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US.Department
of Transportation .

Research and
Special Programs
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Mr. John L. Conley _ APR 37 1998
Vice President

National Tank Truck Carriers, Inc.

2200 Mill Road

Alexandria, VA 22314-4677

Dear Mr. Conley:

This is in response to your request for clarification of certain requirements for cargo tank motor
vehicles in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 - 180). Your
questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. When a carrier has to perform a periodic test or inspection as required by § 180.407(c),
does the carrier have until the last day of the month or must the next test or inspection be
performed based on the exact date as the previous test or inspection?

Al. A carrier has until the last day of the month and year in which the inspection or test is
due. For example, if a test or inspection report reflects that an external visual inspection

was performed on Jan 15, 1994, the carrier has until January 31, 1995, to perform the
required test or inspec} on

Q2.  Section 172.328(b) requires that each cargo tank transporting a Class 2 material must be
marked on each sic/le and each end with the proper shipping name of the product being

transported, can the proper shipping name be displayed on the cargo tank itself or on a
sign bracket installed on the cargo tank?

A2.  Either method may be used to display the proper shipping name on the cargo tank.

Q3. Inthe case of a bobtail tank truck, i.e. the cargo tank is mounted on a truck chassis, can
the marking be displayed on the cargo tank itself or on the front of the cab?

A3.  Display of the shipping name on the front bumper of the motor vehicle hauling a cargo
tank does not satisfy the marking requirement in § 172.328(b). For gases such as
“Propane,” the shipping name must be marked and displayed in lettering, no less than 50
mm (2.0) inches), on each side and each end of the cargo tank.
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Q4. Inthe case of a tractor semi-trailer combination, can the marking be displayed on the
cargo tank itself or on the front of the cab?

A4.  See answer A3 above.

I hope this information is helpful and I apologize for the delay in responding. If we can be of
further assistance, please contact us.

Sincerely,

- b0

Thomas G. Allan
Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Mz. John L. Conley

Vice President

National Tank Truck Carriers, Inc.
2200 Mill Road

Alexandria, VA 22314-4677

Dear Mr. Conley:

This is in response to your request for clarification of certain requirements for cargo tank motor

vehicles in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 - 180). Your
questions are paraphrased and answered as follows: :

QL.

Al.

Q2.

A2,

Q3.

A3.

When a carrier has to perform a periodic test or inspection as required by § 180.407(c),
does the carrier have until the last day of the month or must the next test or inspection be
performed based on the exact date as the previous test or inspection?

A carrier has until the last day of the month and year in which the inspection or test is
due. For example, if a test or inspection report reflects that an external visual inspection

was performed on January 15, 1994, the carrier has until January 31, 1995, to perform the
required test or inspection.

Section 172.328(b) requires that each cargo tank transporting a Class 2 material must be
marked on each side and each end with the proper shipping name of the product being

transported, can the proper shipping name be displayed on the cargo tank itself or on a
sign bracket installed on the cargo tank?

Yes, either method may be used to display the proper shipping name on the cargo tank.

In the case of a bobtail tank truck, i.e. the cargo tank is mounted on a truck chassis, can
the marking be displayed on the cargo tank itself or on the front of the cab?

Display of the shipping name on the front bumper of the motor vehicle hauling a cargo
tank does not satisfy the marking requirement in § 172.328(b). For gases such as
“Propane,” the shipping name must be marked and displayed in lettering, no less than 50
mm (2.0) inches), on each side and each end of the cargo tank.
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Q4.  Inthe case of a tractor semi-trailer combination, can the marking be displayed on the
cargo tank itself or on the front of the cab?

A4,  See answer A3 above.

I'hope this information is helpful and I apologize for the delay in responding. If we can be of
further assistance, please contact us.

Sincerely,

Criginal signed by
Thomas G. Allan
Thomas G. Allan

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards

Karim:jk:dhm-10:64488:03/24/98
File:180.407(c)/180.417(b)
Revised:ta/em:3/30/98
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NATIONAL TANK TRUCK "CARRIERS, INC.

s
7RUCKCARR\§‘% THE NATIONAL ORGANIZATION SERVING THE FOR HIRE TANK TRUCK INDUS

CLIFFORD J. HARVISON
PRESIDENT

January 17, 1995

Mr. Edward Mazzullo

Office of Hazardous Materials Standards (DHM-10)
Research and Special Programs Administration
400 7th St. SW

Washington D.C. 20550

Dear Mr. Mazzullo:

This is a follow-up request to a request for interpretation
submitted by NTTC on June 4, 1993. No answer has been received.

Section 180.417 (b) (1) (iv) states that each cargo tank tested
or reinspected as specified in 180.407 must have a written
report that includes the "Test Date (Month and Year.) Likewise,
180.415 requires that the cargo tank be marked with the date
(month and year) of the inspection.

