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Mr. Terrence Noonan
Eurotainer USA, Inc.
580 Howard Avenue
Summerset, NJ 08873

Dear Mr. Noonan;

This is in response to your letter requesting clarification on outage and filling limits for
intermodal (IM) portable tanks under § 173.32¢ (j) of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether the filling density of no less
than 80 percent by volume requirement applies to IM portable tank containers if the

commodity is being transported in a non-flowable solid state. I apologize for the delay in
responding and hope it has not caused you any inconvenience.

The answer is no. Provisions of § 173.32¢ (j) were developed to cover liquid and flowable
solid hazardous materials transported in IM portable tank packagings. This provision was
intended to minimize the risk of accidents resulting from slosh and the shift of the center of
gravity. This Office has determined that a monolithic solid material which conforms to the
tank geometry such that sloshing and the shifting of the center of gravity is not possible
may be transported in an IM portable tank at a filling density of less than 80 percent by
volume since such an action would not create an unsafe condition. In order to clarify this
issue, Docket HM-166Y, " Transportation of Hazardous Materials; Miscellaneous
Amendments; Notice of Proposed Rulemaking, (62 FR 50222) published September 24,
1997, is proposing to revise § 173.32¢ (j) to allow monolithic solid materials to be loaded
into IM portable tanks to a filling density of less than 80 percent by volume.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, do not hesitate to
contact us.

Sincerely,
Delmer F. Billings

Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards



Date: June 13, 1997

To: OfTice of Haz, Mat. Standards
Ed Maxzullo
Fax: (202) 366-3753

From: Eurotainer USA, Inc.
Terrence Noonan
Phone: (1] 732-805-9330
Fax: [1] 732-805-0072

Pages: 1

Subject: 49 CFR 173.326)(j .

J B0 /72. 32 ()

Dear Mr. Mazzullo,

We kindly request an interpretation of the above referenced rule with regards to the

outage and filling limits, Specifically, does the filling density of no less than 80% by

volume regulation apply to IM portable tank containers if the commodity is belng
transported in a solid state?

The favor of a written reply at your earllest convenience s requested.

Sinceyely

Terrence Ndonan
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