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R USOepmnm 400 Seventn Street, SW
N of ransportation Washngton, 0C 20550
Research and
Special Programs
Administration
MAY 4 Iosg

* Mr. J. P. Gibbons, President
North American Transportation Consultants, Inc.
P.O. Box 1404
Hightstown, NJ 08520

Dear Mr. Gibbons:

This is in response to your letter and subsequent telephone calls regarding a regulatory exception
addressing the reuse of UN certified drums without leakproofness testing under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180). Specifically you ask for a clarification of
§ 173.28 ()(7)(ii). ‘

The reuse provisions in § 173.28 require that all packagings and receptacles used more than once
be in such condition that they conform in all respects to the HMR. The exception under

§ 173.28(b)(7) authorizes reuse of a packaging without leakproofness testing provided the
packaging is:

(1) refilled with a material which is compatible with the previous lading;

(2) refilled and offered for transportation by the original filler;

(3) transported in a transport vehicle or freight container under the exclusive use of the
refiller of the packaging; and

(4) constructed of stainless steel, monel or nickel with a thickness not less than 1 % times the
minimum thickness prescribed by § 173.28(b)(4); plastic provided the packaging is not
refilled for reuse on a date more than five years from the date of manufacture marked on

the packaging; or other packagings as approved by the Associate Administrator for
Hazardous Materials Safety.

The exception is intended to apply only to a drum which is in dedicated service and the drum
may only be transported in a transport vehicle that does not contain any material offered by
anyone other than the filler of the drums. "Exclusive use of the refiller” as referenced in

§ 178.28(b)(7)(iii), or dedicated service means only the original filler may refill a drum before
offering it for transportation to an end user who then retums the drum for refilling. The intent is
to limit the loading, unloading and handling of the drums. In addition, the transport vehicle may
not contain any material offered by anyone other than the filler of the drums.



A The following scenario would qualify for the leakproofness test exception:

Drums are filled by the original filler and offered for transportation directly to an end user. The
- end user retumns the drums to the original filler. This scenario illustrates a distribution chain
without any other shipper or filler.

I hope this satisfies your request. Please contact this office if you need additional information.

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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July 17, 1997

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
RESEARCH and SPECIAL PROGRAMS ADMIN. - DHM-10

U. S. Department of Transportation

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590

RE: REQUEST FOR INTERPRETATION ON 173.28(8) (7)

Dear Director Mazzullo:

Recently a number of shippers have been visited by investigators
from RSPA concerning the pressure leakproof testing requirements
for plastic drums. Some confusion exist concerning the referenced
paragraph. This confusion centers on what constitutes compliance
with the phrase in paragraph (iii):

"under the exclusive use of the refiller of the package”.

In the chenical distribution industry, due to some state and local
fire and safety laws, centralized facilities are used to £ill non-
bulk packages for different customers. The non-bulk packaging is
sent to the filling facility and material, both DOT regulated and
non-regulated, is then placed into the containers and properly
packaged' according to applicable regulations. The packaging is
narked and identified under the individual customer's name. Once

pregared the naterial is either picked-up by them in their own
vehicles or by an authorized carrier.

According to the Final Rule Preamble in the December 29, 1994
Federal Register on page 67399, "RSPA believes that plastic druns
used in distribution chains controlled by the offeror can be used
safely without leak testing prior to each reuse". Therefore 1t
appears that the phrase "under the exclusive use of the refillerx"
means " in a distribution chain controlled by the offeror".

Please answer the following guestions concerning what constitutes a
distribution chain controlled by the offeror.

1. If the filler of the container offers the material as
agent for the party which owns the containers then would
the party who owns the containers be the offeror ?

2. Does the distribution chain mean from the filler to the
end user ? IXf not then what constitutes a distribution
chain for the purpose of this regulation ?
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3. Since the preanble identifies the transportation of
plastic druns by private carrier, contract carrier, or
common carrxier as authorized, what safeguards are required
to ship under this paragraph of the HMR ?

4. Would transportation of a plastic drum containing
hazardous materials, which was not leak tested prior to
£illing, be authorized from the filler to a warehouse
distribution center where it is unloaded, stored for a
short period of time, reloaded onto a transport vehicle
and delivered to the final customer comply with the
173.28(b) (7) if no other materials were transported which
could damage the plastic drums ?

5. If the answer to question 4 is yes, then if you reverse
the flow ‘back to the offeror with ‘the cmpty plastic drum
and refill it with the same or a like materials without

leak testing the drum would you be in compliance with the
referenced section of the HMR ?

6. What other requirements do you consider necessary for a
company to comply with, if they wish to refill plastic
druns without leak testing them during the first five (5)
years after manufacture ?

As nentioned above, several investigations have been conducted
concerning the use of plastic drums without leak testing prior to
£illing. Your expeditious reply to this request, will assist both
the investigators and the industry in resolving the confusion which
is associated with this paragraph of the HMR. "As it is in the best

interest of the general public to clarify safety issues without
delay I look forward to your reply.

If your staff requires additional information or clarification of
the information contained within this letter have them contact ne
directly at (609) 426-0555. As always I thank you and your staff

for their assistance in this matter.
i rely,

J. P. Gibbons
President

cc: Anthony Lima - RSPA
NACD Members



