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Dear Mr. Elkind:

This is in response to your letter of October 9, 1998, regarding the transportation of a generator under
the Hazardous Materials Regulations (HHMR; 49 CFR parts 171-180). Specifically you state that the

generator is described as "Engines, internal combustion, 9, UN3166" and request clarification on the
provisions of 49 CFR 173.220.

As provided by § 173.220(a), an internal combustion engine or fuel tank which contains any amount
(including residue) of a flammable liquid or gaseous fuel is subject to the HIMR. For transportation by
aircraft, up to 500 ml (17 ounces) of fuel may remain in engines and fuel lines provided the lines are
securely closed to prevent leakage of fuel. Air shipments are subject to shipping paper requirements
but are excepted from marking, labeling, placarding and emergency response information requirements.
For transportation by motor vehicle or rail car,fuel may remain in engines and tanks provided the fuel
tanks are securely closed. Shipments by motor vehicle or rail car are not subject to any other

requirements of the HMR if no other hazardous materials are packaged with the generator. (See
§ 173.220(b) and (g).)

I hope this satisfies your inquiry.

Sincerely,

DA, RS

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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October 9, 1998

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, office of Hazardous Materials Standards
Research & Special Program Administration

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590
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Dear Mr. Mazzullo:

By letter dated October 8, 1998 to Bill Wilkening of FAA, we sought an emergency
exemption to except from the Hazardous Materials Regulations generators powered by
internal combustion engines that are being shipped to the island of Puerto Rico. The

exemption has been sought to support the humanitarian relief effort in the aftermath of
the hurricane.

The entire experience involving these generators has underscored the powerful need for a
definitive statement in the HMR of when an internal combustion engine is or is not
regulated. While there are some proposed amendments contained in Docket HM-215C,
we would respectfully suggest that those proposed amendments do not provide the
definitive guidance needed by carriers and the shipping public. Sorely needed is a
simple, commonsense statement of the point at which engines, such as those used to
power generators, chainsaws, and similar common devices, become subject to the EMR.

To indicate the extremity of the need for clear definition of the point at which internal

combustion engines become regulated, please allow me to review the events, and the
succession of conflicting statements, that we have been through:

* UPS shipments of “new” generators were being handled as unregulated packages
through our air service with few questions, until a major manufacturer sought to ship
an aircraft pallet containing such generators, each displaying a Class 9 label. This
manufacturer indicated that due to their factory testing of each generator, they offered
them to other carriers as “Engines, internal combustion, 9, UN3166.” Their factory
testing did not put fuel in their tanks, but did introduce fuel to the fuel system, and the
manufacturer assigned this classification due to residue remaining in the devices.
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e In view of that information, we determined that the status of any generator sought to
be shipped at an air service level, by any customer, needed to be established. It
became the UPS position that the only generators that could be shipped by air are
those for which a letter could be provided, from the manufacturer, stating that the
generators never contained fuel, and were free from residue (i.e., had never been
tested).! Recall that your office has advised the public that “a carrier knowingly
violates the HMR when the carrier accepts or transports a hazardous material with
actual or constructive knowledge that a package contains a hazardous material that
has not been packaged, marked, labeled, and described on a shipping paper as
required by the HMR” (63 FR 30412). By seeking such a letter, UPS has sought to

avoid the charge that it had either actual or constructive knowledge that a generator
was a hazardous material.

* In conversations with Del Billings of your office, and Bill Wilkening and Beth Romo,

of FAA’s Dangerous Goods and Cargo Security Office, this approach to generators
was not challenged.

¢ Comments related to us by FAA representatives indicated that some RSPA staff were
of the opinion that these devices are unregulated if their fuel tanks had been emptied,
or if they contain less than 17 ounces of fuel.

* Today, an irate customer, offended by our approach to the problem, contacted Diane
LaValle of your office, and in a conference call with a technician at the UPS
Hazardous Materials Support Center (HMSC), held a conversation about these
generators. In part, the customer was disturbed because a letter from the retail store
that sold the specific generator, stating that it had never contained fuel and was free
from residue, had been sent to a UPS hub. Unfortunately, her package was not at the

hub on the date her letter was sent; it had already been placed in the ground system
for return.

