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US.Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

NOV 1 6 1908

Mr. Scott Chapman Ref. No. 98-0284
The Boeing Company

Airline Logistics Support

Dept. P62, MC:DOC6-0021

3855 Lakewood Boulevard

Long Beach, California 90846-0001

Dear Mr. Chapman:

This is in response to your letter of September 17, 1998 requesting clarification of the requirements for
certification of a UN standard packaging under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

QL. A packaging is tested and certified to a UN standard. The materials of construction are now

purchased from a different manufacturer than the originally tested packaging. Must the packagings now
be tested and certified as a different packaging?

A. If the materials of construction are virtually identical to the materials in the originally tested
packaging no new testing is required. For example, fiberboard that is manufactured by different
companies but has identical burst strength, fluting, basis weight, edge crush, etc. may be used

interchangeably in a packaging without any further testing regardless of who actually manufactures the
materials.

Q2. A facility uses a test report to identify the specifications of the materials of construction requested
from a manufacturer and specifies that it is mandatory that the materials of construction have exact or

better physical properties. Who is responsible for ensuring that the materials of construction actually
meet these standards?

A. Whoever is identified on the packaging as the manufacturer has the responsibility to ensure that the
packaging meets the UN standard to which it is certified.

Q3. May the materials of construction be different from the originally tested design type if the materials
of construction have stronger properties than those originally tested?

A. The answer is no. Unless it can be ascertained that the materials of construction are virtually
identical it is considered a new packaging and subject to design qualification testing.



Q4. If a facility: (1) qualifies a design to a UN standard; (2) documents the packaging design; (3)
submits to RSPA a detailed operating procedure outlining procurement and controlled Quality

Assurance program could they be granted relief from the periodic retesting requirements of
§ 178.601(e)?

A. Asprovided by § 178.601(h) a packaging that is tested using test intervals other than those
specified in Subpart M of Part 178 may be used if approved by the Associate Administrator for
Hazardous Materials Safety. Instructions for applying for an approval are described in § 107.705.

I hope this information is helpful.

Sincerelv
o ?

DA A1

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Scott Chapman Ref. No. 98-0284
The Boeing Company

Airline Logistics Support

Dept P62, MC:DOC6-0021

3855 Lakewood Boulevard

Long Beach, California 90846-0001

Dear Mr. Chapman:

This is in response to your letter of September 17, 1998 requesting clarification of the requirements for
certification of a UN standard packaging under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. A packaging is tested and certified to a UN standard. The materials of construction are now
purchased from a different manufacturer than the originally tcsted packaging. Must the packagings now
be tested and certified as a different packaging?

A. If the materials of construction are virtually identical to the materials in the originally tested
packaging no new testing is required. For example, fiberboard that is manufactured by different
companies but has identical burst strength, fluting, basis weight, edge crush, etc. may be used
interchangeably in a packaging without any further testing regardless of who actually manufactures the
materials.

Q2. A facility uses a test report to identify the specifications of the materials of construction requested
from a manufacturer and specifies that it is mandatory that the materials of construction have exact or
better physical properties. Who is responsnble for ensuring that the materials of construction actually
meet these standards?

A. Whoever is identified on the packaging as the manufacturer has the responsibility to ensure that the
packaging meets the UN standard to which it is certified.

Q3. May the materials of construction be different from the originally tested design type if the materials :
of construction have stronger properties than those originally tested? i

A. The answer is no. Unless it can be ascertained that the materials of construction are virtually
identical it is considered a new packaging and subject to design qualification testing.
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THE BOEING COMPANY

AIRLINE LOGISTICS SUPPORT % [} .0 )

3855 Lakewood Boulevard
Long Beach, California

90846-0001 QG- 0284

Packaging Engineering Group - Department P62
'D 1A '/ P L ' Mail Code - MC: D0C6-0021

TO: B CHARD FROM: S. W. CHAPMAN

Sr. PACKAGING ENGINEER
DEPT.: US Department of Transportation

Research and Special Programs Administration DEPT.: P70

Office of Hazardous Materials Safety

PHONE: (202) 366-0656 PHONE: (310) 533-7543
FAX No. : (202) 366-5713 FAX No.: (310) 533-7476

SUBJECT: Forming shipments of hazardous materials using UN certified package designs involving packagings
contained within packages certified by The Boeing Company and supplicd by vendors or packaging material
manufacturers, and considering shipments packed in “ as tested condition » as required by law.

