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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20550
Research and

Special Programs

Administration

Mr. Ben Barrett, P. E.

Production & Regulatory Administrator

Hodgdon Powder Co., Inc. MAY 6 Joog
Post Office Box 2932

Shawnee Mission, XS 66201

Dear Mr. Barrett:

This is in response to your letter dated October 15, 1997, requesting clarification of the

requirements in § 173.171 (d), under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts
171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Canabox tested for one inner package be used without further performance oriented

packagings (POP) testing for other inner packages regardless of volume, shape, or
materials of construction?

Al.  Section 173.171 (d) authorizes the intermixing of different inner packaging of tested and
approved combination packaging with no further POP testing provided: (1) 2 4G
fiberboard packaging meeting the Packing Group I performance level is used; (2) all inside
containers are packed to prevent movement; and (3) the total net weight of the material
(i.e., smokeless powder) in one package does not exceed 16 pounds. In addition, several
packages meeting the conditions of § 173.171 (d) may be overpacked together if the 100
pound net mass limitation in § 173.171 (b) is not exceeded.

Q2. Can an intermediate packaging (i.e., fiberboard dividers) of a combination packaging be

changed without further testing provided the box is filled with packing material to prevent
movement?

A2.  The answeris no. Any change to the originally produced packaging in structural design,
size, material of construction, wall thickness or manner of construction would result in a

different packaging design type, and a different design type requires qualification testing.

Q3. Can any variance from the manufacturer’s method of closing be allowed?
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A3.  The answer is no. Any change to the originally tested closure of a combination package
authorized in § 173.171 would result in a different packaging design type, and a different
design type requires qualification testing.

If we can be of further assistance, please feel free to contact us.

Sincerely, ] g
704% s s, WEILD

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20580
Research and

Special Programs
Administration

JN 3 1997

Mr. Ben Barrett, P.E.

Production & Regulatory Administrator
Hodgdon Powder Co., Inc.

Post Office Box 2932

Shawnee Mission, KS 66201

Dear Mr. Barrett:

This is in response to your letter dated October 2, 1996, regarding the packaging requirements for
smokeless powder in 49 CFR 173.171. Specifically, you ask if the 16 pound weight limitation in
49 CFR 173.171(d) also applies to 49 CFR 173.171(a)(b) and (c).

The 16 pound weight limitation in 173.171 (d) applies only to those packagings authorized under

§ 173.171(d) and does not apply to those packagings authorized under § 173.171(a)(b) or (c).
[ Section 173.171 (d) authorizes the intermixing of different inner packaging of tested and approved
combination packagings with no further testing provided: (1) a 4G fiberboard packagings meeting
the Packing Group I performance level is used; (2) all inside containers are packed to prevent
movement; and (3) the total net weight of smokeless powder in one package does not exceed 16
pounds. In addition, several packages meeting the conditions of § 173.171(d) may be overpacked

Lt_ogether if the 100 pound net mass limitation in § 173.171(b) is not exceeded.

I hope this satisfies your inquiry.

' Sincerely,

i FR M

Delmer F. Billings
Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Ben Barrett, P.E. JfElephone: 913-362-9455
Production & Regulatory Administrator Fax: 913-362-1307
6231 Robinson Email: ben@98.net
Shawnee Mission, KS 66202 Web: www.hodgdon.com

TO: Edward Mazzullo, Director

COMPANY: DOT RSPA DHM-10

FAX: 202-366-8700 PHONE: 202-366-8553

DATE: October 15,1997 TIME: 3:00 p.m. #OF PAGES: 1

Dear Mr. Mazzullo:

1 would appreciate a clarification of 49 CFR 173.171(d). I spoke today with Kevin Boehne of

Enforcement, who said he would contact Mr. Delmer Billings about my need for an
interpretation.

I would like clarification that a box tested for one inner package may be used without further POP /8/0 —
testing for any inner package regardless of volume, shape, or materials of construction (within the VJ.%‘V
existing parameters of PG 1, no inner package over 8 1bs,, already tested for 4.1, etc.). 1 know this Sy

is the intent of the regulation, of which the history dates back to a 1979 exemption, and Kevin is v Za?(/
in agreement, Otherwise we would be faced with POP testing each box about 8 times or more,

and we have aboiit 8 boxes, costing Hodgdon about $20M every 2 years.

Kevin did mention that he thought that any intermediate packaging mentioned on the POP cert

should be retained, such as fiberboard dividers, because of their effect on structura) integrity. 1 ;’)‘i ol 7.
would like to address this. Some manufacturers include dividers in their packages, and it would (M‘,fcu"’
be impossible to mix brands if these are retained, I reason that if the box is filled with packing

material as required to prevent movement, strictural integrity will be greater than the original

design. This is because the inner packing would evenly support all the walls of the box.

