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US.Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20580

Research and
Special Programs ’ _
Administration ocT ( 19¢8

Mr. Robert Van Duzer Ref. No. 98-0227
Hazardous Materials Consultant
Sporting Arms and Ammunition
Manufacturers’ Institute, Inc.
121 Beverly Drive
Kennett Square, PA 19348

Dear Mr. Van Duzer:

This is in respoﬁse to your letter dated July 29, 1998,
requesting clarification of the mixed packaging requirements

under § 173.61(a) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49
CFR Parts 171-180).

The intent of § 173.61 is to prohibit the packaging of explosive
items with any other material in the same outside packaging. As
used in § 173.61, the phrase “any other material” includes
hazardous material and non-hazardous material. Thus, no other

material may be placed in the same outside packaging with the
explosive. ’

I hope this satisfies your inquiry. If you need additional
assistance, please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

Hoe = PEFeZ

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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U.S. Department of Transportation

Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards

400 Seventh Street, S.W.

Washington, DC 20590

Attention: Mr. Edward T. Mazzullo, Director

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing to you for an interpretation of the language contained in § 173.61(a) of 49

CFR, Mixed packaging requirements. This section pertains to the mixed packaging
requirements for explosives and reads as follows:

Unless specifically authorized in this subchapter, an explosive may not be
packed in the same outside packaging with any other material, unless

packaged by the DOD or DOE in accordance with § 173.7(a) of this -
subchapter.

Applying a literal translation, it would appear that the regulations preclude us from
including amy material, hazardous or non-hazardous, in the same outside packaging
containing explosives, except for those enumerated in § 173.61.

Occasionally, our member companies find it necessary to include product information,
operational instructions (literature and or video), or promotional materials, i.e., ball-caps,
T-shirts, belts, etc. together in the same shipment containing various explosive products.

The majority of our products are included in hazard class 1.4S with certain items being
classified as 1.4B and 1.3C.

Are we permitted to include non-hazardous materials in the same outside packaging
containing explosive products?

We appreciate your assistance and look forward to your reply.

Sincerely yours,

MLA Qe e

Robert Van Duzer .
Hazardous Materials Consultant

paqidsaami mixed packaging dot request.wpe

121 BEVERLY DRIVE « KENNETT SQUARE, PA 19348 + (610) 444-2696 » FAX (610) 444-2696
EMAIL: SHIPITSAFE@AOL.COM



EXPARTE CONTACTS
GENERAL

An ex parte contact is an oral contact between the publicand the rulemaking agency
outside a public hearing.—

If a DOT eniployee has a substantive, ex parte communication, he or she must place in
the rulemaking docket (or the preamble to a proposed rulemaking) a report (1) listing
the participants in the discussion, (2) summarizing the discussion and (3) a specific
statement of any commitments made by DOT personnel.

Contacts made before a rulemaking document is issued that influence a rulemaking
should be noted in the preamble to the proposed rule (or the rulemaking docket once it
is opened).

The closer we are to the issuance of a proposed rule, the more oral communications
should be discouraged.

Oral contacts after a proposed rule is issued also should be discouraged. Commenters
should be encouraged to make their comments through regular procedures.

Oral contacts after a comment period ends should be strongly discouraged. In addition,
oral communications that occur after the end of a comment period must be carefully
reviewed to see whether reopening of the commend period will be required.

EXCEPTIONS

It is permissible to talk to the public at all stages of a rulemaking but only to provide
them with information otherwise available to the public. (E.g., after an NPRM is
issued, you may generally describe the substance of a proposal or explain the
terminology that is used in the proposal. Before an NPRM is issued, you should not
advise someone about its specific proposals or the date it will be issued.)

It may also be permissible to talk to the public to clarify written comments or to obtain

up-to-date information needed for the rulemaking (e.g., on the availability of parts that

may be required). Such communication should occur only following clearance from the
Chief Counsel's or General Counsel's office.

Oral contacts with another executive branch agency are generally permissible as long as
the other agency is not acting as a conduit for public comments and as long as the other
agency does not intend to submit comments to the rulemaking docket.

ALTERNATIVES
ANPRMSs [ %WM’V tndlor g mii. Wﬂ%
Eederal Register notices asking questions or seeking information or data, ( M
£ -
Public meetings or workshops to discuss specific issues. =

Federal Advisory Committees,



173.87 (a)
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173.87(a)

Clarification of 'phrases — .This section is intended to pro-

hibit the packaging of explosive items with different shipping

names in the same outside package unless a specific regulation

2

elsewvhere in Part 173 proyides otherwise., It also prohibits
the packaging of explosive items with items of a foreign nature

in the same outside package. To this end the following phrases

are defined:

(a) "With each other" means with explosives covered by
different descriptions or different shipping names.

(b) "With other articles" means with articles foreign to
the explosive or device packaged, and other hazardous .
materials.

(c) Weight of any interior package of explosives does not
exceed 8 ounces" means the total weight of the interior
package including the inner packaging, cushioning material
and the explosive or explosive device does not exceed 8

ounces. - OHMO letter to McDomnell-Douglas =~ June 12, 1974
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