While there is no requirement ({of which we are aware) that
requires the carrier to record the DAY of the inspection, some
carriers do record the DAY of inspection, along with the month
and vyear. We have received calls from carriers cited for
violation of 180.407 because the test or inspection was not
completed within one year (or whatever interval applies) to the
EXACT day of the inspection/test due month.

For example, a carrier may have performed an external visual
_inspection on January 15, 1994. It is our belief that the
carrier has until the end of January 1995 to complete the next
inspection, but some carriers have been told that the inspection
must have been completed by January 15, 1995.

QUESTION: Does a carrier have until the last day of the

inspection/test due month to perform a test or inspection in
accordance with 180.4077?

Sincerely,

4.@»%
ohn L. Con

Vice President

cc: Alan Roberts
Ron Kirkpatrick

TRY

2200 MILL ROAD « ALEXANDRIA, VA 22314-4677
PHONE: 703/838-1960 « FAX: 703/684.5753
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NATIONAL TANK TRUCK CARRIERS
/FROM: JOHN CONLEY

02/26/1993
180.407

10/15/1993
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maust mest the conditions specified in material moeting the stated criteria may A44, Marking requirements at el
§ 180.405(h). However, if the pressure  be used as the test medium. Section §180.415 apply from the time of the first | )
relief valve is removed from the tenk 180.407(h)(1) provides that a leakage test under § 180.407(c). RSPA sees no Voo,
and repaired (for exemple, replacement  test may be performed on an MC 230 or  reason to change “H" to “P" under the
of the valve seats or springs), such MC 331 cargo tank using the hazardous conditiomtinad.butwouldnotobmn ,
repair is not considered to be masterial contained in the tank at the if all requirements of part 180 have
replaceme.t, time of the test. On other on  met on a prior pressure best. :
. 07 cargo tanks, the leakage test cam be Q4s. t and rotest

Sectian 180.4 , performed using either a hazardous ora  Trequirements apply to noespecification .

Q38. Must nonspecification and non-hazardous material. In ..)acﬁng.m vacuum-} cargo tanks
specification cargo tanks meet the test medium, consideration should manufactured under DOT exemptions?
periodic test and Inspection . given to the safoty of personnel sand A45. As specified in the exempticns,
requirements specified in g:;:dao when. avoiding any contamination that may vacuum-losded cargo tanks must be
they are used to transport ous result in an unsafe condition. and constructed in full
materials not requiring use of & Q41. What is the test amd conformance with the MC 307 and MC
specification cargo tank? inspection schedule for an MC 312 312 cargo tank specification, with

A38, Nons cation cargo tanks are cargo tank that s uninsulated snd certain . and be tested and
not subject to the requirements in part unlined? . inspected as prescribed for the
180. The retest and inspectian A41, Assuming the cargo tank isnot  2PPlicable specification. The test and
requirements prescribed in § 180.407 vacuum-loaded, the pesiodic test amd inspection for MC 307 and
apply to any cargo tank that is inspection requ'imments are as follows:  MC 312 cargo tanks has been incroased
represented as a DOT specification (1) External visual in on from what was previously a two-year
cargo tank, This requirement is annually; (2) internal visual schedule. Section 177.824 requires all
aPPHcaalzllﬁ regar%lass of whether the insp ectjy’ very 5 years; (3) lining sp%ziﬁca:idon c:xlxgo tank ltximtor vei:ic:ble;1
cargo tank is used to transport : el . to be tested and inspected as prescri
hazardous or non-hazardous materiels, ~ inspection—not required; (4) leakage 5

However, when a DOT specification
cargo tank is used exclusively in
hezardous material service for which &
nonspeciiication cargo tank is
euthorized, the specification plate on
the cargo tank may be removed,
obliterated or securely covered, as
provided by § 180.405(j). If the plate is
‘covered, the covering must be capable of
remaining in place during transit, When
& cargo tank is represented as not
meeting the specification by co
the plate, before the cargs tank can ba
represented again as a DOT
specification b{ uncovering the tank
specl:ificgltjon plate, it must meet all
applicable requirements in 180.
pgss. Hov{'egre test and inspm.t ion
requirements in § 180.407 applied to an
MC 330 or MC 331 insulated cargo tank.
that is not equipped with & manhole?

A39.An insulated MC 330 or MC 331
cargo tank with no manhole is subject
to the pressure, leakage, and thickness
tests, as specified in § 180.407(c},
Internal a1.d external visual inspections
are not required on an insulated cargo
tank with no manhole; therefare, the
tank would not be marked with an 1"
or “V* {ses § 180.407(d}(1)). However,
as part of the required pressure test,
visual inspection of other applicable
components prescribed in
§ 180.407(d}{(2)(ii}{ix) is required.