One last question — can any variance from the manufacturer’s method of closing be allowed? In
other words, tape instead of staples, one type and/or width of tape instead of another, etc. The \g
methods are as varied as there are number of manufacturers, so it is kind of hard for distributors L\OSU'

to always duplicate this exactly. Could a standard method of closure be authorized, like 2 or 3 be ®

0
layers of 2” clear tape (the most common method of closure used in shipping of small packages)? h)“’:n:,u

\
o

m“‘"’

o

Mixed brand shipping has been going on for decades with an excellent safety track record. You
have my sincere appreciation for your attention to this matter.

Regards,

== A

e

Ben Barrett
cc: Kevin Boehne, DOT

HODGDON® POWDER
THE BRAND THAT'S TRUE
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Ben Barrett, P.E. Telephone: 913-362-9455
Production & Regulatory Administrator Fax: 913-362-1307
6231 Robinson

Email: ben@98.net

Shawnee Mission, KS 66202 Web: www.hodgdon.com

TO: Edward Mazzullo, Director 4/3} _\,\Zl 'E—:.%’I
COMPANY: DOT RSPA DHM-10 N D
FAX: 202-366-8700 PHONE: 202-366-8553 - - =l
DATE: October 15, 1997 TIME: 3:00 p.m. # OF PAGES: 1

Dear Mr. Mazzullo:

1 would appreciate a clarification of 49 CFR 173.171(d). [ spoke today with Kevin Boehne of

Enforcement, who said he would contact Mr, Delmer Billings about my need for an
interpretation.

I would like clarification that a box tested for one inner package may be used without further POP
testing for any inner package regardless of volume, shape, or materials of construction (within the
existing parameters of PG 1, no inner package over 8 Ibs., already tested for 4.1, ete.). I know this
is the intent of the regulation, of which the history dates back to a 1979 exemption, and Kevin is
in agreement. Otherwise we would be faced with POP testing each box about 8 times or ROre,
and we have about 8 boxes, costing Hodgdon about $20M every 2 years.

Kevin did mention that he thought that any intermediate packaging mentioned on the POP cert
should be retained, such as fiberboard dividers, because of their effect on structural integrity. [
would like to address this. Some manufacturers include dividers in their packages, and it would
be impossible to mix brands if these are retained. 1 reason that if the box is filled with packing
material as required to prevent movement, structural integrity will be greater than the original
design. This is because the inner packing would evenly support all the walls of the box.

One last question — can any variance from the manufacturer’s method of closing be allowed? In
other words, tape instead of staples, one type and/or width of tape instead of another, etc. The
methods are as varied as there are number of manufacturers, so it is kind of hard for distributors
to always duplicate this exactly. Could a standard method of closure be authorized, like 2 or 3
layers of 2” clear tape (the most common method of closure used in shipping of small packages)?

Mixed brand shipping has been going on for decades with an excellent safety track record. You
have my sincere appreciation for your attention to this maiter.

Regards,

B = AN

Ben Barrett

cc: Kevin Boehne, DOT

HODGDON® POWDER

THE BRAND THAT’S TRUE
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HODGDON POWDER CO., INC.

‘Ben Barrett, P.E. Telephone 913-362-9455
Production & Regulatory Administrator Fax 913-362-1307
6231 Robinson

Shawnee Mission, KS 66201

CERTIFIED MAIL
October 2, 1996

Edward Mazullo, Director

DHM-10 Standards

Research & Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 7th St., S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Re: Request for Interpretation, 173.171, newly revised per HM-222B

Dear Mr. Mazullo:

I'was pleased to see the changes recently made to 173.171 which incorporate 177.838(g) as a new paragraph (d).
With regard to paragraph (d), our industry is concerned that inspectors may misinterpret the 16# limitation as
applying in general to 173.171, whereas it is strictly relating to paragraph (d). Several companies in our industry
have approval from DOT to ship tested combination packages exceeding 16#.

I have attached a previous interpretation which addressed this issue when the regulation was still part of 177.838(g).
I once had a field inspector tell me that no package could contain more than 16# net, whether it be, for example, a
6X4# (24# net) factory package or two 10# combination packages overpacked together. Irequested an
interpretation, and Mr. Delmer Billings agreed that this was not the intended meaning, .

Since the regulations have changed, I would appreciate a new interpretation which clarifies the following points
with regard to 49 CFR 173.171:

1. The 16# net limitation in paragraph (d) does not apply to paragraphs (a), (b), and (c).

2. Paragraph (d) refers to the intermixing of inner packagings of tested and approved combination packagings
with no further testing, providing a 4G box is used, all voids are filled with packing material, and a 16# net
maximum is adhered to.

3. No prohibition is intended against overpacks containing more than 16# net, up to a 100# net maximum.

Sincerely,

LB TSg

Ben Barrett

HODGDON® POWDER
THE BRAND THAT'S TRUE
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