MAY -1 1998

Mr. Michael J. Young
Engineer

Weld-It Company

4477 Shelia Street

Los Angeles, CA 90023

Dear Mr. Young:

This is in response to your letter requesting clarification on the calculation of exposed area in
square feet for 49 CFR 178.345-10. You state that it is your understanding that in § 178.345-
10(e), in Table 1, the exposed area in square feet is determined from outside of the cargo tank.
Therefore, for a typical straight barrel four compartment tank the exposed area of compartment:
one and four would include the area of one head, and the middle compartments two and three
would only include the shell since both heads for these compartments are internal.

Your understanding is correct. For the purpose of calculation, the exposed area is determined
from outside of the tank, and the internal heads of compartments two and three would not be
included in the calculation.

I trust this satisfies your inquiry.

Sincerely,

Original sigu. v
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Thomas G. Allan

Senior Transportation Regulations Specialists
Office of Hazardous Materials Standards
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REGULATORY GUIDANCE
PART 178 - SPECIFICATIONS FOR PACKAGINGS
Section 178.345-1 - General Requirements

Question: May a cargo tank motor vehicle be composed of multiple cargo tanks that

includes a combination of DOT specification and non-specification cargo
tanks?

Guijdance: Yes. Section 178.345-1(i) indicates a multi-tank cargo tank motor vehicle
may be constructed with cargo tanks made to the same specification or to
different specifications. This is not intended to prohibit the combination of
DOT specification cargo tanks with non-specification cargo tanks.
However, the connecting structure between the DOT specification cargo
tanks and non-specification cargo tanks must meet the requirements of
178.345-1(i)(2), and the location of the non-specification compartment(s)
must be indicated on the nameplate as required by 178.345-14(b) and (d).
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Paul L, Brennan, Director
Office of Motor Carrier

Research and Standards
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June 12, 1995

Edward T, Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
Research & Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, S.W,

Washington, D.C. 20590

SUBJECT: The calculation of exposed area in square feet for 178.345-10(e).

‘ Dear Mr. Mazzullo:

After talking with Mr. Ron Kirkpatrick on the phone last week it is my understanding that
the surface area that is to be determined for the exposed area in 178.345-10(e) is the outside of
the cargo tank. Thus in this calculation one must only include exposed shell and head surface
areas. Therefore in a typical straight barrel four compartment tank the exposed area of
compartments one and four would include the area of one head each. The two middle

compartments (two and three) would only include the shell since both heads are internal for each
of these compartments.

Please send a letter either stating that this interpretation is correct or one stating what the
correct method for calculating exposed surface areas. Thank you for your time on this matter.

Sincerely;

WJ.W

Michael J. Young
Engineer
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