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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs
Administration

JAN 12 1908
Mr. Jay Johnson
Partners in Compliance, Inc.
100 Dominion Drive Suite 102
Morrisville, NC 27560

Dear Mr. J obnson:

This is in response to your letter of July 28, 1997, and August 11, 1997 telephone
conversation with Ms. Eileen Edmonson of my staff asking if multiple primary packagings of

a Division 6.2 material must be separated by a material that is both cushioning and capable of
absorbing their entire contents.

The answer isno. Section 173.196(a)(1)(iii) requires that multiple primary packagings of a
Division 6.2 material be wrapped individually by a material, absorbent or non-absorbent,
sufficient to ensure contact between the receptacles is prevented and the packaging complies
with the performance tests in § 178.609. However, this section does require that material
sufficient to absorb the entire liquid contents of the inner packagings be placed between the
primary and secondary packagings.

You stated the current design for your packaging has each primary receptacle surrounded with
an absorbent foam that prevents contact between the receptacles. You questioned whether
separating these packagings with fiberboard or plastic dividers and placing an absorbent strip
at the bottom of the secondary packaging would fulfill the requirements in § 173.196.
Provided the packaging meets the performance tests required in § 178.609, this configuration
would be acceptable. However, please be aware that these performance tests require the
packaging to be dropped on its bottom, top, sides, and corner, cold-conditioned and immersed
in water with no leakage from the primary receptacle. Placing the absorbent material only at
the bottom of the packaging may prove insufficient to meet these criteria.

Thank you for inquiry. If we can assist you further, please let us know.
Sincerely,
, O ‘ &}_’/‘

attie L. Mitchell, Chief

Exemptions and Regulations Terminations
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Barry Sibley

Environmental Packaging Systems Ltd.
1 Research Drive

Dartmouth, N.S.

Canada B2Y 4M9

Dear Mr. Sibley:

This is in response to your February 18 telefax to Mr. James Jones, and
additional information dated March 3, 1993, concerning the suitability of the
packaging you described for the shipment of infectious substances and
diagnostic specimens. The packaging you described consists of a plastic inner
packaging and a fiberboard outer packaging.

New packaging requirements for infectious substances are not mandatory within
the United States until January 1, 1994. From the information you presented,
your packaging does not meet the requirements for packagings for infectious
substances specified in 49 CFR 173,196 and 178.609 and the Seventh Revised

Edition of the United Nations Recommendations on the Transport of Dangerous
Goods for the following reasons:

First, paragraph 173.196(a)(ii) (and UN 6.13.(a)(iii)) requires that absorbent
material be placed between the primary and secondary receptacles, enough to
absorb the entire liquid contents of all primary receptacles. The absorbency
test result noted in your test report from Nova Scotia Research Foundation
Corporation shows an absorbency of 50 ml. One of the packages tested
contained 14 "Vacutainers" of 5 ml capacity each. The 70 ml liquid contents
Is more than the absorbent material is capable of absorbing.

Second, the testing requirements of 49 CFR 178.609 (and UN 6.14.3 ana 6.14.4)

- for a plastic inner packaging in a fiberboard outer packaging include two drop

tests. For the first drop test, the packaging (assembled as for shipment)
must be fully immersed for at least 5 minutes and then conditioned at 23°C and
50+/-2 percent relative humidity. There is no indication in the test report
that the immersion was conducted. For the second drop, the packaging must be
conditioned in an atmosphere of -18°C or less for at least 24 hours. There is
no indication in the test report that this cold conditioning was performed.

A packaging used to transport infectious substances after January 1, 1994 must
comply with all other applicable requirements of 49 CFR 173.196 and Part 178.
There is an exception from these requirements in paragraph 173.196(h) for
certain diagnostic specimens.
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As stated above, the requirements for infectious substances contained in

§§ 173.196 and 178.609 are not mandatory until January 1, 1994. Voluntary
compliance with the new requirements is currently authorized. Prior to
January 1, 1994, packagings for infectious substances which are "etiologic
agents," as defined in 49 CFR 173.386 (of the of the regulations in effect on
September 30, 1990) must meet the requirements of 49 CFR 173.387 (of the same
date). From the information presented in your letter, it appears that your
packaging meets those requirements,

You also asked whether your company would qualify for an "M" number to place
on the outer packaging. If your packaging will be certified and marked as a
UN packaging, part of the marking is an indication of the country authorizing
allocation of the mark. The letters "USA" may only be marked on a packaging
manufactured and marked in the United States. The "M" numbers issued by our
Office of Hazardous Materials Exemptions and Approvals are only issued for
packagings manufactured and marked in the United States.