BOB,

As per our telephone conversations, questions and answers received by your organization and paragraphs within ICAQ
technical instructions and CFR 49, I am faxing you this as requested to clarify the use of designed packagings and packages
that have passed performance test requirements.

References:

1CAO technical instructions

CFR 49 Subpart M - Testing of Non-Bulk Packagings and Packages, Paragraph 178.601 and related paragraphs.

HAZMAT Packager & Shipper March/April 1998 issu¢ page 57 article by Edward T. Mazzullo in reference to
paragraph 178.601

Questions and answers replied to me, signed by you for Frits Wybenga June 24 1998 US D.O.T. RSPA — specifically
questions 11, 12 and 13.

Synopsis: The Boeing Company performs P.O.P. testing for a variety of required package designs to meet and in many
cases exceed minimum requirements for testing non-bulk packagings and packages proposed for use to ship regulated
hazardous material. The Boeing Company also contracts to third party laboratories for testing of proposed package designs
and maintains test reports issued by third party labs and tests reports generated by The Boeing Company. As you may
know, mergers have occurred involving Boeing that has required the nced to investigate the possibility to form a corporate
hazardous material regulatory committee and standardize the way the corporation will regulate shipments of hazardous
material. Currently, multiple locations within the US are performing tests and certifications for package designs to cover a
variety of regulated hazardous materials. Currently this committee is considering regulating all package materials used to
package Hazmat and issue those qualified materials out of one or more location(s). By forming a committee, with ultimate
consolidation of efforts across the US, we are attempting to eliminate duplication of effort, streamline the process of

formulating hazmat shipments and form common knowledge and understanding 1o ensure compliance in all respects to
conform 10 Hazardous Materials Regulation.
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My understanding is that if Boeing tests and certifies package designs per the regulations, and we obtain materials used to
ship hazardous materials that we ensure are equal to that of the originally UN tested design with regard 1o “material and
thickness”, “manner of construction™, and in the case of fiberboard packaging materials, meets the Cobb test requirements,
that we may do so and consider it to be in “as-tested” condition per the regulations. Regardless of what manufacturing
entity, in the case of corrugated fiberboard products, converted the wood chips into paper, converted the paper into
corrugated fiberboard sheet-stock, converted the sheet stock into a fiberboard container (4G) etc.... considering only, in
the case of a regular slotied carton for instance the lap joint being stitched or glued or in the case of full-telescoping
containers, the quantity of staples used to form the conwiner.etc... These processes are considered standard practice in the
corrugated container industry and as long as we (Boeing) consider, as in the case of a corrugated fiberboard product:

Material
a) basis weight of the liner-medium combination stipulated in Ibs. Per thousand square feet example: 69-42-69 in the
case of 275 1b. test corrugared fiberboard,
b) meets Cobb test requirements,
¢) quality of the paper products such that it will not crack or delaminate when used as intended,

Thickness

d) caliper measurement for thickness of the liners and mediums, and ultimate caliper of the corrugated sheet
combined liners and mediums,

Manner of construction:
¢) fiberboard formed with water-resistant adhesive, coatings or additives applied etc
f) style of container
g) means of joining together or forming of the container etc..

then we meet the requirements of the regulations to produce packaging equivalent to the originally tested package. This
same philosophy would apply to all packaging materials used o package and ship Hazmat as well.

Question 1: If we (Boeing) test and certify a proposed package design to be used for shipment of hazardous material that
is designed using corrugated fiberboard matcrials and we document components of the package configuration, to the detail
as outlined above, to b& contained within the body of the test report, could we procure corrugated products from any
corrugated producs,,x’nanufacmring/distribution entity that we have qualified to produce their product equal to what is
documented on our test report and use these corrugated fiberboard products for production runs or distribution of
hazardous materials?

Question 2: If we were 1o use this test report as a procurement specification with a statement added to the effect that these
materials to be purchased will be used to ship regulated hazardous materials and it is imperative that we receive their
product in the form and with the exact or better physical properties described and contained therein, could we Boeing
consider this binding in a court of law or is it still the responsibility of Boeing to maintain a quality control program to
ensure shipping hazardous material using equal to or greater than the originally tested package.