More interesting was Ms. LaValle’s contention in this conversation that the generator
was not a regulated hazardous material. When informed by the HMSC technician that
the specific manufacturer of the generator had been contacted by UPS, and that this
company reported that all generators are tested to verify the RPMs attained by their
engines, Ms. LaValle then stated that the devices would be misclassified if assigned
to Class 9; that they would properly be assigned to Class 3 because of their flammable
liquid residue. Note the two obvious sets of conflicts (1) between the information in
the letter procured by this customer (i.e., never run and free from residue), and the
information provided over the telephone by the manufacturer of the generator (i.e.,

' In the UPS small package system, we accept dangerous goods prepared according to 49 CFR and eligible
for carriage by passenger aircraft, to enable us to load dangerous goods shipments in inaccessible positions
on our aircraft. Under 49 CFR, “Engines, internal combustion” are not permitted aboard passenger-
carrying aircraft and are therefore forbidden in the UPS Air Dangerous Goods service.
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factory tested, therefore containing residue); and also (2) between the classification

guidance of 49 CFR 173.220, and Ms. LaValle’s statements that such engines must be
assigned to Class 3.

It is perhaps obvious to state that, on the subject of shipping internal combustion engines

by air, confusion reigns. The content of §173.220 (in either current or proposed form)
only contributes to this confusion.

Let me highlight some of the sources of confusion, using the proposed text as my

reference. The applicability of this section is vague because it has no lower threshold
below which an internal combustion engine might be unregulated.

(2) Applicability. An internal combustion engine, self-propelled vehicle, or mechanized
equipment is subject to the requirements of this subchapter when transported as cargo
on a transport vehicle, vessel or aircraft if --

(1) The engine or fuel tank contains a flammable liquid or gaseous fuel. . . .

* %k %k

(b) Flammable liquid fuel. Engines and flammable liquid fuel tanks are subject to the
requirements of this subchapter as follows:

(1) If an engine or flammable liquid fuel tank is not completely drained or has more
than 500 ml (17 ounces) of fuel in engine components and fuel lines, it is subject to all
applicable requirements of this subchapter.

(2) If an engine or flammable liquid fuel tank is drained and has no more than 500 ml
(17 ounces) of fuel in engine components and fuel lines, it is subject to certain
exceptions listed in paragraph (g)(2) of this section. For transportation by aircraft, these
exceptions are limited to marking, labeling, and an emergency response telephone
number. The shipment is still subject to all other applicable requirements of this
subchapter, such as shipping papers, emergency response information, notification of
pilot-in-command, and general packaging requirements and the requirements specified
in §173.27. [Proposed §173.220, 63 FR 44338 - emphasis added]

Note that the proposed §173.220 text perpetuates a lack of clarity in its speaking of
draining an engine while at the same time permitting fuel to remain in “engine
components and fuel lines.” The fact that when such engines are manufactured they are
factory tested means that a residue is present in the engine, if not in the fuel tank, and by
the only available standard, §173.29, they would therefore appear to be regulated unless
“sufficiently cleaned of residue and purged of vapors to remove any potential hazard”
(§173.29(b)(2)(i))). In a commonsense world of shippers who have widely varying
degrees of knowledge and experience, this standard is impossible to apply in the
acceptance of this kind of cargo.
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For this reason, I strongly encourage your office, either through regulation or separate
interpretation, to state clearly, in terms that can be understood by the general public, the

point at which an internal combustion engine becomes unregulated. For example, is it
unregulated -~

1. Only if it has never contained fuel, not even for a factory test? This is the standard
we have sought to enforce, clearly with difficulty.

2. If it has been factory tested, but the fuel tank never filled? If so, then a new unit in its
box would not appear to be subject to the HMR.

3. If it has been used but drained as far as practicable? If so, then it could be used,
drained in good faith effort by its user, and sent without concern for the regulations.

4. If it has been used but drained as far as practicable and run to starvation? This would
be much like choice 2 above, but would reduce residue present in the device.

5. If it has been used, but drained as far as practicable and run to starvation, and then
purged of vapors to remove any potential hazard (e.g., by air blown through the

system or a similar means)? This would be a hard level to enforce for an accepting
carrier but would at least be definitive.

In the case of choices 3 and 4, there is a higher probability of fumes and even small leaks
causing the packages to be stopped and possibly returned to the customer or reported as a
discrepancy under §175.31. The possible presence of fumes or small leaks from packages
carried aboard aircraft may introduce safety concerns as well, and we would naturally
defer to your agency in analyzing the risk posed by such leaks. In any case, there is a

need to establish a clear, simple statement of the distinction between regulated and
unregulated internal combustion engines.

If you wish to discuss these issues with me, please feel free to contact (502) 359-1891 or

by internet e-mail at “airlsse@air.ups.com.” As always, I very much appreciate your
time and assistance in this matter.

* Sincerely,

s/,

Samuel S. Elkind
Air Dangerous Goods

cc: Frank J. Black, ATA



