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US.Department 400 Seventh Streel, SW.
of ransportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration

JAN 21 19¢8

Mr. Thomas H. Mitchell
KMG-Bernuth, Inc.
10611 Harwin, Suite 402
Houston, TX 77036

Dear Mr. Mitchell:

This is in response to your letter regarding what constitutes "closed" under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80) as it applies to a "closed freight
container" or a "closed transport vehicle" containing a material described as
"Pentachlorophenol, 6.1, UN3155, IL," in flexible, intermediate bulk containers (FIBCs). 1
apologize for the delay in responding and hope it has not caused in any inconvenience.

A material described as "Pentachlorophenol; 6.1, UN3155, II" (solids only) may be transported
in FIBCs, which must be loaded in a closed freight container or a closed transport vehicle (see
§ 173.242). A freight container is used primarily for containment of packages (in unit form),
and a transport vehicle is a cargo-carrying conveyance. A "closed" freight container or
transport vehicle means carrying packages within a container or vehicle that has some method
of closing. Generally, a flatbed truck or trailer is not a "closed vehicle." However, it is the
opinion of this Office that a "tarped, flatbed trailer with removable, solid sides and back" is
acceptable to transport FIBCs, containing a Packing Group I, solid material.

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,
Delmer F. Billings

Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards



December 12, 1996

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U. S. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION
Research and Special Program Administration
400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590

Dear Mr. Mazzullo:

We are confused here about the proper trangport method of one of our products and
seem to have conflicting advice from our consultant, J. J. KELLER versus information
obtained from your Hazardous Materials Information Center. | will attempt below to

describe our situation in hopes that you might provide a more exact interpretation of
compliance requirements.

Our product details are as follows:

Name: Pentachlorophenol
Form: Solid 2,000 pound blocks
Hazard Class: 6.1

ID: UN 3155

PG: Il

As allowed by Subchapter C Hazardous Materials Regulations, Subpart F, 173.242,
we package our product in tested and qualified, flexible IBCs with poly liners. According
to (2) (W) under this paragraph, "Flexible.....intermediate bulk containers containing

materials in Packing Group Il must be packed in a closed freight container or a closed
transport vehicle",

The question we have is what constitutes "closed", and we have been unable to locate
anything in the regs that addresses this,

KMG-BERNUTH, INC. « 10611 HARWIN, SUITE 402 « HOUSTON, TEXAS 77036
TELEPHONE: (713) 988-9252 » FAX: (713) 988-9298



Page 2
December 12, 1996

A competitor is using tarped, flatbed trailers with removable solid sides and back to
transport a comparable product packed in a flexible IBC with liner. Our consultant has
advised that this method does not constitute "closed" and that an enclosed van is

required. The DOT Hazardous Materials Information Center has advised that the former
is acceptable transport of our above-described material.

Any assistance in interpretation of requirements for a closed freight container or a
closed transport vehicle would be most welcome. The basis question is whether or
not flexible IBCs with liners containing a Class 6.1, PG Il material may be transported
aboard a tarped, flat bed trailer with removable solid sides and back. Additionally,
would a tarped flat bed trailer without sides/back be acceptable? Thank you.

Sincerely,

AL

Thomas H. Mitchell
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