Question 3: Could we extend the same principal to gll packaging supplies obtained through what could be our D.O.T.
(RSPA) approved quality assurance program and competitively bid all packaging from any qualified packaging product
manufacturer?

1 understand that packagings and packages uscd to ship hazardous materials must be configured, have the same structural
integrity and physical properties as the originally tested package configuration. I also understand the regulation as written
to not provide guidelines for using packages that are fabricated using stronger or thicker wall thickness 1o ship production
runs/distribution of packages containing regulated hazardous materials.

PAGE2OF 3

i “SEP-17-1898 12:56 SPARES OPERATION - C&-PB2 318 533 7897 P.B2/83
L



. SEP-17-1998 12:57 SPARES OPERATION - C6~P&2 318 533 7897 P.B3-@3

¥

':“- N
‘9/17/98

LW ¢

« Question 4: Could we (Boeing) test and certify package designs that are fabricated and documentod to have weaker
propetties or less-than or thinner wall thickness than the intended package to be used for production runs / distribution of
hazardous material and actually ship a stronger container? (with respect 1o material and thickness as outlined above)

Example: Test and certify a corrugated fiberboard container using 200 Ib test corrugated fiberboard consisting of
42 ~ 26 —42 liner/medium combination but order and ship at our discretion using 275 Ib test corrugated fiberboard
container consisting or a 69 —~ 42 — 69 liner medium combination,

Question S: If the answer to Question 4 is yes, how much stronger with regard to material and thickness is acceptable?

By not having a “greater than” defined specifioally speaking about corrugated fiberboard products, and not allowing a
built-in safety factor, 2 manufacturer/shipper of UN tested packages is sure to vary to the lesser-than category when using
corrugated fiberboard products.

This concept would enable shippers of Hazmat to better control the variance within the corrugated fiberboard
products industry. During the five years as a packaging engineer in the paperboard industry [ was able to see some of the
variances associated with procurement, manufacture and delivery of finished corrugated products made from paper roll
stock. Right now I know companies are struggling with testing and certifying package designs that have passed previously
but failed subsequently due to variance within corrugated fiberboard manufacturing and procurement process. This idea
would enable Hazmat package manufacturers to ship with a confidence that a better than tested design is being used for
production runs or distribution of hazardous materials,

Being in the Aerospace packaging industry, providing designs and performing testing, I also have seen the
differences in cushioning mediums with regards to shock and vibration transmissibility. By building a stronger package,
you could conceivably change shock and vibration mitigation ultimately changing levels transmitted to the inner
packaging, specifically for the drop test, therefore, consideration in acceptable variance to greater-than should be reviewed,

Question 6: If Boeing qualifies a design as required by UN standards and documents 1o the detail outlined above for any
proposed Hazmat packaging design and provides to the Department of Transportation (RSPA) a detailed operating
procedure outlining procurement, controlled Quality Assurance program for all incoming packaging materials proposed to
be used for shipment of Hazmat and copies of all proposed designs to be implemented and their intended use, could Boeing
be granted relief from the periodic re-test requirements of two years for combination packages and one year for single or
composite packagings used for non-bulk packaging as stated in 178.601 4(¢)?

Question 7: Could periodic re-test requirements be waived until a design change or procurement function or quality
assurance program changes?

Question 8: What is required and/or what is the process for obtaining relief from periodic re-testing of a documented,
certified packaging design?

Conclusion:

If a design type is proven / certified to survive an environment normally incident to transportation, and it is a requirement
to duplicate that certified package “as tested” for all subsequent use in shipments, and a sampling and vendor qualification
process is maintained, what value is added to perform a test on what is in essence a 1 second to 5 minute run sampling of
proposed to be used packaging components every one or two years? It is my opinion the requirement to qualify a vendors
product by sampling received shipments and documenting specific physical properties regarding “material and thickness”
and “manner of construction” would be more effective than re-testing an already proven design concept sampled every one
or two ycars. We are required to ship “as-tested” condition packages of a proven design type. Variables would be more
readily captured by sampling subsequent shipments if standard sampling procedure in adopted to check “manner of
construction™ and “material and thickness” for the specific packaging commodity proposed for use. Specific checks and
balances could prove more reliable and ensure hazardous material is shipped in qualified packaging. A sampling procedure
approved by the D.O.T. implemented by the UN certified package manufacturer would eliminatc redundant design
qualification and ensure design duplication for all subsequent use.

Thank you,

Sincerely
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