' Sincerely,
z?
{M ’ %
Edward T. Mazzul é;ff
Director

Office of Hazardous
Materials Standards
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100 Dominion Drive, Suite 102, Morrisville, NC 27560 4(-93' . OJDO i
Phone: 919-468-0333  Fax: 919-463-0311 a0

July 28, 1997

Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. Department of Transportation

Research & Special Programs Administration
DHM-10, Room 8100

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590-0001

SUBJECT: Request for Interpretation

49 CFR, Section 173.196(a)(1)(iii) an absorbent material must be placed between the primary
receptacle and the secondary packaging. If multiple-primary receptacles are placed in a single
secondary packaging they must be wrapped individually to ensure that contact between them is
prevented. The absorbent material, such as cotton wool, must be sufficient to absorb the entire
contents of all primary receptacles.

Partners In Compliance, Inc. is committed to compliance with the regulations governing the
transportation of hazardous materials. We are currently developing a packaging system for the
transport of infectious substances. Each individual primary receptacle will be surrounded in an
absorbent foam rack that protects and prevents contact.

Based on a conversation with Helen Engrum of the DOT/RSPA and our understanding of the
regulations, multiple primary receptacles placed in a single secondary packaging must be
individually surrounded by material that is both absorbent and cushioning to prevent breakage or
leakage and control movement. We feel that the use of corrugate or plastic dividers to separate
primary receptacles with an absorbent strip at the bottom of the secondary packaging does not

meet the requirements for individual wrapping stated in the regulations. Please respond with your
concurrence/non-concurrence.

Sincerely,

/-

Jay Johnson
Partners In Compliance, Inc.



TELEPHONIC CONVERSATION RECORD

Specialist Receiving Call: Eileen Edmonson ROUTING

Date of Call: 8/11/97 SYMBOL | INT

Person(s) Contacted: Mr. Jay Johnson

Their Organization: Partners in Compliance, Inc

Date of Incoming Letter: 7/28/97

Specific Subject (including section #'s and key
words) : Mr. Johnson is designing an infectious
substance packaging. He wanted to know if §

173.196.(a) (1) (iii) was instructing him to wrap
each primary packaging with an absorbent
material that would simultaneously separate each

primary packaging to prevent damage and absorb
its entire contents.

- letter (Barry Sibley, Environmental Packaging Systems Ltd.,

e —— — ——————
Summary: On August 7, 1997, I faxed Mr. Johnson a related

4/9/93) we did on absorbent material for infectious substance
packagings as an example of the type of information we needed
about his packaging to provide him with a response. Mr.
Johnson called me on August 11 and stated he has only begun to
design his packaging and, as a result, has no drawing or test
results to send me. I told him that the dividers between the
primary receptacles did not have to meet the absorbent
criteria in § 173.609(a) (1) (iii), but that they could if he
wished to design it that way. I told him the dividers must
prevent the inner packagings from being damaged. I told him
however he designed the packaging, it would have to pass the

performance tests located in § 178.609. He requested this
response in writing.

Comments for Further Action: I drafted the response on August
11, 1997, and forwarded it for review.

Specialist Signature: 2?;%22>”V 2? éiﬂqq¢4r7\ALMw\-__

Date: 8/11/97
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CORRESPONDENCE TRACKING SHEET

DATE COMPANY SPECIALIST

07/28/97 PARTNERS IN COMPLIANCE INC EDMONSON
/FROM: JAY JOHNSON

RECEIVED:

ASSIGNED: - 08/07/97

DUE: 09/04/97

SUBJECT 173.196

SIGNED:

COMMENTS :

SUMMARY :

COMPLEXITY: H M L

SIGNATURE:
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