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Mr. Bill Rosenthal
Pacific Resource Recovery
3150 E. Pico Blvd.
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Dear Mr. Rosenthal:

This is in response to your letter concerning the applicability
of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180) to a consignee’s acceptance of hazardous materials that were
improperly packaged, offered for transportation and transported
to their intended destination.

Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql. May a treatment, storage and disposal facility (TSDF) accept
hazardous waste packaged in violation of the HMR? The hazardous
waste which requires specification packagings is delivered in
non-specification packagings. The TSDF is the final destination
of the packages of hazardous materials.

Al. The HMR apply to persons who offer for transportation, accept
for transportation or transport hazardous materials in commerce.
In the scenario you present, if the hazardous materials were
delivered to and accepted at the final destination, they are no
longer in transportation and the HMR do not apply.

Q2. Are the packages of hazardous material considered out of
transportation at the point they are placed on the facility's
loading dock? What is the distinction between the transporter
and a facility employee unloading the packagings?

AZ2. A shipment of packaged hazardous material is considered in
transportation until it is received and accepted at its final
destination. If the carrier performs the unloading function, the
carrier, but not the TSDF, is subject to requirements of the HMR
pertaining to packaging or unloading.



Q3. If the facility uses its own transport vehicle to pick up

hazardous wastes, must the packagings conform to specifications
in the HMR?

A3. Yes. Section 177.801 specifies that no person may accept for
transportation or transport by motor vehicle a hazardous material

that i1s not prepared in accordance with the requirements of the
HMR.

I hope this information is helpful. If you need additional
information, please do not hesitate to contact this office.

Sincerely,

bl

Thomas G. Allan
Senior Transportation
Regulations Specialist
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Hazardous Materials Specialist

- Office 6f Hazardous Materials Standards -
" U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, S.W., DHM-10

‘Washington, D.C. 20590

Dear Ji oan

Per our recent telephone conversatlon on November 24, 1997 I am requestmg
~ ¢larification on the Hazardous Materials Regulations (HMR), speclﬁcally 49. U S.C.

5102

‘\\W;,,/‘
Pacific

-Resource

Recovery -

-Inthis section, and based on our‘dlscusston “transpottatlo as defined in the Federal

hazardous material transportation law is any movement of property by any mode, and any
loading, unloading, or storage 1n01denta1 to such movement. Under this sectton the HMR

only apply until:

1) the contaxners of hazardous material have been removed from the transport vehicle,

- ie. (truck traller) and placed on the consignee’s premises; or

2) the motive power-has been removed from the trailer and removed from the premises.

~ The HMR do not apply when the material is no longer “in transportation.”

The questlons I have regardmg the requested clarification of this section is if a transporter
carrying hazardous waste in NON-UN certified containers, where the material being

- transported would require that the UN type of containers be utilized, arrives at a
_ Treatment, Storage and Disposal Facxhty (TSDF) to deliver this material, can the TSDF
’ accept t this material in these containers since at the point it is placed on: the facﬂlty ]

loadmg dock, it is no longer considered to be “ in transportation “ ?

e ———

In this senario, this matenal would not continue on “ in transportatlon “and it’s receipt at .

the TSDF would mchcate that the material has reached the final destmatlon point,

In this case, would the 11ab111ty for illegal shlpment only fall onto the transpoxter or would

the TSDF also be liable for accepting the shlpment?

Also please clanfy if either the driver transportlng the hazardous waste or the waste

facility worker(s) can remove the material from the transport Vehlcle onto the TSDF -

loadmg dock, without affecting the above definition.
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‘ Sincerely; A

It is ray understanding that if the TSDF has it’s own trﬁnéport vehicle, and performs

- hazardous waste pick-up(s) for it’s clients, it must comply with the UN packaging
- requirements for these materials as required prior to and during * transportation  to
'~ legally be in compliance with the HMR.

I would appreciate your written response on how this fegulation applies to t,hé senario as

indicated above, so I may properly advise our customers of the requirements.
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'Pacific Resource Recovery Services

Bill Rosenthal | o
Director of Health, Safety and Environmental Affairs
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