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Mr. Steven Charles Hunt
ShipMate, Inc.

1810 Green Lane

Redondo Beach, CA 90278-3618

Dear Mr. Hunt;

This is in response to your letter dated March 4, 1998, regarding the EX-number marking
requirements in 49 CFR 172.320. Specifically, you ask if a package containing an oxygen
generator is required to be marked with the EX-number that was assigned to the primary cap

in addition to the approval number that is assigned to the oXygen generator in accordance with
Special Provision 60.

The requirement in § 172.320 to mark the outside of the package with the EX-number of each
Class 1 material contained therein is applicable only to materials or devices that meet the
definition of Class 1. The oxygen generator described in your letter is assigned to Division
5.1. Therefore, packages containing these oxygen generators are not required to be marked
with the EX-number. However, a package that contains an oxygen generator is required to be
marked with the approval number that was assigned to it in accordance with Special Provision

60. In addition, a Class 1 material may only be reclassified by the Associate Administrator
for Hazardous Materials Safety.

Sincerely,
% /{,/
dmter(=Billings

#: Chief, Standards Development
¢ Office of Hazardous Materials Standards
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ShipMate
March 4, 1998

Mr. Edward Mazullo

Chief, Standards Branch

Research and Specials programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Sireet, SW

Washington, DC 20590-0001

Subject: Oxygen Generators, Chemical — Marking of EX-Number

Dear Mr. Mazzulio:

| represent a client who transports Oxygen Generators, Chemical, UN3356, under the terms of a
Competent Authority Approval.

The original design, manufactured by a third party, was submitted to the Explosives Bureau
(formerly Bureau of Explosives) for Classification of Explosives. The Explosives Bureau assigned the
proper shipping name, Oxygen Generators, Chemical, and Class, 5.1. However, an EX-Number

is also assigned to the product. The device contains a smalt primary cap that initiates the
chemical reaction between the oxidizing solids contained within it.

Under the provisions of Title 49, Code of Federal Regulations, section 172.320, packages which
contain Class 1 explosives are required to be marked with the EX number (or the NSN or

manufacturers part number, which must be capable of being cross referenced to the EX
number),

My client, | am told does not mark the NSN or manufacturers part number. Because the device

is assigned an EX number, must it be marked on packages containing this device, even though
the device is classified as a Class 5.1 oxidizer?

We have received conflicting answers when we called the Hazardous Materials Information
Cenfer. Naturally, we are confused. We would appreciate your assistance in this matier.
Because of the nature of the device and its importance in the timely compietion of aircraft, we
would appreciate your assistance as quickly as possible.

In the meantime, | have advised my client to mark the packages with the applicable EX number
unfil and unless we receive a written interpretation to the contrary.

\
If | may be of assistance, please call. ﬁﬂ@é
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