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Mr. Allen L. Mossman

ALM Safety Associates

65 Sarazen Street

Saratoga Springs, NY 12866-8719

Dear Mr. Mossman:

This is in response to your letter regarding the proper shipping name for mixtures containing
oxygen under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 Parts 171-180). You requested

information explaining what concentration of oxygen in a gas mixture meets the oxidizing gas
definition.

RSPA has determined that concentrations of oxygen greater than 23.5 % cause or contribute to
the combustion of other material more than ajr does, and therefore meet the definition of
oxidizing gas in § 171.8. RSPA will consider referencing Special Provision 77 for rare gases
and oxygen mixtures containing more than 23.5% oxygen in a future rulemaking. This issue will

be addressed at the next meeting of the United Nations Committee of Experts on the Transport of
Dangerous Goods.

I hope this answers your inquiry. If we can be of further assistance, please do not hesitate to
contact us.

Sincergly,

~Billings,
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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June 25, 1997

Delmer F. Billings, Chief, Regs. Dev.
Office of Hazardous Materials Standards
RSPA - US Dept. of Transportation

400 Seventh Street, S.W.

Washington, DC 20590

Dear Mr. Billings:

I am in receipt of a copy of your letter of interpretation of June
19, 1997, to Richard P. Schweitzer, Esq.

Last autumn I proposed guestions to RSPA similar to those of Mr.
Schweitzer’s, mainly those relating to proper shipping descriptions
for mixtures containing oxygen in concentrations high enough to be
defined as oxidizing, and the concentration above which the

oxidizing classification should be used. Enclosed is a copy of the
reply I received from RSPA.

Can I assume, that with the publication of final HM215-B, that the
interpretation as expressed in your letter of June 18th now
supercedes the one I received in November? If so, shouldn’t
special provision 77 also be referenced for rare gas and oxygen
mixtures? Also, since special provision 77 indicates that the Div.
5.1 subsidiary label is not required if the oxygen concentration is
not above 23.5% for domestic transportation, should I assume that

for international shipments the Div. 5.1 label is required for all
concentrations of oxygen?

I am currently doing consultation for a label printing company, and
the answers to the above questions would help resolve a number of
outstanding problems related to the production of oxygen mixture
labels. We have been operating under the interpretations provided
in the RSPA letter of Nov. 8, 1996 and want to be sure of our
position regarding any revised rulings. Best regards.

Sincerely,

Llon ol s,

Allen L. Mossman

cc: R. Schweitzer
R. Ackerman
M. Lopez




