178.703(a)(1)(v)). However, as provided by
§ 171.12(b)(5), IBCs manufactured under the IMDG Code are acceptable under the HMR.

Q. Do the construction details matter as long as the final IBC passes the required
performance tests?

A. An IBC marked as being manufactured in the United States must meet the standards for
composite intermediate bulk containers in § 178.707.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

{\ / 177 /-

Delmer F. Billings
Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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January 6, 1998

Associate Administrator for Hazardous Materials Safety
Research and Special Programs Administration

U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590-0001

Attention: Mr. Edward Mazzullo, Director
Office of Hazardous Materials Standards (DHM-10)

COMPOSITE FIBERBOARD INTERMEDIATE BULK CONTAINERS (IBC'S)

Dear Mr. Mazzullo:

As a follow-up to my conversations with Phil Olson of your office on November 17 and
December 18, 1997, this letter will confirm my understanding of the hazardous materials
regulations as they apply to the construction, certification and use of composite

intermediate bulk containers (IBC’s), with a fiberboard outer receptacle, UN specification
11HG2.

We are considering the use of composite IBC’s for the transport of Sodium Cyanide, a
Division 6.1 Solid, Packing Group . This material is shipped both domestically and via
ocean transport for export. The DOT regulations, in 49CFR 173.242, allow the use of
both Composite and Fiberboard IBC’s, while the IMDG Code, in Section 26, allows
Composite but not Fiberboard.

I had posed several questions to Phil to assist us in designing and certifying a package
acceptable for use in both markets. Here’s a summation of my questions and Phil's
responses.

- Can a Composite IBC have a removable top - YES
- Can a Composite IBC have a hinged top - YES _
-~ Can the inner plastic receptacle be removable - YES 178 7070)1)

= Can we put another liner inside the inner plastic receptacle - YES
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= Can this liner be removable for unloading - YES

- 49CFR 178.802 requires conditioning of Composite IBC’s with fiberboard outer
packagings prior to testing; 178.810 requires freezingto 0 F prior to drop test. How do
we do both? The IMDG exempts conditioning when the freezing is done. -~ WE
SHOULD FOLLOW THE IMDG GUIDELINES (CONDITIONING NOT REQUIRED)

/

- Do the construction details matter as long as the final package passes the required
performance tests - NO, AS LONG AS THE PACKAGE PASSES THE REQUIRED TESTS
IT CAN BE CERTIFIED AS A UN SPECIFICATION PACKAGE. ,77707

Please advise if our understanding of these regulations is incorrect.

Call me at (302) 773-4248 if additional information is required. My fax number is (302)
774-8897.

Randolph Martin

RM sk
Hazardous Materials
Distribution Consultant -

E.l. DuPont de Nemours & Co.
1007 Market Street

Room D-3062

Wilmington, DE 19898
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