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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and

Special Programs

Administration FEB 5 1998

Mr. E.A. Altemos

HMT Associates, L.L.C.

1850 K Street, NW, Suite 200
Washington, DC 20005

Dear Mr. Altemos:

This is in response to your letter of December 5, 1997, regarding highway shipment of
lithium cells and batteries for testing purposes under the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q. Under § 173.185(j), is transportation of lithium batteries "for testing purposes” limited
to transport for purposes of performing lithium battery classification or may prototype

lithium cells and batteries be transported for performance testing in connection with cell and
battery development programs?

A. Prototype lithium cells and batteries may be transported for performance testing (i.e.,
product evaluation) in connection with development programs when transported in
conformance with § 173.185().

Q. In the case of lithium ion cells and batteries, do the 12g and 500g limitations on the

lithium or lithium alloy content in any cell or battery, respectively, apply to the quantity of
ionized lithium in the anode?

A. Yes, the quantity limitation for lithium or lithium alloy content in any cell or battery
applies to the quantity of lithium (ionic or metallic) in the anode of a fully charged battery.

Q. May cells and batteries transported in accordance with § 173.185(j) be classed as Class

9 without performing the classfication test otherwise required in accordance with
§ 173.185(e)(9)?

A. The answer is yes. Provided the cells or batteries are not contained in equipment, the
quantity limitations for lithium or lithium alloy in each cell or battery are not exceeded, and
the transportation is by highway only, they may be classed as Class 9.

I hope this information is helpful.
Sincerely,

Director, Office of Hazardous
Materials Standards
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December 5, 1997

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous
Materials Standards (DHM-10)

Research and Special Programs
Administration

Department of Transportation

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

This is to request confirmation of my understanding of the provisions in 49 CFR 173.185(j),
as revised by the Docket No. HM-215B final rule published in the Federal Register on May 6, 1997
[62 FR 24690], relating to the transport of lithium cells and batteries for testing purposes. I
recognize that this paragraph applies only to the transport of cells and batteries (when not contained
in equipment) by highway. However, I would appreciate your confirmation of the following specific

points in relation to the transport of lithium cells and batteries employing the “lithium ion” technology
under the provisions of this paragraph:

1) In the context of this paragraph, transportation “for testing purposes” is not limited
to transport for purposes of performing lithium battery classification testing as prescribed in
the UN Manual of Tests and Criteria, but also includes the transport of prototype lithium cells

and batteries for performance testing in connection with cell and battery development
programs.

2) In the case of lithium ion cells and batteries, the 12 g and 500 g limitations on the

lithium (or lithium alloy) content in any cell or battery, respectively, apply to the quantity of
ionized lithium in the anode of any cell or battery.

3) Cells and batteries transported in accordance with the provisions of this paragraph
may be classed in Class 9 without performing the classification tests otherwise required in
accordance with § 173.185(e)(9) to establish such classification.
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Confirmation of this understanding of the provisions of § 173.185(j), as they relate to the
transport of lithium jon cells and batteries for testing purposes, would be appreciated at your earliest

opportunity. Please do not hesitate to contact me if you have questions concerning this matter, or
if you require additional information.

Sincerely,

A Q=

E. A. Altemos

cc: Dr. Charles Ke (DHM-21)
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