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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs

Administration

Mr. Leonard J. Warbiany

ADCO Services, Inc.

17650 Duvan Drive . MAY 6 1998
Tinley Park, Illinois 60477

Dear Mr. Warbiany:

This is in response to your letter of March 20, 1998 requesting clarification relating to the
classification radioactive waste shipments under the provisions of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

Your questions have been paraphrased and answered as follows:

Q1. Must a waste that meets the requirements of a limited quantity of radioactive material be
described as “Radioactive Material, LSA, n.o.s.,” UN 2912 or as “Radioactive material,
n.o.s.,” UN 29827

Al. A waste that meets the requirements of a limited quantity of radioactive material may be
shipped in full conformance with the HMR. As such, the material may be described as
“Radioactive Material, LSA, n.o.s.,” UN 2912 or “Radioactive material, n.o.s.,” UN 2982,

When using either of these descriptions you may not take advantage of those exceptions in
the limited quantity provision.

Q2. Does the definition of radioactive material apply to mixed wastes ( i.e., radioactive and
* flammable)?

A2, Yes. Radioactive material is any material having a specific activity greater than 70 Bq
per gram (0.002 microcurie per gram) (see definition of “specific activity”). However, as
provided in § 173.423, when a limited quantity radioactive material meets the definition of
another hazard class or division, it must be classed for the additional hazard unless the
other hazard is a small quantity (see § 173.4).

-

Q3.  Are the steps outlined in the attachments correct?

A3.  The HMR governs the transportation of hazardous materials in commerce. Under
§ 173.22, it is the shipper’s responsibility to properly classify a hazardous material. Such
determinations are not required to be verified by this Office. However, it is the opinion of

this office that the classification procedure described in your letter appears to be
satisfactory.



Q4.

A4,

Qs.

Does the definition of radioactive material apply to the weight of the package or just the
material inside of the package?

The weight of the packaging may not be used to calculate the specific activity of the

radioactive material inside the packaging (refer to the definition of “specific activity” in
§ 173.403).

Can the Nuclear Regulatory Commission Forms 540 and 541 be used as shipping papers?

Under § 171.8 of the HMR, the “shipping paper” is the document that contains the
information required by §§ 172,202, 172.203, 172.204 and 172.604 (2)(3). Therefore,
your NRC forms 540 and 541 may be considered a shipping paper if it contains the
information required by Part 172 Subpart C of the HMR.

Sincerely,

: 794%0% W

Hattie L. Mitchell, Chief
. Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Serwces lnc.

March 20, 1998

U.S. Department of Transportation RSPA
Office of Hazardous Standards

Edward Mazzullo, Director

DHM-10

400 7" Street S.W.

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzullo,

| am writing this letter to get an official interpretation for the proper D.O.T.
shipping name for Radioactive Waste shipments and related information.

First, let me give you a little back ground of the type of work that we perform.
Adco Services, Inc./Adcom Express, Inc. is a-Low Level Radioactive waste
broker / transporter located in Tinley Park, II, just southwest of Chicago, IL. Last
- September we had a Federal D.O.T. inspection performed by Jimmy Fox, and we
were informed that the proper D.O.T. description we were using were incorrect.
Basically we used “Radioactive Material, LSA, n.o.s., 7., UN2912" or
“Radioactive Material, n.o.s., 7., UN 2982" for about everything.

We were told that we could not use a blanket description for all wastes because
of the differences in waste weight, container size, radionuclides and activities.
The inspector quoted the regulation regarding the definiton of Radioactive

Material (49CFR 173.403) and the regulations regarding Limited Quantity of
Radioactive Material.

Basically he told us that if a particular package of waste met the criteria of limited
quantity of material that the package must be shipped in this fashion (following

~ all of the guidelines). Also that in order to ship a package as UN 2912 (LSA) the
material must exceed the limited quantity requirements.

We did not exactly agree with this statement and | set out to prove him wrong. |
had called about everyone | knew of at the time with D.O.T. experience and was
told that they felt he was wrong but none of them were willing to put anything in
writing or could they quote any regulations for me to follow. | was also told that it
was the industry norm just to classify radioactive material as UN 2912 or UN
2982. Without being able to get anything official we had change our thinking on
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~proper D.O.T. descriptions. This was not a problem, just a little more work. We
are more concerned with doing it right than making it easy.

I have enclosed the information we now give our drivers in determining the
proper description to use and | would appreciate if you could review this
information and respond to it. You will notice upon looking it over that we handle
radioactive waste and mixed wastes with flammable liquids.

My questions are as follows:

1. Do we in fact have to classify a waste that meets the requirements of
Limited Quantity of Material as such, or do we have the option of

calling this RAM UN 2912 or RAM UN 2982 because it also meets
those requirements?