Q40. Can either a hazardous material
or & non-hazardous material be used in
?erforming a hydrostatic test or a
eakage test on a cargo tank?

A40. Section 180.407(g){1)(viii) allows
a hydrostatic test to be performed using
water, or other liquid having a similar
viscosity, at a temperature not
exceeding 100°F. Therefore, a hazardous

test—annually; (5) pressure test—every
5 years;d‘ and (6) thithChilf'a mtt——n:nki
required, except that e 0 8
used to transport matsrial iﬁixtg is
corrosive to the tank material, the tank

-be-thickness tested every 2 years.
@ carrier performed an extarnel

nspection on a cargo tank on
November 1, 2990, is the next (annual)
visual inspection required by September
1, 1991, or by November 1, 1891

A42, The Table of Compl{ance at
§180.407(c) lists 2 important time
values:

(a) The date by which the first test
must be completed, and

{b) The interval period for retest after
the first test.

If a test was dane befare the first test
date, the next test must be dane prior to
the interval date.

In the example cited, an external
visual inspsction on
November 1, 1380 must be repeated
before November 1, 1991 § the
cargo tank is loaded by vacuum and has
afull z}mning rear head). In short, the
interval period prevails. i the
inspection was done on Aungust 1, 1890,
it must be repeated before September 1,
199148 aYirst test, and annually

a roquired 5-ysar pressure
rate aspr:rqformadoancwl
cargo tank on November 1, 1889, is the
next retest required before November 1,
1884, or September 1, 10817

A43. The next pressure test is due no
later then November 30, 1994. -

44, If a cargo tank was marked “H"
in the pastforah}onimstamtest.mn it
be remarked *“P" for pressure test with
the same date?

gt

in 49 CFR pert 180. The vacuum-loeded
waste cargo tanks authorized under

.mmp&on:mmbiecttothatoﬁmd‘

inspection schedule contained in

§ 180.407(c), in placs of the previous
two-year schedule. Some exemptions

have been updated to reference
requirements in part 180. RSPA has

teken action to inform all exemption
helders of the applicable requirements,  \
{See also requirements of § 180.405(f).)
Section 180.407 (c) and (f)

246. Is & lining Inspection ired
for cargo tanks in crude oil or lube of}
service that have a painted-on internal
coating?

A46. Certain hazardous materials
which are not classed as corrosives,
including some crude oils and lubs oils,
may be corrosive to the tank; thus,
subject to thickness testing under
§180.407 {c) and (i). The corrosivity of
ladings such as crude oil and m
petroleum gas varies greatly in t
goographical areas. For example,

- exposure time and temperature ars

major variables; indeed, many factors

must be considered and svaluated

locelly. If a coating is applied to protect

the cargo tank shell from the ladi

then the cargo tank is subject to the

lining test. However, if it is applied to

protect product purity, then a lining test

is not required. The determination of

whether operating conditions are

“corrosive to the tank/valve™ is the

responsibility of ths cargo tank owner

an Q: Rle’gistared Inspector, tobe .
7. 18 a caxgo uired s

thickness tested if it iarzged to transpart \ T

Class 8 {corrosive) material, even if that  \.-°

material is not corrosive to the tank? ~

The table at § 180.407{(c) states that all
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7RUCK CARRYES

CLIFFORD J. HARVISON
PRESIOENT

NATIONAL TANK TRUCK CARRIERS, INC.

THE NATIONAL ORGANIZTATION SERVING THEZ FOR'RIRL TANK TRUCK INDUSTRY

2200 MILL ROAD + ALEXANDRIA, VA 22314-4677
PHONE: 703/838-1960 » FAX: 703/684-5753

June 12, 1997

Mr. Ed Mazzullo

Office of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
400 7th St. S.W. . :
Washington DC 20590

Dear Mr. Mazzullo:

National Tank Truck Carriers would appreciate an interpretation for the following situations:

Section 172.328 (b) “Required Markings; Gases,” states that each cargo tank transporting a Class 2
material must be marked on each side and each end with the proper shipping name of the product

transported.

L. Our interpretation is that the proper shipping name could be displayed on the cargo vesse! itself
OR on asign bracket instailed on the cargo vessel (trailer or bobtail).

2. Our interpretation is that in the case of 2 bobtail deﬁvery truck (cargo tank mounted on truck
chassis) the marking could be displayed on front of the chassis cab and the vehicle would be
in compliance, . .

3. Our interpretation is that in'the case of a tractor-semi-trailer combination, the marking could be

displayed either on the front of the cargo tank OR on the front of the tractor and the vehicle
would be in compiiance.

Please advise if our interpretations are correct.

Thank you for your consideration.

Sincerely,

John L.

4 Gl

Conliey

Vice President
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