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USDepartment 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Researchand
- Special Programs
Administration

JAN 30 1998

Mr. Jerry D. Davis

Manger, Corporate Transportation Programs
Laidlaw Environmental Services, Inc.

P.O. Box 11393

Columbia, SC 29211

Dear Mr. Davis:

This is in response to your letter of January 5, 1998, regarding packaging requirements for
Class 9 hazardous materials under the Hazardous Materials Regulations (FIMR; 49 CFR
parts 171-180). Specifically you ask whether a shipper may place ten cubic yards of
Hazardous waste, solid, n.o.s., 9, NA 3077, III with several non-bulk packages containing
Asbestos, 9, NA2212, Il in a non-specification sift-proof closed bulk bin.

The answer is yes. As provided in § 173.240, a non-specification closed bulk bin is an
authorized bulk packaging for both of the described Class 9 materials. The fact that the
asbestos is already packaged in bags is not relevant to this scenario.

»

I hope this information is helpful.

Sincerely,

e

Delmer F. Billings
Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Jerry D. Davis '

Manger, Corporate Transportation Programs
Laidlaw Environmental Services, Inc.

P.O. Box 11393

Columbia, SC 29211

Dear Mr, Davis:

This is in response to your letter of January 5, 1998, regarding packaging requirements for
Class 9 hazardous materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
parts 171-180). Speifically you ask whether a shipper miay place ten cubiec yards of
Hazardous waste, solid, n.0.5., 9, NA 3077, III with several non-bulk packages containing
Asbestos, 9, NA2212, Il in a non-specification sift-proof closed bulk bin.

The answey is yes. As provided in § 173.240, a non-specification closed bulk bin ic an
authorized bulk packaging for both of the dasctibed Class 9 materials. The fact that the
asbestos is already packaged in bags iz not relevant to this scenario.

I hope this information i3 helpfil, ’

Sincerely,

Delmer F. Billings
Chief, Regulations Development

Office of Hazardous Materials Standards
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NOV T 1997

Mr. Jéiry D. Davis

Manger, Corporate Transportation Programs

Laidlaw Environmental Services, Inc. ’
P.0.Box 11393 '
Columbia, SC 29211
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Dear Mr. Davis:
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b3 This is in response to your letter of October 24, 1997 regarding classification and transportation
of rags containing flammable liquid under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q. Can "Solids containing flammable liquid, n.o.s., 4.1, UN 3 175, PG II" be used to describe
these rags as long as there are no free liquids visible at the time of transportation?

A Yes. See special provision 47.

Q. Is it permissible to put rags containing flammable liquid in plastic bags and fiberboard
boxes and to transport the plastic bags and fiberboard boxes in a "sift-proof” closed
vehicle (i.e., van trailers) under § 173.2407

A. Yes, provided the packagings are compatible with the lading as required by § 173.24(e).

o

May this same material be transported in "sift-proof” roll-off containers and dump
trailers? :

A. Yes, as provided by § 173.240 sift-proof non-DOT specification closed bulk bins and sift-
proof closed vehicles are authorized for transportation..

Q. What is the definition of sift-proof?

"

[ SR LV

A. Asift-proof packaging is one that is constructed so that its contents cannot pass through.

Q. Has there been any interfacing between the Occupational Safety and Health
Administration (OSHA) and DOT on the transportation of rags containing flammable
liquid? Does RSPA's regulations take precedence during transportation?
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. A.  Differences in OSHA and DOT requirements are due to the fact that the two agencies
' have separate mandates to regulate hazardous materials. RSPA is required to regulate
? materials in transportation that may pose an unreasonable risk to health and safety or
¥ + property. OSHA is required to regulate hazardous chemicals that pose a physical or
) health hazard, but not a property hazard. OSHA requirements apply to storage of a
i hazardous material in a workplace. DOT requirements apply during transportation of a
: hazardous material including loading and unloading. DOT requirements definitely take
precedence during transportation.

Q. “Does RSPA have any safety measures that can be.used to prevent a spontaneous
combustion from occurring when rags containing flammable liquid are transported in
plastic bags, fiberboard boxes, roll-off containers, and dump trailers? '

‘A No, the HMR provide safety measures for the safe transportation of a hazardous material
but not how to prevent that material from posing a hazard. "

I hope this information is helpful.

Sincerely,

s ..
e %zﬁééo

/ Delmer F. Billings
Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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VIA FACSIMILE TRANSMISSION
January 5, 1998

Delmer F. Billings

Chief, Regulations Development

Office of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, Southwest

Washington, DC 20590

Dear Mr. Billings:

Laidlaw Environmental Services, Inc. is seeking guidance on the transportanon of two
i Class 9 materials. Our sjtuation and question are as follows:

Suppose a shipper puts ten cubic yards of a material in a twenty cubic yard roll-off
container (sift-proof closed bulk bin). The basic shipping description of this material is
“Hazardous waste solid, n.o.s., 9, NA 3077, PG IIL.” The shipper also wants to put
several non-bulk packages that contain a material described as “Asbestos, 9, NA 2212,

i PGIII” in the roll-off container. Both materials are chemically compatible with each

other. Is it permissible under the Hazardous Materials Regulations to b:anspcrt both
materials in the roll-off container?

Your immediate response is greatly appreciated.

Give me a call at (803) 933-4379 if you have any questions or need additional
; information.,

ﬁ . B

! Jerry D. Davis
Manager, Corporate Transportation Programs

Smcerely,

130t G:ervais Street, Suite 300 (28201) Post Office Box 11393 (29211) Columbia, South Caralina
Phone 803.933.4200 L Je—