2. Does the definiton of RAM apply to mixed wastes
(radioactive/fflammable) as well as just RAM material?

3. Could you please review the steps we are taking, in the attachments |
enclosed, to determine if they are correct?

4. Does the definition of RAM apply to the weight of the package or just
the material inside of the package?

5. We are currently using the NRC Forms 540 and 541 for the shipping
papers accompanying our shipments. (Both from the generator to us
and from us to the disposal sites) According to NRC regulations, these
forms are intended for use when shipping waste to land disposal
facility. Seeing as all the information that is required for transporting
RAM, per 49 CFR, is also included on these forms, can these forms
be used for any transportation of RAM?

6. We fransport both wastes destined for land disposal as well as
wastes that are not intended or acceptable for land disposal. (ie.
mixed waste containing radicactive and flammable materials) We
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have come upon a problem because a couple of our generators claim
© that these forms (540 and 541) were intended for use only to land
disposal facilities and they are concerned that they may be accused of
disposing of their mixed wastes at a land disposal facility. Nowhere in
- the regulations nor on the form does it state that these forms can only
be used for land disposal. These forms meet the shipping
requirements for manifesting according to 49 CFR and we wish to
continue using these forms. The question is this, can we use the NRC

Forms 540 and 541 for our shipments of mixed wastes (radioactive
and flammable)?

| would appreciate a written response to my guestion, as we have a couple of
customers.who are disagreeing with our “new" descriptions and are threatening
to use other brokers who are willing to do this their way. If you should have any

questions or should need clarification on any of the questions, please feel free to
contact me at 1-800-282-2326.

Thank you for your time.
Sincerely,

Le%ard J. War:iany ( ;

Customer Service Manager
ADCO SERVICES, Inc.

enclosures

LW/me
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STEPS TO DETERMINE PROPER D.Q.T. SHIPPING NAME

FOR SOLID WASTES***
SOLID
IS SPECIFIC ACTIVITY OF WASTE

- GREATER THAN .002 uCi/gm?

o]

USING THE SUM OF THE N0, l'usep.or.
FRACTIONS WORKSHEET, SHIPPING NAME “A"
| DOES THE WASTE QUALIFY ‘
' FOR LIMITED QUANTITY OF
MATERIAL?
- ‘ DOES THE PACKAGE HAVE A
NO YES SURFACE RADIATION LEVEL OF
‘ ——> 5 mR/r OR GREATER?
TYPE OF WASTE L YES l NO
v v '

ALLOTHER TYPES | | SOURCES OR

—

USED.O.T.
' SHIPPING
NAME “D"

OF SOLID WASTES COMPOUNDS

l

SHIPPING
NAME “C"

USED.OT. |

_NAME “B"

USED.O.T.
SHIPPING

-

**NOTE: SOLID WASTES INCLUDE DAW, DIS, ANIMAL CARCASSES, BIOLOGICAL,
ABSORBED LIQUIDS,SOURCES, COMPOUNDS OR ANY OTHER WASTES THAT NEED TO BE
DISPOSED OF AT A BURIAL SITE.
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STEPS TO DETERMINE PROPER D.Q.T. SHIPPING NAME

FOR LIQUIDS**
TYPE OF
l LIQUID
| BIODEGRADABLE OR FLAMMABLE
AQUEOUS
v | p
- | DOES WASTE CONTAIN H3
IS THE SPECIFIC ACTIVITY OF THE AND/OR G14 ONLY AT LESS
WASTE GREATER THAN .002 uCilgm? THAN .05 uCi/ml?
IYES NOl IVO L ES
,‘ - USED.OT
, _ gﬁﬁ,gﬁg : IS THE SPECIFIC SHIPPING
| USING THE SUM OF THE NAME A ACTIVITY OFTHE | | NAME*F
FRACTIONS WORKSHEET, WASTE GREATER
| DOES THE WASTE | THAN .002 uCilgm?
| QUALIFY FOR LIMITED T
| QUANTITY OF v— ES NO
RADIOACTIVE MATERIAL? | '
No _ — USING THE SUM OF THE
DOES THE PACKAGE HAVE FRACTIONS WORKSHEET, DOES
‘ A SURFACE RADIATION THE WASTE QUALIFY FOR
¢ | LEVELOF.5mRmrOR LIMITED QUANTITY OF
TUsepor. | LGREATER? RADIOACTIVE MATERIAL?
SHIPPING N
‘ NAME uC" 4—.Y‘.Ei‘ NO YESl l NO
| DOES THE PACKAGE | | USED.OT
e — HAVE A SURFACE SHIPPING
ﬁisg ',%;,T' SHIPPING RADIATION LEVEL OF || NAME “E”
. 5 mR/r OR GREATER?
NO YES T

USE D.O.T. SHIPPING NAME “G"

| NOTE: LIQUID WASTE INCLUDE FLAMMABLES, BIODEGRADABLE, AQUEQUS, BACTEC IN BULK OR

VIALS UN AN Y T A T BN SE T T PR
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APPENDIX D

STEPS TO DETERMINE PROPER D.O.T.
SHIPPING DESCRIPTION

1. First determine if the material in the container is radioactive
material in the first place. To do this, take the weight of the
container (less the weight of the drum and multiply by 454.
(There are 454 grams in one pound) This gives you the total
weight of the material in grams. Multiply this figure by .002.
This will give you the maximum activity per individual
container to determine if the package is radioactive material

by D.O.T. description. (49 CFR 173.403 - definition of
RADIOACTIVE MATERIAL)

Example:
A drum of waste weighs 200 pounds.
200 pounds
minus 50 pounds drum weight
equals 150 pounds of waste.

