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From Office of Hazardous Materials Standards

William Wilkening, Acting Manager,

To Dangerous Goods and Cargo Security Program

This is in response to your memo of August 4, 1998, regarding the
definition of a "hazmat employee" in the Hazardous Materials .
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask
if persons are subject to the training requirements of the HMR if- —
they are not assigned to perform any hazardous materials

{ function, but have incidental contact with hazardous materials in

) the course of conducting a security-related function {such as
moving a box, reviewing documentation to identify the shipper, or
searching through a piece of passenger baggage).

The term "hazmat employee," as defined in 49 CFR 171.8, includes
all persons who in the cou®se of employment perform functions
that directly affect hazardous materials transportation safety.
Conversely, this term does not apply to every employed persoen who
works at or around an area where, for example, hazardous
materials are loaded, unloaded, handled or stored. The
employee's functional relationship to hazardous materials
transportation safety, rather than incidental contact with
hazardous materials in the work place, is the primary factor in
determining whether an individual is a "hazmat employee.”

The training requirements specified in 49 CFR 172.700 through
172.704 apply to an employee, such as a person who is assigned to
perform airline security functions {e.g., profiling passengers or
cargo for bombs or contraband), if that employee performs a
function subject to the HMR. An employee's designation as a
"hazmat employee" is the result of the "hazmat employer's"
assignment (implicit or inferred) of job functions to particular
individuals, including supervisors. In addition to the general
awareness/familiarization training required for all "hazmat
employees, " the "hazmat employer" must provide training for each



"hazmat employee" appropriate to the specific functions that a
person is required to perform. It is the opinion of this Office
that persons who perform airline security functions that only
have "incidental contact" with hazardous materials, as described
above, but do not perform functions subject to the HMR are not

"hazmat employees" as defined in the HMR and are not subject to
the training requirements of the HMR.

I hope this satisfies your request.
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