150 pounds times 454 equals 68,100 grams, |
68,100 grams times .002 equals 136.2 uCi maximum non-
radioactive classification.

If the total activity of the package is less than 136.2 uCi
then the proper D.O.T. shipping name is “NON-
REGULATED MATERIAL” and no labeling is required on
the container.

If this container is combined with other Radioactive Material
packages on the same manifest, the most hazardous classed
material must be listed first, or, listed in a different color, or,

indicated by a Hazardous Material column on the shipping
paper. (49 CFR172.201 - a.1.i.,ii., or iii.)

2. 0f you have determined that the package is radioactive
material, then proceed to find out if material is “Limited
Quantity Radioactive Material” (49 CFR 173.421) or not. This
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is accbmplished- ‘-by using the “SUM OF THE FRACTIONS
WORKSHEET” attached. (See example attached.)

. If the material is not “Limited Quantity of Radioactive
Material” then the proper D.O.T. shipping name must be
“Radioactive Material, LSA, N.O.S., 7., UN 2912” OR
“RADIOACTIVE MATERIAL, N.O.S., 7., UN 2982” depending
on the type of waste you have.

. PROPER D.O.T. SHIPPING DESCRIPTION WE SHOULD BE
USING. (49 CFR 172.101)

A. “NON- REGULATED MATERIAL” for all types of wastes that
fall below the .002 uCi/gm of waste weight that have no other
hazard involved. (49 CFR 173.403 — definition of Radioactive
material)

B. “RADIOACTIVE MATERIAL, EXCEPTED PACKAGE-
LIMITED QUANTITY OF MATERIAL, 7., UN 2910” for all

“types of radioactive material/iwvastes that are above .002 uCi/gm
but fall below 100 % of the Limited Quantity upper limits as
worked up on the “Sum of the Fraction Worksheet”, that have
no other hazards involved. (49 CFR 173.421)

C. “RADIOACTIVE MATERIAL, LSA, N.O.S., 7., UN 2912 for all
types of radioactive materials/iwastes that are above 100% of
the Limited Quantity upper limits that-have no other hazards
involved. (49 CFR 173.403 — definition of Low Specific Activity
(LSA) material)

D. “RADIOACTIVE MATERIAL, N.O.S., 7., UN 2982” for all
sources and compounds (acetates/nitrates) unless they fall
under “Non-Regulated Material” by definition or “Limited
Quantity of Material” by definition. (See A and B above)

E. “RADIOACTIVE MATERIAL, LSA, N.O.S., 7., UN 2912 (

CONTAINS - name of chemical) for flammable scintillation
vials or bulk liquids that are above both “Non-Regulated
~ Material” and  “ Limited Quantity of Material” limits.

F. “WASTE,FLAMMABLE LIQUID, N.O.S.,( CONTAINS ~name

of chemical) 3., UN 1993 PG II” for deregulated flammable
scintillation vials or bulk liquids or for radioactive flammable
scintillation vials or bulk liquids that fall below .002 uCi/gm.

@Primed on Recycled Paper.



G. “WASTE, FLAMMABLE LIQUID, N.O.S.,( CONTAINS - name
of chemical) 3., UN 1993 PG Il (CONTAINS LIMITED
QUANTITY OF RADIOACTIVE MATERIAL) for all flammable
scintillation vials or bulk liquids that the radioactive materials is
above .002 uCi/gm but below the upper limits of “Limited

Quantity of Materials” using the “Sum of the Fractions
Worksheet".

When preparing the NRC Forms 540 and 541 the materials with
the greatest hazard must be entered in accordance with 49 CER
172.201 —a.1.ijii, or iii. That is listing the most hazardous item(s)
first, or in a contrasting color or by designating them with an “X” in
the hazardous materials column. ( For our purposes, it would
probably be easier to first determine which hazard class each
package falls into and renumber the drums accordingly.) Also
when listing packages, if there are no “Radioactive” listings, then
the words “Low Level Radioactive Waste Manifest” should be
whited out on both forms prior to making copies.

If ahy of the drums or packages on these forms falls into the
“Limited Quantity of Radioactive Materials” classification, then

‘Statement of Certification” (49 CFR 173.422) must accompany
the shipment.
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U.S. Department of Transportation RSPA
Office of Hazardous Standards

Edward Mazzullo, Directo

DHM-10 o
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